Ειδήσεις

Φωτοβολταϊκά σε όλους τους ΤΟΕΒ επιδιώκει η Στερεά Ελλάδα


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχωρά σε μελέτη των ενεργειακών αναγκών των ΤΟΕΒ. Σκοπός είναι να καταγραφούν οι ελλείψεις αυτές, ώστε να σχεδιαστεί και να χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση ΑΠΕ σε κάθε ΤΟΕΒ ή τουλάχιστον στους ΤΟΕΒ με τις μεγαλύτερες ενεργειακές καταναλώσεις. Η πρωτοβουλία ανήκει στον αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Αποστολόπουλο, έναν αγρότη με ιδιαίτερες πολιτικές ανησυχίες. Προσπαθεί να εισάγει καινοτομίες για να μειώσει το κόστος παράγωγης και αντιλαμβάνεται ότι αυτό θα επιτευχθεί επενδύοντας σε τεχνολογίες αιχμής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς, Κώστας Αποστολόπουλος, περιγράφει συνοπτικά το σκεπτικό της απόφασης: «Σκοπός αυτής μας της προσπάθειας είναι να εντάξουμε τους ΤΟΕΒ της περιφέρειάς μας στη διαχείριση του νερού για την άρδευση των χωραφιών με χαμηλότερο κόστος. Ο στόχος, βέβαια, θα είναι πολλαπλός, γιατί η χρήση της ενέργειας τους νεκρούς μήνες θα διοχετεύεται στο υπάρχον δίκτυο της ΔΕΗ για τη χρήση της και από άλλους φορείς. Μια τέτοια κίνηση έρχεται σε μια στιγμή που η ανάγκη για μειωμένο κόστος παραγωγής είναι πλέον επιβεβλημένη. Βέβαια, με τον τρόπο αυτόν θα συμβάλουμε σε έναν μεγάλο βαθμό και στην προστασία του περιβάλλοντος, γιατί η χρήση της ηλιακής ενέργειας έχει μηδενικούς ρύπους. Από την εξοικονόμηση πόρων, ένα σημαντικό κεφάλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των υποδομών στα συστήματα άρδευσης, γνωρίζοντας τις μεγάλες απώλειες νερού από τις φθορές και την παλαίωσή τους». Στο ερώτημά μας σχετικά με την εξεύρεση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την επένδυση, ο κ. Αποστολόπουλος δήλωσε: «Μέσω των προγραμμάτων που τρέχουν ή αυτών που έχουν ήδη προγραμματιστεί, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικότερα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα. Είναι σαφές ότι χρειάζονται προτάσεις και ώριμες μελέτες που έχουμε όμως ήδη έτοιμες. Η θετική απόφαση του περιφερειακού μας συμβουλίου περιγράφει με σαφήνεια τη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά προβλήματα, ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να είναι έτοιμες οι αποφάσεις και να ξεκινήσει η υλοποίησή τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον νόμο 4296/2014 πέρασε διάταξη, η οποία προέβλεπε τη δυνατότητα εγκατάστασης μονάδας φωτοβολταϊκών, ισχύος έως 500 κιλοβάτ για κάθε αντλιοστάσιο άρδευσης, τα οποία κατ’ εξαίρεση και προτεραιότητα θα συνδέονται με το δίκτυο της ΔΕΗ. Δυστυχώς, οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στον τομέα της αξιοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ήταν τελείως αναποτελεσματικές.

Πηγή: ypaithros.gr

Προηγούμενο άρθρο Από καρποκάψα κινδυνεύουν οι καρυδιές
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαμιέων