Ειδήσεις

Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης: Επέτειος θανάτου Παπα-Ανυπόμονου


Οι «Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» τιμούν τη μνήμη του «παπά του Άρη» του πρώην ηγούμενου της Μονής Αγάθωνος πατέρα Γερμανού που πέθανε σαν σήμερα πριν από 17 χρόνια. Ο Γερμανός Δημάκος, γνωστός ως «Πάπα-Ανυπόμονος»,έλαβε ενεργά μέρος στην Εθνική Αντίσταση δικαιώνοντας την παράδοση του ελληνικού ράσου που συμμετείχε σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του έθνους.

Γεννήθηκε στο Αγριδάκι Γορτυνίας το 1912 και χειροτονήθηκε Διάκος το 1934.  Ο πόλεμος τον βρήκε ηγούμενοστην Ιερά Μονή Αγάθωνος και επίτροπο στο μοναστήρι Δαδιού – Αμφίκλειας.Οργανώθηκε στο ΕΑΜ στο Δαδί και διορίστηκε πρόεδρος της κοινότητας με την έγκριση της οργάνωσης. Το 1943 εντάχτηκε στον ΕΛΑΣ. Ο Άρης του έδωσε το προσωνύμιο «Ανυπόμονος» επειδή ριχνόταν πρώτος στη μάχη και παρότρυνε τους συμπολεμιστές του. Ως στρατιωτικός ιερέας του Γενικού Στρατηγείουτου ΕΛΑΣ ακολούθησε τον Άρη και τους αντάρτες του στην Ηπειρο, τη Ρούμελη, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, ξαναγύρισε στη Μονή Αγάθωνοςστην Υπάτη, όπου παρέμεινε ως ηγούμενος ως το τέλος της ζωής του. Το 1946 απήχθη από την παρακρατική συμμορία του Βουρλάκη και υποβλήθηκε σε ταπεινώσεις και εξευτελισμούς. Διώχθηκε επί Χούντας με την καταγγελία ότι εκφράζεται υπέρ της αριστεράςκαι ότι αρνείται να ψάλει το Πολυχρόνιο. Πέρασε από Συνοδικό Δικαστήριο, αλλά αθωώθηκε. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του αναγνωρίστηκε από την Εκκλησία ως ήρωας που συμμετείχε στον ένοπλο αγώνα εναντίον του κατακτητή, ενώ η πολιτεία τον τίμησε ως σύμβολο της Αντίστασης. Ως ανθρωπιστής ιερέας δεν ξεχνούσε να υπενθυμίζει στους ανώτερους κληρικούς ότι έχουν χρέος να νοιάζονται και για τις ανάγκες του λαού της επαρχίας.

 

το Δ.Σ

Προηγούμενο άρθρο “Ψηφιακή Πύλη” άνοιξε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Επόμενο άρθρο Αναφορά Γ. Κοτρωνιά στον Υπουργό Ανάπτυξης για επαναλειτουργία των φροντιστηρίων