Ειδήσεις

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη για το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Σαρακατσαναίων


Συνέντευξη τύπου για το 3ο Επιστημονικό Διεθνές Συνέδριο Σαρακατσαναίων που θα πραγματοποιηθεί στη Λαμία από τις 4 έως τις 6 Μαρτίου 2016, έδωσε σήμερα Τετάρτη 2 Μαρτίου η οργανωτική του επιτροπή στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη συνέντευξη πήραν το λόγο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, ο Δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσοςκαιο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων Γεώργιος Μουτσιάνας.

Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης σημείωσε:

Κυρίες και κύριοι, συντοπίτες και συντοπίτισσες,

Με μεγάλη χαρά σας υποδέχομαι στο Δήμο Λαμιέων ο οποίος θα έχει την τιμή τις επόμενες ημέρες, στις 4-5-6 Μαρτίου, να φιλοξενήσει το 3ο παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο Σαρακατσαναίων.

Ένα ξεχωριστό επιστημονικό συνέδριο παγκόσμιας εμβέλειας, το τρίτο κατά σειρά, που οργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία συλλόγων Σαρακατσαναίων και τιμά την πόλη μας, ενισχύει την τουριστική κίνηση της ευρύτερης περιοχής μας και αναδεικνύει την Σαρακατσάνικη αλλά και την τοπική μας παράδοση.

Ένα συνέδριο λαογραφικό γιατί θα προβάλλει τα λαογραφικά και πολιτιστικά στοιχεία των Σαρακατσαναίων, ένα συνέδριο ιστορικό γιατί θα προβάλλει την πλούσια συνεισφορά των Σαρακατσαναίων στη συνέχεια του Ελληνισμού, ένα συνέδριο με εθνικό περιεχόμενο γιατί θα πληροφορήσει την κοινή γνώμη για την παρουσία των Σαρακατσαναίων σε πολλές περιοχές των Βαλκανίων όπου κάτω από αντίξοες συνθήκες κράτησαν ζωντανή την πίστη και την αγάπη για την Ελλάδα.

Είναι ιδιαίτερη η τιμή και η χαρά όλων μας να παρακολουθήσουμε την πλούσια θεματολογία του Συνεδρίου και να γίνουμε κοινωνοί της ιστορικής και λαογραφικής παράδοσης του αρχαιοελληνικού αυτού φύλου των Σαρακατσαναίων, που με κοιτίδα την οροσειρά της κεντρικής και νότιας Πίνδου και  τα Άγραφα βρέθηκαν διασκορπισμένοι σ’ ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα, μεταξύ αυτών και στη Λαμία.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, που αποτελεί την κορυφαία δευτεροβάθμια οργάνωση και έχει ως σκοπό να καταγράφει και να προβάλλει το λαϊκό πολιτισμό και την παράδοση των Σαρακατσαναίων, ειδικά σήμερα που εξέλιπε ο παραδοσιακός τρόπος ζωής τους, ώστε να αποτελέσει ένα πραγματικό ντοκουμέντο για τις επόμενες γενεές.

Χαιρετίζω και εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριο επισημαίνοντας, ως Δήμαρχος Λαμιέων, ότι είμαι περήφανος για τους Σαρακατσαναίους συνδημότες μας και όσα αυτοί προσέφεραν διαχρονικά στην πόλη μας.»

Προηγούμενο άρθρο «Τo αμάρτημα της μητρός μου»
Επόμενο άρθρο 10+1 προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για το αγροτικό