Ηχηρό εθνικό και πατριωτικό μήνυμα αυτοθυσίας απέστειλε σήμερα νωρίς το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών από την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τραγάνας, την «ασκητική αετοφωλιά της Μητροπόλεως μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.
Στο πλαίσιο της μεγάλης ποιμαντικής του περιοδείας κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στις Ιερές Μονές απ’ άκρου εις άκρον της Φθιωτικής γης, ο κ. Συμεών σήμερα Παρασκευή της Δ’ Εβδομάδος των Νηστειών τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, πλαισιούμενος από τον Άγιο Καθηγούμενο της Μονής, Αρχιμ. π. Έφραίμ Τράνακα.
Οι Ιερές Ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89, 4 fm) και από διαδικτύου ενώ έψαλλε ο Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ πλαισιούμενος από Πατέρες και Ιεροψάλτες.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, με αφορμή την εορτή του Εθνοϊερομάρτυρος Αγίου Γρηγορίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Ε’ χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Πανοσιολογιώτατε Άγιε Καθηγούμενε και αγαπητέ εν Χριστώ αδερφέ π. Εφραίμ, αγαπητοί Πατέρες και αγαπητοί αδελφοί, και αγαπητοί ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως από τους 89,4 μεγακύκλους των fm, σήμερα τελέσαμε την εσπερινή προηγιασμένη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία σε μία ασκητική αετοφωλιά της Μητροπόλεως μας, την Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος πάνω από την Τραγάνα, την Ιερά Μονή που ευλογεί τον Ευβοϊκό κόλπο, που ευλογεί τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, την Βοιωτία έως και την Αττική ολόκληρη.
Σε αυτό το ευλογημένο Μοναστήρι της Μητροπόλεως μας και μάλιστα σήμερα που ο εσπερινός της σημερινής ημέρας, δηλαδή της 10ης Απριλίου, είναι αφιερωμένος στη μνήμη και εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρα και Εθνομάρτυρα του Γένους, του Πατριάρχη του Γένους, του Αγίου Γρηγορίου του Ε’ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.
Αξιωθήκαμε να τελέσουμε τη Θεία Λειτουργία, να ψάλλουμε ύμνους από την ακολουθία του και να στραφούμε ευλαβικά στο πρόσωπό του και ταπεινά στο σκήνωμα του, το οποίο βρίσκεται προς προσκύνηση και προς μνήμην αιώνιον και μαρτυρίαν αιώνιον, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών και είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα για την εφετινή χρονιά, είναι πολύ σημαντική η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου, καθώς το φετινό έτος είναι έτος επετειακό. Συμπληρωνόνται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και είναι ένα έτος που δίνει την ευκαιρία σε όλους εμάς τους Έλληνες τους Ορθόδοξους, τους Ρωμιούς, σε όλο το Γένος, να κάνουμε με την αναδρομή μας την ιστορική, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και κυρίως να θέσουμε τις σωστές βάσεις για την από δω και πέρα πορεία μας.
Και μάλιστα εμείς οι χριστιανοί και οι υποτιθέμενοι ευσεβείς χριστιανοί, που κατά κανόνα θεωρούμε ότι είμαστε και πιο καλοί πατριώτες και πιο γνήσιοι πατριώτες, είναι μία ευκαιρία να σταθούμε ενώπιον του σκηνώματος του Αγίου Γρηγορίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Ε’ και ενώπιον της Αγίας μορφής του και να αναρωτηθούμε με τιμιότητα και με ειλικρίνεια: Αν ζούσαμε στην εποχή του Αγίου Γρηγορίου, θα ήμασταν από αυτούς που θα είχαν κατανοήσει τη στάση, την πολιτική και την ποιμαντική του Αγίου Γρηγορίου; Ή μήπως θα ήμασταν από αυτούς τους υποτιθέμενους γνήσιους και αυθεντικούς χριστιανούς, που θα τον βομβαρδίζαμε, ότι είναι προδότης της πίστεως και της πατρίδος, ότι είναι μειοδότης, θα γεμίζαμε με ψευδώνυμα και ανώνυμα σχόλια το διαδίκτυο, το Facebook, με κριτική, με αναθέματα, με αφορισμούς, με παράπονα, με διαμαρτυρίες, ότι Άγιος Γρηγόριος είναι «πουλημένος» ότι ο Άγιος Γρηγόριος είναι «μέρος του συστήματος»; Διότι δυστυχώς ετσι θα λέγανε οι σημερινοί χριστιανοί, οι δήθεν χριστιανοί του σήμερα, οι ψεκασμένοι χριστιανοί του σήμερα, έτσι θα λέγανε για τον Άγιο Γρηγόριο, ότι αφόρισε την επανάσταση, αυτά που λένε οι άθεοι σήμερα, θα τα λέγανε οι δήθεν ένθεοι εκείνης της εποχής, ότι δήθεν ήταν προδότης, μειοδότης, όργανο της νέας τάξης πραγμάτων, όργανο της παγκόσμιας συνομωσίας».
Συνεχίζοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος με δέος και συγκίνηση υπογράμμισε:
«Και όμως, ο Άγιος Γρηγόριος υπέγραψε την ελευθερία της πατρίδος με το αίμα του και όχι με τα σχόλια του διαδικτύου και όχι με την βρωμιά, την ανωνυμία και δυσωδία του διαδικτύου ή του κουτσομπολιού των δήθεν χριστιανών και της κατακρίσεως, γιατί η ιστορία έτσι γράφεται από τους μεγάλους ηγέτες και τους μεγάλους άνδρες και όχι από τα ανδρείκελα και όχι από τους δειλούς και τους υποκριτές και φαρισαίους που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία και μπήγουν μαχαιριές εναντίον των ηγετών τους και εναντίον των ανθρώπων που φέρουν την ευθύνη πάνω τους. Διότι μονάχα όποιος έχει ευθύνη διοικήσεως και διαχειρίσεως, μονάχα αυτός μπορεί να ξέρει τι σημαίνει να σηκώνει τον Σταυρό της ηγεσίας, της ποιμαντορίας και της πατριαρχίας του Γένους και ο Άγιος Γρηγόριος υπέγραψε με το αίμα της καρδιάς του και με το αίμα της ψυχής του, υπέγραψε την ελευθερία της πατρίδος και του οφείλουμε ευγνωμοσύνη, αλλά συγχρόνως του οφείλουμε και συγγνώμη και οφείλουμε η μετάνοιά μας να είναι έμπρακτη και να την αποδείξουμε σήμερα, που και σήμερα δοκιμάζονται και θα δοκιμαστούν και τα εθνικά μας θέματα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία και οι σχέσεις μας με τον υπόλοιπο κόσμο, όχι με ψεύτικες κραυγές και όχι με λόγια μεγάλα αλλά με υπευθυνότητα, με σύνεση και με διάθεση αυτοθυσίας.
Ο Άγιος Γρηγόριος δεν θυσίασε άλλους, όπως κάνουμε εμείς οι δήθεν χριστιανοί. Τι κάνουν οι δήθεν αυστηροί χριστιανοί του σήμερα; Δολοφονούν χαρακτήρες, δολοφονούν πρόσωπα κατηγορώντας, χαρακτηρίζοντας, βάζοντας ταμπέλες. Θυσίασε τον εαυτό του ο Άγιος Γρηγόριος. Αυτό κάνει ο αληθινός πατριώτης και ο γνήσιος πατριώτης και ο γνήσιος χριστιανός και ο γνήσιος Έλληνας, θυσιάζει εαυτόν υπέρ της πίστεως και της πατρίδος και δεν θυσιάζει τους άλλους και δεν θυσιάζει την ενότητα και δεν δηλητηριάζει συνειδήσεις και καρδιές. Είναι λοιπόν ευκαιρία που μας δίνεται 200 χρόνια μετά, που έρχεται η ώρα να χαράξουμε την δική μας πορεία, με ποιον τρόπο θα πορευτούμε και πως θα σταθούμε στο αύριο».
Τέλος ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στον Άγιο Καθηγούμενο της Μονής π. Εφραίμ, τον χαρακτήρισε ως, «αληθινό παλικάρι, το οποίο δίνει την μαρτυρία της αλήθειας και της πίστεως, της ακρίβειας και της πιστότητος, της τάξεως και της ομορφιάς, της αρμονίας και της αγάπης και τον συγχαίρω μέσα από την καρδιά μου, τον ευλογώ μέσα από την ψυχή μου και ως πνευματικός του πατέρας, ως Μητροπολίτης του, ήλθα σήμερα εδώ για να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και να του πω να συνεχίσει σε αυτή εδώ την ορεινή έπαλξη, να αποπνέει καθαρό αέρα, τον αέρα της πίστεως, τον αέρα της ταπεινότητος, τον αέρα της σεμνότητος, τον αέρα της σιωπής, τον αέρα της προσευχής, τον αέρα της ελευθερίας».