Ειδήσεις

Φθιώτιδος Συμεών: «Η περιοχή Ταλαντίου και Λοκρίδος είναι πεδίο της καθημερινής μας ποιμαντικής».


Άλλη μία περιοδεία στην περιοχή Ταλαντίου και Λοκρίδος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Το Σάββατο 29, την Κυριακή 30 και την Δευτέρα 31 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος περιόδευσε διαδοχικά στον Θεολόγο, στις Λιβανάτες και στην Αρκίτσα.

          Το Σάββατο το μεσημέρι, καθ΄οδόν προς την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμέων επισκέφθηκε ποιμαντικώς την παραλία του Θεολόγου, όπου είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί στον χώρο εργασίας τους, ανθρώπους του καθημερινού κόπου και μόχθου και ιδιαίτερα δε, να ενημερωθεί για τις οικονομικές επιπτώσεις, τις οποίες έχει προκαλέσει η πανδημία του Κορωνοϊού. 

          Την Κυριακή 30 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών επιστρέφοντας από την Τρίπολη, μετέβη στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Λιβανατών, χοροστάστησε και έψαλε από το δεξιό Αναλόγιο την Ιερά Ακολουθία του Παρακλητικού κανόνος εις τον Όσιο Δαυίδ τον Δομβοΐτη τον εν Ευβοία, επ’ ευκαιρία της ελεύσεως και παραμονής της Τιμίας Κάρας του Αγίου στην πόλη των Λιβανατών, ενώ το αριστερό Αναλόγιο διηκόνισε ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος.

          Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και προς τον Καθηγούμενο της Μονής του Οσίου Δαυίδ Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γαβριήλ για την τήρηση της ιεράς αυτής παραδόσεως να μεταφέρεται η Τιμία Κάρα του Οσίου Δαυίδ στα ευλογημένα χώματα της γενέτειράς του Λοκρίδος προς αγιασμό και στήριξη των πιστών και ετόνισε στους παρευρισκομένους πιστούς, πόσο ευλογημένη και αναγκαία είναι η παρουσία των Ιερών Λειψάνων και Σκηνωμάτων των Αγίων στην ζωή μας. 

          Ακολούθως ο κ. Συμεών, είχε μία θερμή επικοινωνία με τους κατοίκους της περιοχής και τα στελέχη της Ενορίας και στην συνέχεια μετέβη στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών, όπου και ετέλεσε την Ιερά Ακολουθία του Αποδείπνου κατά την μοναστηριακή τάξη. 

          Ο Σεβασμιώτατος μάλιστα διανυκτέρευσε στην Ιερά Μονή ακολουθώντας το τυπικό της Μονής, υλοποιώντας με αυτόν τον τρόπο το πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιεί από την ημέρα της εγκαταστάσεως του στην Φθιώτιδα, το οποίο περιλαμβάνει όχι μόνο επισκέψεις στα μοναστήρια μας αλλά και διαμονή σε αυτά, προκειμένου να έχει ο Σεβασμιώτατος ουσιαστική επικοινωνία με τα μέλη των Ιερών Αδελφοτήτων. 

          Σήμερα το πρωί 31 Αυγούστου, ημέρα της Θεομητορικής Εορτής της Καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο κ. Συμεών ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον μοναδικό σε όλη την Φθιώτιδα Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Τιμίας Ζώνης, στο Κέδρο Αρκίτσας. 

          Οι Ιερές Ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και διαδικτυακά.

          Την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε δια των ευχών του Σεβασμιωτάτου,  ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο οποίος  στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο Υπερευλογημένο πρόσωπό της Παναγίας  και συγκεκριμένα στην Εορτή της καταθέσεως της Τιμίας Της Ζώνης, η οποία και επισφραγίζει το εκάστοτε  Εκκλησιαστικό έτος.

          Χαρακτηριστικά ο π. Άγγελος σημείωσε:

          «Σήμερα με την κατάθεση της Αγίας Ζώνης Της, η Παναγία  μας υπενθυμίζει ότι για να είμαστε γνήσια παιδιά Της, χρειάζεται να είμαστε άνθρωποι προσευχής, χρειάζεται να μάθουμε σε κάθε στιγμή της ζωής μας και σε κάθε ώρα της καθημερινότητάς μας, να συναντιόμαστε με τον Χριστό και χρειάζεται να έχουμε βαθιά μέσα μας την αίσθηση,  ότι είμαστε πλασμένοι για τα άφθαρτα, για τα μεγάλα, για τα σπουδαία και στα οποία συμμετέχουμε τόσο όμορφα και τόσο γλυκά μέσα από τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας». 

          Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον π. Άγγελο για το εμπνευσμένο κήρυγμά του και χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Πάρα πολύ όμορφα ο Άγιος Πρωτοσύγκελλός μας,  αδελφοί μου, μας ζωγράφισε με όμορφα χρώματα το πρόσωπο της Παναγίας, αλλά και το δικό μας πρόσωπο, γιατί και εμείς αποκτούμε πρόσωπο, χάρη στο πρόσωπο της Παναγίας.

           Όσο καθρεφτίζουμε τη ζωή μας και ακουμπάμε το πρόσωπό μας στο δικό της πρόσωπο, τόσο και το δικό μας πρόσωπο αποκτά χρώμα, αποκτά ποιότητα, αποκτά ουσία».

Στην συνέχεια ο κ. Συμεών επισκέφθηκε διαδοχικά το νεοαναγειρόμενο Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Αποστόλων Αρκίτσας, το Παρεκκλήσιο του Αγίου Αριστείδους του Αθηναίου, το οποίο και θα εορτάσει στις 13 Σεπτεμβρίου, και το Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίάνω Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου εκεί μάλιστα με ιδιαίτερη συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε Αρχιερατικό τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της μακαριστής Πρεσβυτέρας Αλεξάνδρας, της αειμνήστου συζύγου του Εφημερίου της Αρκίτσας π. Λάμπρου Λάμπρου. 

Τέλος η νέα αυτή περιοδεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών στην όμορφη και ζωντανή περιοχή της Λοκρίδος επισφραγίστηκε με μια ευχάριστη είδηση: Την έγκριση της μελέτης και την έκδοση αδείας για την ανέγερση Ιερού Ναού αφιερωμένο στον Όσιο Ιάκωβο τον νέο Ασκητή τον εν Ευβοία, τον Τσαλίκη, στις Λιβανάτες, όπου προσεχώς αναμένεται ο Σεβασμιώτατος να θέσει τον θεμέλιο λίθο για να ξεκινήσει η ανέγερσή του

Με αυτή την αφορμή ο κ. Συμεών απευθυνόμενος στους συνεργάτες και στα στελέχη της Ενορίας των Λιβανατών, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Έρχομαι τακτικά στην περιοχή Ταλαντίου και Λοκρίδος, καθώς, όπως σας έχω αποδείξει, στην ποιμαντική της αγάπης δεν υπάρχουν αποστάσεις, δεν υπάρχουν χιλιόμετρα. Η Μητρόπολή μας είναι μία και ενιαία και έχει το πανέμορφο χρώμα της γης της Εριβώλου Φθίας απ’ άκρου εις άκρον της μεγάλης εδαφικής της έκτασης. Η περιοχή Ταλαντίου και Λοκρίδος είναι πεδίο της καθημερινής μας ποιμαντικής».

Προηγούμενο άρθρο Δήμος Στυλίδας: Η Αγία Μαρίνα αλλάζει…
Επόμενο άρθρο Προγράμματα σπουδών από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Μακρακώμης