Ειδήσεις

Υποστήριξη Υποτροφιών για Νέους Ερευνητές σε Βιομηχανίες της Περιφέρειας Στέρεας Ελλάδας


Το ΕΚΕΦΕ «Δ» έλαβε πρόσφατα δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για την υποστήριξη υποτροφιών για νέους ερευνητές σε βιομηχανίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η πρωτοβουλία του Κέντρου έχει τον τίτλο “Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων”, και αφορά στην  υποστήριξη του θεσμού των Βιομηχανικών Διδακτορικών & Μετα-Διδακτορικών/Adjunct Researchers Υποτροφιών.

Οι τρείς (3)  κατηγορίες υποτροφιών οι είναι:

α) Βιομηχανικό Διδακτορικό: Στην πρόταση αυτή ως Βιομηχανικό Διδακτορικό ορίζεται ένα τετραετές ερευνητικό Διδακτορικό πρόγραμμα με βιομηχανικό προσανατολισμό, το οποίο πραγματοποιείται με την τριμερή συνεργασία οργανισμών (του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δ», ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος της Ελλάδος ή του εξωτερικού) μιας ιδιωτικής εταιρείας και του/της υποτρόφου. Το αντικείμενο του Βιομηχανικού Διδακτορικού θα επικεντρώνεται στον τομέα εξειδίκευσης της εταιρείας και θα καλύπτει κάποιο θέμα σχετικό με τις ανάγκες της εταιρείας σε συνεργασία με τον Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δ», έτσι ώστε να δοθούν καινοτόμα προϊόντα και τεχνολογίες στην αγορά.

Διάρθρωση Επιχορήγησης:

ΙΣΝ: 3 έτη x 13.000€*/έτος καθώς και τα έξοδα συμμετοχής σε 2 ευρωπαϊκά συνέδρια 2.000 στο σύνολο των ετών

Εταιρία: 1 έτος (χωρισμένο σε δύο 6μηνα για το 3ο και 4ο έτος) x 13.000€

β) Βιομηχανική Μετα-Διδακτορική υποτροφία: Στην πρόταση αυτή ως Βιομηχανική Μετα-Διδακτορική υποτροφία ορίζεται το ερευνητικό εκείνο πρόγραμμα με βιομηχανικό προσανατολισμό και διάρκεια μεταξύ δύο και τριών χρόνων, το οποίο πραγματοποιείται από έναν νέο ερευνητή (early stage researcher), ο οποίος υποστήριξε το PhD του μέσα στα προηγούμενα 4 έτη.

Διάρθρωση Επιχορήγησης:

ΙΣΝ: 2 έτη x 21.000€*/έτος καθώς και τα έξοδα συμμετοχής σε 1 διεθνές συνέδριο 2.000 στο σύνολο των ετών

Εταιρία: 1 έτος (χωρισμένο σε δύο 6μηνα για το 2ο και 3ο έτος) x 21.000€

γ) Υποτροφία adjunct researcher : Στην πρόταση αυτή ως υποτροφία adjunct researcher ορίζεται το ερευνητικό εκείνο πρόγραμμα με βιομηχανικό προσανατολισμό και διάρκεια μεταξύ τριών και τεσσάρων χρόνων, το οποίο πραγματοποιείται από έναν έμπειρο ερευνητή (established researcher), ο οποίος υποστήριξε το PhD του μέσα στα προηγούμενα 4 με 8 έτη και έχει αποδεδειγμένη ερευνητική εμπειρία, πλούσιο χαρτοφυλάκιο σε διεθνείς συνεργασίες και projects με τη βιομηχανία, καθώς και συμμετοχή στην υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση της έρευνάς του.

Διάρθρωση Επιχορήγησης:

ΙΣΝ: 3 έτη x 28.000€*/έτος και πρόσθετη δαπάνη ύψους 2.640 € για τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκές συναντήσεις και συνέδρια, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων τους καθώς και η σύναψη συνεργασιών με ευρωπαίους εταίρους για την από κοινού υποβολή προτάσεων.

Εταιρία: 1 έτος (χωρισμένο σε δύο 6μηνα για το 3ο και 4ο έτος) x 28.000€

(*)Τα ποσά που αναφέρονται στις 3 διαφορετικές κατηγορίες υποτροφιών είναι ενδεικτικά, ενδέχεται να υπάρξουν διακυμάνσεις.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ:

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΟΦΕΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ & ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 

Οφέλη για την Περιφέρεια:

  • Ενίσχυση του τομέα Έρευνας και Τεχνολογίας μέσα από την πρόσβαση του επιστημονικού προσωπικού της Περιφέρειας σε Ερευνητικά Ινστιτούτα και σε state of the art εργαστήρια.
  • Ουσιαστική υποβοήθηση της εφαρμογής της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης της περιφέρειας καθώς και της διαδικασίας επιχειρηματικής ανακάλυψης.
  • Δημιουργία νέων ευκαιριών για νέα επιχειρηματικότητα, νέα προϊόντα και συνεργασίες.
  • Αναχαίτιση της διαρροής επιστημόνων (brain-drain) από την Περιφέρεια στο εξωτερικό μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων και αντίστοιχη μείωση της ανεργίας
  • Ενίσχυση των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Περιφέρειας μέσα από την εκπαίδευση των νέων επιστημόνων σε προηγμένες τεχνολογίες.
  • Συντονισμένη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα μέσα από την ενίσχυση της συνεργασίας της Περιφέρειας με άλλες εθνικές Περιφέρειες αλλά και με περιφέρειες Ευρωπαϊκών χωρών.
  • Εμπλουτισμός της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Θετικές Επιστήμες και την Πληροφορική.
  • Επισκέψεις σχολείων και συμμετοχή σε ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.

 

Οφέλη για τις επιχειρήσεις:

  • Ενίσχυση του τομέα Έρευνας και Τεχνολογίας και επίλυση προβλημάτων.
  • Πρόσβαση της Βιομηχανίας σε Ερευνητικά Ινστιτούτα και σε state of the art εργαστήρια.
  • Αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
  • Δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και τεχνολογιών.
  • Δημιουργία νέων θέσεων με οικονομικά οφέλη και για την ίδια την επιχείρηση.
  • Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα (HORIZON 2020) τα οποία θα αποφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη με εστίαση
    • στην πρόσληψη νέων ερευνητών
    • στις συνεργασίες με Διεθνή κέντρα επιστημονικής αριστείας
    • στην ενσωμάτωση των αναγκών της ελληνικής βιομηχανίας και των ελληνικών ΜΜΕ σε μεγάλα Ευρωπαϊκά δίκτυα που σχεδιάζουνε τις μελλοντικές τεχνολογικές στρατηγικές για την Ευρώπη στο πλαίσιο  του HORIZON 2020.
Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση με τον Γ. Γ. Του υπουργείου ανάπτυξης με στελέχη του Επιμελητηρίου
Επόμενο άρθρο Χρ. Σταϊκούρας: «H Κυβέρνηση, κλείνει το μάτι και ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή»