O βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς συμμετείχε και απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη του Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδας και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Συμεών, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για το 1821, με θέμα : «Ο ΕΘΝΙΚΟ – ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ».
Παρατίθεται αναλυτικά ο χαιρετισμός :
«….. Τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς και καταπίεσης.
Μοιάζουν τόσο μακρινά και πράγματι δεν είναι εύκολο να συνειδητοποιήσει κάποιος σε πόσες γενιές Ελλήνων αντιστοιχούν αυτά τα 400 χρόνια, όπως επίσης και πόσο εύκολο θα ήταν να έχει χαθεί τελείως το γένος των Ελλήνων από την ιστορία.
Κι όμως οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν την εθνική τους συνείδηση, την εθνική τους γλώσσα, χάρις σε φωτισμένος δασκάλους του γένους και χάρις στον Κλήρο και τους Κληρικούς που η λαϊκή παράδοση τους θέλει να διδάσκουν τα Ελληνόπουλα στο κρυφό σχολειό, που κατάφεραν να εμφυσήσουν στους σκλάβους την αναγκαιότητα της ελευθερίας, που κατάφεραν να διατηρήσουν ακοίμητη την συνείδησή των υπόδουλων μέχρι τον ξεσηκωμό του 1821.
Η Ιδέα της Ελευθερίας που ήταν το βάλσαμο στον πόνο, η παραμυθία στον χαμό, μαζί με την θρησκευτική πίστη την βαθιά ριζωμένη στην ψυχή των Ελλήνων, έγιναν τα θεμέλια που στήριξαν την επανάσταση.
Ο σκλάβος είναι σαν το ενεργό ηφαίστειο που στα σπλάχνα του κουφοβράζει η καταλυτική έκρηξη, είναι ο χείμαρρος που του φράζουν την κοίτη και σιγοτρώει τα εμπόδια αναζητώντας διέξοδο.
Και σ´ αυτή την διέξοδο πρωτοστάτησαν και εμπνευσμένοι ιερωμένοι, σαν τον Αθανάσιο Διάκο, σαν τον Σαλώνων Ησαΐα και σαν τόσους άλλους επώνυμους και ανώνυμους Κληρικούς.
Όλοι αυτοί «για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία» βγήκαν μπροστά και ξεχώρισαν από τους υποχωρητικούς και τους συμβιβασμένους.
Η σταθερή και αποφασιστική επιδίωξη της πραγμάτωσης των ιδανικών τους, με οποιαδήποτε θυσία, που χαρακτηρίζει όλους τους γενναίους χαρακτηρίζει και τον Κλήρο του ´21 , τον Κλήρο της Ρούμελης.
Αυτή η γενναιότητα εκδηλώθηκε ως ενσυνείδητος ηρωισμός στο πεδίο της μάχης και ως άκαμπτο θαρραλέο φρόνημα μπροστά στους ισχυρούς, εκδηλώθηκε ως αποφασιστική ανάληψη ευθύνης μπροστά στον κίνδυνο, εκδηλώθηκε ως θυσία στην ιδέα της Ελευθερίας.
Αυτούς τους ανθρώπους θυμόμαστε και τιμούμε σήμερα μέσα από το επιστημονικό συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μητροπολίτη μας κ.κ. Συμεών για τα 200 χρόνια από την Επέτειο της Επανάστασης του 1821.
Θυμόμαστε και τιμούμε αυτούς που με τον αγνό αγώνα τους και την μαρτυρική τους θυσία, έγιναν πρότυπα για τους αγωνιστές της Επανάστασης έγιναν σύμβολα θυσίας για τους νεοέλληνες και πότισαν το δένδρο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.
Σεβασμιότατε,
Εύχομαι ολόψυχα Καλή Επιτυχία στο συνέδριο Σας και να είστε πάντα υγιής και δημιουργικός για το καλό του ευσεβούς λαού της Φθιώτιδας..» .