Ειδήσεις

Φθιώτιδος Συμεών: «Ήλθα να τιμήσω μια ευλογημένη ψυχή που διακόνησε έναν μεγάλο εκκλησιαστικό άνδρα»


Μετά από πολλές δεκαετίες τελέσθηκε και πάλι σήμερα Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο Αχλάδι της Ανατολικής Φθιώτιδος.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, μετέβη σήμερα για τρίτη φορά από της ενθρονίσεώς του, στο κελί της γερόντισσας Χαριτίνης, ημέρα μνήμης της Αγίας Χαριτίνης. Αυτή την φορά όμως για να τελέσει  Θεία Λειτουργία.

Τον κ. Συμεών πλαισίωσαν, ο Πρωτοσύγελλος της Ιεράς Μητροπόλεως  Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος και άλλοι κληρικοί της περιοχής.

          Το Ιερό αναλόγιο διηκόνισε, κατόπιν εντολής του Σεβασμιωτάτου,  ο Μουσιοκολογιώτατος  Αρχιμ. π. Δαμασκηνός Ξηρομερίτης, ο οποίος και φέρει το μοναχικό όνομα εις τιμήν και μνήμην του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Δαμασκηνού.

          Παρέστη δε, και η  Δήμαρχος Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου.

          Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος π. Άγγελος, ο οποίος λαμβάνοντας αφορμή από την φράση του κανόνος της Ακολουθίας της Αγίας «Χριστώ συναντήσασα, εις μαρτύριον προέβης», ετόνισε την αξία  της συνάντησης με τον Χριστό, ως προϋπόθεση για οποιοδήποτε είδος μαρτυρίου, το οποίο η οικονομία του Θεού θα μας αξιώσει να δεχθούμε, ομολογώντας Τον σε κάθε βήμα και εποχή.

          Ο κ. Συμεών πριν την απόλυση απηύθυνε ευχές αγάπης προς την γερόντισσα και μεταξύ των άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά:

          «Βρίσκομαι σήμερα εδώ και νιώθω μεγάλη χαρά, διότι ήλθα να τιμήσω μια ευλογημένη ψυχή, η οποία διακόνησε ένα σπουδαίο προκάτοχό μου, έναν μεγάλο εκκλησιαστικό άνδρα, έναν σπουδαίο και μεγάλο Μητροπολίτη, τον μακαριστό Φθιώτιδος κυρό Δαμασκηνό.

          Να ευχηθούμε όλοι μαζί στην σεβαστή γερόντισσά μας, ο Θεός να της χαρίζει έτη πολλά και ο υπόλοιπος χρόνος της ζωής της, να είναι μακρύς και πλούσιος, να τον διάγει εν ειρήνη και ησυχία, με γαλήνη και με χαρά, ώστε έτοιμοι, τόσο η γερόντισσα, όσο και όλοι μας, να εισέλθουμε εύθετοι στην Βασιλεία των Ουρανών.

                    Εύχομαι ο Θεός σε όλους μας να μας χαρίσει δια πρεσβειών του μακαριστού μεγάλου Μητροπολίτου Δαμασκηνού μερικά από τα χαρίσματά που τον εκόσμησαν:  επιείκεια, μακροθυμία, αγάπη, απλότητα ψυχής,  καλοσύνη καρδιάς και  Αρχοντιά.

          Η Αρχοντιά, αγαπητοί μου αδελφοί, προϋποθέτει για έναν άνθρωπο συγχρόνως πολλές αρετές μαζί. Προϋποθέτει νόημα ζωής. Αυτός που πραγματικά είναι άρχοντας ξέρει ποιος είναι και που πάει. Η πραγματική Αρχοντιά εκφράζεται με την ευγένεια των τρόπων  και με την καλοσύνη της συμπεριφοράς από έναν άνθρωπο. Αρετές που κατείχε ο μακαριστός Μητροπολίτης Δαμασκηνός, και αυτό είναι η πολυτιμότερη παρακαταθήκη που κατέλειπε στην σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία, καθώς και για εμένα που τυγχάνω διάδοχός του,  αποτελεί μεγάλη ευθύνη, αλλά συγχρόνως και πρόταγμα ζωής, πυξίδα πορείας μέσα στην σύγχρονη πραγματικότητα του σύγχρονου κόσμου».

          Η γερόντισσα Χαριτίνη με δάκρυα συγκινήσεως και χαράς, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την τιμητική και ευλογητή παρουσία του στα ονομαστήριά της, καθ’ ότι μετά την κοίμηση του μακαριστού Γέροντός της, είναι η  πρώτη φορά, που ο  Μητροπολίτης Φθιώτιδος, τελεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο μοναστικό κάθισμά της. 

Προηγούμενο άρθρο Υπόμνημα ΣΒΘΣΕ για τον αναπτυξιακό Νόμο
Επόμενο άρθρο Παράταση προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020