Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε τοποθέτησή του στη Σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμος Λαμιέων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αναλυτικά:
Κυρίες και Κύριοι,
Η δυνητική θετική συμβολή της Εκπαίδευσης, της Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας στην ολιστική και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της Λαμίας, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη.
Με αυτό το δεδομένο ως αφετηρία, οφείλουμε όλοι μας να έχουμε ως στρατηγικό στόχο η περιοχή να συμμετέχει, με ποιότητα και αποτελεσματικότητα, στον εθνικό χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας.
Βεβαίως, για να επιτευχθεί αυτή η συμμετοχή απαιτείται η συνέργεια κεντρικών, περιφερειακών και τοπικών θεσμών, με όραμα, σχέδιο και ρεαλισμό.
Κυρίες και Κύριοι,
Στο πεδίο αυτό, την περίοδο 2013-2014, αναλήφθηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και έγιναν θετικά βήματα, παρά την κατάργηση του ισχνού Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, στο οποίο είναι αλήθεια ότι επί δεκαετία δεν είχαμε καταφέρει, ως Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου, Λαμία και Περιφέρεια, να δώσουμε την αναγκαία δυναμική στη συγκρότησή του.
Συγκεκριμένα τη διετία αυτή:
1ον. Δημιουργήθηκε Σχολή Θετικών Επιστημών στη Λαμία, υπαγόμενη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
2ον. Δημιουργήθηκε νέο Τμήμα, αυτό της «Πληροφορικής», με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των φοιτητών στη Λαμία να έχει υπερδιπλασιαστεί.
3ον. Ενισχύθηκε η Σχολή με νέα μέλη ΔΕΠ και υλικοτεχνική υποδομή.
4ον. Ιδρύθηκε και λειτουργεί, με επιτυχία, Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
5ον. Εντοπίστηκε, με τη βοήθεια μελέτης εκλεκτών συμπατριωτών και του Παραρτήματος του ΤΕΕ, έκταση γης, στην περιοχή της πρώην ΠΑΒΥΠ, για την εγκατάσταση του Πανεπιστημίου και τη λειτουργία δομής έρευνας και καινοτομίας.
6ον. Εξασφαλίστηκαν οι σχετικές πιστώσεις, ύψους 950.000 ευρώ, για την μετεγκατάσταση του Στρατοπέδου, οι οποίες και παρέμειναν διαθέσιμες μέχρι και το τέλος του 2015.
7ον. Εξασφαλίστηκε, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ποσό ύψους 3 εκατ. ευρώ για την έναρξη κατασκευής κτιριακών υποδομών.
8ον. Εξασφαλίστηκε η έδρα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία.
9ον. Εντάχθηκε η Λαμία οργανικά στον εθνικό χάρτη Έρευνας και Καινοτομίας, αφού ιδρύθηκε «Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογικής και Επιχειρηματικής Καινοτομίας» στην Κεντρική Ελλάδα, με την έδρα του «Δικτύου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας» και τριών τμημάτων έρευνας στη Λαμία.
Συμπερασματικά, στο τέλος του 2014, η Λαμία και η Περιφέρεια είχαν τελικά ενισχύσει τη θέση τους στον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας.
Κυρίες και Κύριοι,
Τι έγινε από το 2015 μέχρι σήμερα;
- Χάθηκαν οι πόροι για τη δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου, παρά το γεγονός ότι ο νυν Υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε σχετική κοινοβουλευτική του απάντηση, ανέφερε ότι «η χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης από το Υπουργείο Οικονομικών δρομολογήθηκε και ικανοποιήθηκε εγκαίρως».
- Απεντάχθηκε, με νομοθετική ρύθμιση της σημερινής Κυβέρνησης, η Λαμία από τον Εθνικό Χάρτη Έρευνας και Καινοτομίας.
Με λίγα λόγια, ουσιαστικά, από το 2015 μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρόσθεσε κάτι στα πεδία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας στη Λαμία, στο Νομό και την Περιφέρεια, αλλά ακύρωσε ή δεν προχώρησε όσα είχαν αποφασισθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Και σήμερα έρχεται, χωρίς σαφείς στόχους και οδικό χάρτη, χωρίς ενιαία κριτήρια και στρατηγική, αποσπασματικά, να αφήνει να διακινούνται διάφορα πρόχειρα σενάρια για την αρχιτεκτονική της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση όμως είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για τη χώρα και την περιοχή μας και κανένας δεν επιτρέπεται να παίζει «κομματικά παιχνίδια» με αυτή.
Ο κ. Υπουργός, αν θέλει να προκύψει λύση και αυτή να έχει χρονική διάρκεια και απόδοση, θα πρέπει με σαφήνεια να παρουσιάσει τουλάχιστον το στόχο, τις αρχές και τα κριτήρια της νέας εθνικής αρχιτεκτονικής.
Δεν είναι δυνατόν να γίνει διάλογος ουσίας με αναπάντητα ερωτήματα όπως:
- Πόσα συνολικά Τριτοβάθμια Ιδρύματα θα έχει η χώρα;
- Θα έχει μόνο Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία;
- Ο Τεχνολογικός τομέας θα κλείσει;
- Όλα τα ΤΕΙ θα ενταχθούν στα Πανεπιστήμια και με ποιες διαδικασίες;
- Τα Τριτοβάθμια Ιδρύματα που θα έχουν έδρες;
- Με ποια κριτήρια θα αναπτυχθούν οι πόλοι, αν υπάρξουν, στα διάφορα σημεία;
Δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούμε με πληρότητα, χωρίς να έχουμε τις θέσεις του κ. Υπουργού ως προς τα ερωτήματα αυτά.
