Ειδήσεις

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Ε. Καραΐσκου στην εκδήλωση για τον αγροτικό Τομέα


Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας Ευθυμίος Καραΐσκου στην Εκδήλωση  : “Ο Αγροτικός Τομέας Πυλώνας Σταθερότητας και Ανάπτυξης” που διοργάνωσε ο Τομέας Οικονομικών της ΝΔ σε συνεργασία με τον Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τη Γραμματεία Αγροτικών Φορέων και τη ΝΟΔΕ Φθιώτιδας στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας (Όθωνος 3, Λαμία) το Σάββατο 11/02/2017 και ώρα 18:00:

«Η ιστορία μας διδάσκει, ότι διαχρονικά, ο πρωτογενής τομέας ήταν εκείνος που ανέλαβε να στηρίξει την εθνική προσπάθεια, εκείνος που δημιούργησε τις συνθήκες για να σταθεί στα πόδια της η χώρα μας.

Είναι ιστορικό δεδομένο ότι  σε περιόδους βαθιάς κρίσης, η αγροτική παραγωγή είναι εκείνη που βγάζει το κάρο από τη λάσπη.

 Δυστυχώς όμως, αυτή την περίοδο που διανύουμε ο πρωτογενής τομέας, δεν μπορεί να δώσει το δικό του ελπιδοφόρο στίγμα.

Το κόστος παραγωγής που αυξάνεται συνέχεια και με κάθε τρόπο, οδηγεί τους νέους να αποφεύγουν τον αγροτικό τομέα, καθώς δεν βλέπουν κάποια εξασφάλιση συνθηκών, αλλά αντίθετα, διαπιστώνουν μία ρευστότητα στις πολιτικές.

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τον αγροτικό τομέα παραμένουν ακόμη στα συρτάρια.

Οι αγροτικές ενισχύσεις αντί να καταβάλλονται στην ώρα τους αποτελούν αίτημα και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις κορυφαίο, για να αναγκαστούν να βγουν τα τρακτέρ στους εθνικούς δρόμους.

Τελευταία, η φορολογία των αγροτών, σε συνδυασμό με το ασφαλιστικό, δίνει ένα καίριο χτύπημα σε αυτούς, που πιθανόν θα είχαν τη δυνατότητα να παράγουν.

Μέτρα, διαδικασίες και γραφειοκρατία επιβάλλουν  την εσωστρέφεια στον αγροτικό τομέα, σε μια κρίσιμη στιγμή.

Η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και η ενίσχυση των υποδομών, η καινοτομία στην παραγωγή και η χρηματοδότηση σύγχρονων μεθόδων παραγωγής, συνεχίζουν για δύο ή τρεις δεκαετίες να είναι το μεγάλο ζητούμενο. 

Η αγροτική έρευνα στα κατώτατα σημεία.

Η γεωργική βιομηχανία αγχωμένη, προσπαθεί, με σωστικές παρεμβάσεις, να σταθεί στα πόδια της.

Το αγροτικό εισόδημα με κάθε τρόπο μειώνεται συνεχώς και δημιουργείται ένα ασφυκτικό περιβάλλον, που αποβάλλει οποιαδήποτε νέα προσπάθεια.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί λοιπόν ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης της περιοχής, αλλά και της χώρας ευρύτερα.

Αυτό πρέπει να αποτελεί το καθοριστικό ζητούμενο για κάθε πολιτικό φορέα και εν  προκειμένω και στη Νέα Δημοκρατία, ώστε να δημιουργεί ένα ασφαλές πολιτικό περιβάλλον, πάνω στο οποίο θα μπορούσαν να οικοδομηθούν οι οποιεσδήποτε προσπάθειες, από την πλευρά των αγροτών.

 Θα πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον όπου οι επιλογές στον πρωτογενή τομέα θα πρέπει να είναι και διαχρονικές αλλά και με μεγάλη προοπτική, αφού είναι γνωστό ότι οι ταχύτητες μεταβολών στον αγροτικό τομέα, είναι ιδιαίτερα αργές. 

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, ο αγροτικός τομέας, η ελληνική ύπαιθρος έχει ανάγκη από πειστικές πολιτικές με συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Εχει περισσότερο από κάθε φορά ανάγκη να ακούσει και να μιλήσει την γλώσσα της αλήθειας, να συζητήσει και να εφαρμόσει  ρεαλιστικές πολιτικές και να διαμορφώσει το περιεχόμενο και τις συνθήκες να ανθίσει και πάλι η ελπίδα στην ύπαιθρο και στα χωριά.

Είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό περιβάλλον που να απαντά στην καινοτομία, να πείθει και να το εμπιστεύονται κυρίως οι νέοι αγρότες.

Ένα περιβάλλον που θα μπορεί να απευθύνεται στην Ευρώπη και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, που θα μπορεί να παράγει νέες θέσεις εργασίας και να συντηρεί τις υφιστάμενες που θα μπορεί να παράγει ποιοτικά προϊόντα, τα οποία θα είναι απολύτως ενταγμένα στην αγροδιατροφική αλυσίδα.

 Είναι αναγκαίο να εμπνεύσουμε τους νέους αγρότες με τη νέα φιλοσοφία παραγωγής, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να παράγουν ασφαλή προϊόντα και νέες θέσεις εργασίας και το κυριότερο, να έχουμε πάντα το βλέμμα μας στην παραγωγή μετρήσιμων αποτελεσμάτων.

Άλλωστε η αγροτική παραγωγή, δεν θέλει διαπιστώσεις και λόγια, απαιτεί πράξεις.

Αυτός ο διάλογος που έχει ξεκινήσει και σε αποκεντρωμένο επίπεδο, η Νέα Δημοκρατία έρχεται ακριβώς να ανατροφοδοτήσει και να ενισχύσει αυτές τις σκέψεις και αυτές τις προτεραιότητες.

Εκείνο που βεβαίως πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας, είναι ότι οι αγρότες δύσκολα θα πειστούν, αν δεν δουν χειροπιαστά αποτελέσματα τα οποία να είναι ικανά να πείθουν.

Έχουμε υποχρέωση, όλοι, κυρίως όμως οι πολιτικοί φορείς,  να διευρύνουμε αυτόν τον κοινωνικό διάλογο, όπως επίσης και να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες για να διαμορφώσουμε τις νέες συνθήκες για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.»

Προηγούμενο άρθρο Φιλανθρωπική Εκδήλωση Ενορίας Αγίων Αποστόλων Λαμίας
Επόμενο άρθρο Έκθεση ζωγραφικής «Με αφορμή…» από τον Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε.