Ειδήσεις

Τιμήθηκε η επέτειος της μάχη της Ταράτσας


sdr

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο της μάχης της Ταράτσας, στις 7 Μαΐου 1897, μιας μάχης μείζονος σημασίας για την περιοχή της Φθιώτιδας, η οποία πρέπει περισσότερο να μνημονεύεται και στην Ελλάδα γιατί οι Έλληνες Ρουμελιώτες στρατιώτες υπό την καθοδήγηση  τα τεχνάσματα και τον ηρωισμό των Έσλιν και Τσαλτάκη, σε μια δύσκολη περίοδο, έσωσαν την Ελλάδα από την επέλαση των Τούρκων.

Οι εκδηλώσεις που συνδιοργανώθηκαν από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Φθιώτιδας και τον Δήμο Λαμιέων ξεκίνησαν το  Σάββατο 12/5 το απόγευμα,  στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Λαμίας με ομιλία του προσφάτως νεοεκλεγέντος Προέδρου της Ανώτατης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών κύριο Φίλιππο Γρ. Κωσταρά, δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγου και διδάκτορος νομικών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, για θέματα Εφέδρων Αξιωματικών.

Ο νυν απερχόμενος Πρόεδρος της Α.Π.Ο.Ε.Α. ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κύριος Κωσταράς Γρηγόριος, εκφώνησε πύρινο λόγο για θέματα ηθικής, παραδόσεως, φιλοπατρίας και εθνικής αλληλεγγύης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Ραφαηλίδης Νεόφυτος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ.  Σταυρογιάννης Νικόλαος, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ν. Φθ/δας κ. Καρακάντζας Αθανάσιος, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Λαμίας Ταξίαρχος κ. Μπέλλος Βασίλειος και ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Α.Ν. Φθ/δας κ. Παπαχρήστος Αθανάσιος.

Την Κυριακή 13 Μαΐου στις 10:00 π. μ. εψάλει επιμνημόσυνη δέηση στο περιβάλλοντα χώρο της Αγίας Παρασκευής Ταράτσας. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο απερχόμενος Πρόεδρος της Α.Π.Ο.Ε.Α., ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του  Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κύριος Γρηγόριος Φιλ. Κωσταράς, ο οποίος διέγειρε το πατριωτικό και εθνικό αίσθημα όλων των παρευρισκομένων.

Παρόντες στην εκδήλωση μνήμης ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Νομού Φθιώτιδας, κύριος Καραΐσκος Ευθύμιος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κύριος Νικόλαος Σταυρογιάννης που στο χαιρετισμό του ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκείνη την περίοδο, ο βουλευτής Φθιώτιδας κύριος Σταϊκούρας Χρήστος, η πρώην βουλευτής Φθιώτιδας κυρία Ελένη Μακρή Θεοδώρου, ο διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος  κύριος Μπέλλος Βασίλειος με ανώτερους και κατώτερους Αξιωματικούς εν ενεργεία, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι των Αποστράτων Αξιωματικών και Αστυνομίας, το Λύκειο Ελληνίδων Λαμίας, άγημα του στρατού, η φιλαρμονική του Δήμου μας που πάντα κοσμεί τέτοιες εκδηλώσεις με την παρουσία της, και πλήθος κόσμου.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφανιών, την τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμη των πεσόντων και την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

 

Ο  Πρόεδρος                                                  Ο Γεν. Γραμματέας

Παπαχρήστος Αθανάσιος                                     Πράπας Ευστάθιος

Προηγούμενο άρθρο Φιλανθρωπική συναυλία για την ενίσχυση του Ορφανοτροφείου Θηλέων Λαμίας
Επόμενο άρθρο Εκδηλώσεις μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων και της Μάχης της Κρήτης