Πέρα και πάνω όμως από τη «δημιουργική ασάφεια» που καλλιεργεί η Κυβέρνηση και η οποία έχει κοστίσει ακριβά στη χώρα, οφείλουμε, με σύνεση και ρεαλισμό, να διεκδικούμε το καλύτερο για τη Λαμία και τη Φθιώτιδα, σε πλαίσιο ισότητας και ισορροπίας με τις έδρες των άλλων περιφερειών της χώρας.
Συνεπώς, με βάση τα δεδομένα και τους περιορισμούς, και με άγνωστες τις προθέσεις της Κυβέρνησης, καταθέτω σκιαγραφικά τη θέση μου επί του θέματος που θέτει η πρόσκληση του κ Δημάρχου.
Βέλτιστη λύση είναι η άμεση επανίδρυση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.
Η συγκρότηση πρέπει να γίνει πάνω στην υφιστάμενη Σχολή Θετικών Επιστημών, με ταυτόχρονη ίδρυση 2 νέων τμημάτων και μίας νέας Σχολής με 2 τμήματα.
Δηλαδή, η Λαμία, για να αρχίσει να κλείνει το άνοιγμα με τις έδρες των άλλων περιφερειών της χώρας, πρέπει άμεσα να έχει 2 Σχολές με 6 Τμήματα.
Και αυτό με ποιότητα και ανταγωνιστικότητα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σημειώνω όμως ότι πέρα από τα αιτήματά μας προς την εκάστοτε κεντρική Κυβέρνηση, θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά η διαχρονική δυστοκία του τόπου μας να στηρίξει τη διεύρυνση των υποδομών.
Γεγονός που στέρησε κατά το παρελθόν, το 2008, τη λειτουργία του αποφασισμένου 2ου τμήματος στη Λαμία, με γνωστικό πεδίο την «Ενέργεια», και προσφάτως την ανάπτυξη 3ου τμήματος στο πλαίσιο της υφιστάμενης Σχολής.
Αυτή η δυστοκία πρέπει να τερματιστεί γιατί κάθε φορά αδυνατίζει τη θέση της Λαμίας.
Η περιοχή πρέπει να παύσει να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.
Αν η Κυβέρνηση αρνηθεί την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία, τότε εφικτή λύση είναι η ενίσχυση της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας/Κεντρικής Ελλάδας.
Με ίδρυση άμεσα 2 νέων τμημάτων και μίας νέας σχολής με 2 Τμήματα.
Η λύση αυτή διασφαλίζει λειτουργία στην περιοχή Πανεπιστημίου καλής ποιότητας και ικανοποιητικού ακαδημαϊκού κύρους.
Έτσι δημιουργούμε ένα καλό μερίδιο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, αφήνοντας ανοικτό το συλλογικό όραμα για ίδρυση, μελλοντικά, σοβαρού Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.
Όσον αφορά το ΤΕΙ Στερεάς, αναμένω με ενδιαφέρον την τοποθέτηση της Κυβέρνησης για το θεσμό του Τεχνολογικού Τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συνολικά, και φυσικά τις προθέσεις της για το ΤΕΙ Στερεάς.
Προφανώς, αν επιλέξει τη γενική κατάργηση του θεσμού των ΤΕΙ, και την ενσωμάτωσή τους στα Πανεπιστήμια, τότε η διαδικασία και στην περίπτωση της Στερεάς θα πρέπει να γίνει με τήρηση των ακαδημαϊκών κριτηρίων, όπως, υποθέτω ότι θα γίνει σε όλη τη χώρα.
Όμως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επιδιωχθεί η επανίδρυση και λειτουργία του «Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογικής και Επιχειρηματικής Καινοτομίας», όπως προβλεπόταν το 2014.
Αν αυτό θα αφορά την Κεντρική Ελλάδα ή τη Στερεά Ελλάδα, θα εξαρτηθεί από την λύση για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση που θα προκριθεί.
Τέλος, θεωρώ καίριας σημασίας την εξασφάλιση της περιοχής της ΠΑΒΥΠ.
Ο τόπος μας δεν μπορεί κάθε φορά να πνίγεται στις μιζέριες και τους περιορισμούς της.
Κυρίες και Κύριοι,
Κλείνοντας επαναλαμβάνω ότι για την αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων, όπως αυτό που συζητούμε, θεωρώ κρίσιμης σημασίας την ανάληψη πρωτοβουλίας, από τους θεσμούς της περιοχής, για τη συγκρότηση Στρατηγικού Σχεδίου υπό τον τίτλο: «Φθιώτιδα 2030».
Μέσα από συλλογικές, δημοκρατικές, τεκμηριωμένες και στιβαρές διαδικασίες, οφείλουμε εγκαίρως να συμβάλλουμε ώστε η Φθιώτιδα να προχωρήσει, κατακτώντας ένα μέλλον με βιώσιμη ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή.
Άλλωστε έχω την πεποίθηση ότι το μέλλον το κατακτούν οι κοινωνίες που το σχεδιάζουν.