Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά από αποφάσεις της Διοίκησης της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας, έχει παρατηρηθεί έντονη κινητικότητα, υπαλλήλων του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας σε άλλα Νοσοκομεία, μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών (μετακινήσεις, αποσπάσεις). Οι μετακινήσεις πραγματοποιήθηκαν με την επιφύλαξη:
α)της τήρησης όλων των προβλεπόμενων κριτηρίων που τις διέπουν (π.χ συνολικός χρόνος υπηρεσίας, οικογενειακή κατάσταση, εντοπιότητα ).
β)των επαυξημένων υπηρεσιακών αναγκών των Νοσοκομείων υποδοχής των μετακινούμενων.
γ)της πρόβλεψης αντικατάστασής των μετακινηθέντων, και
δ)της σύμφωνης γνώμης της Διοίκησης του Γ. Νοσοκομείου Λαμίας.
Η εφαρμογή της κινητικότητας των συναδέλφων έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του προσωπικού, η οποία σε συνδυασμό με τις λειτουργικές ανάγκες, τις απαιτήσεις του Νοσοκομείου και την ιδιαιτερότητα κάθε ειδικότητας (άσκηση συγκεκριμένων καθηκόντων από την κάθε ειδικότητα) καθιστούν προβληματική τη λειτουργία συγκεκριμένων δομών-τμημάτων του Νοσηλευτικού Ιδρύματος. Τονίζεται δε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αντικατάστασης κάθε μετακινούμενου υπάλληλου από κάποιον άλλον, που να προέρχεται από άλλες συναφείς δομές του Ε.Σ.Υ (π.χ Κέντρα Υγείας, Μονάδες Υγείας Π.Ε.Δ.Υ ) , όπως είχε γίνει και παλαιότερα, καθίστα προβληματική την λειτουργία των δόμων (αποδυνάμωση των Κέντρων Υγείας και των Π.Ε.Δ.Υ). Επιπροσθέτως εγείρονται θέματα και ζητήματα επί των εργασιακών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συγκεκριμένων υπαλλήλων.
Η απόφαση της μετακίνησης οποιουδήποτε υπαλλήλου από το Γ. Νοσοκομείο Λαμίας, το οποίο λειτουργεί με το 50% του προβλεπόμενου προσωπικού του, χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει πρόβλεψη άμεσης αντικατάστασής του με κάποιον άλλον, ίδιας ειδικότητας, ουσιαστικά υποδαυλίζει κάθε προσπάθεια του υπάρχοντος προσωπικού να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις ενός Περιφερειακού Νοσοκομείου που καλύπτει τις ανάγκες 400.000 πολιτών που κατοικούν σε πέντε (5) Νομούς της Στερεάς Ελλάδος.
Τέτοιες αποφάσεις, μας οδηγούν να διαμαρτυρηθούμε εντόνως στη Διοίκηση της 5ης Υ.Πε και στο Υπουργείο Υγείας, ζητώντας, πρωτίστως, την άμεση αντικατάσταση των, προς μετακίνηση, υπαλλήλων-συναδέλφων, από άλλους μόνιμους υπάλληλους ίδιας ειδικότητας και δευτερευόντως την μετακίνησή τους σε άλλα Νοσηλευτικά Ιδρύματα. Επιπλέον θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η οποιαδήποτε άμεση ενέργειά της Διοίκησης της 5ης Υ.ΠΕ που θα απέβαινε στη βελτίωση της κατάστασης θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την καλλιέργεια κλίματος ηρεμίας και αισθήματος ασφάλειας στην τοπική κοινωνία.
ΤΟ Δ.Σ