Ειδήσεις

Χρήστος Σταΐκούρας: Απολογισμό προς τους πολίτες της Π.Ε. Φθιώτιδας


Κυρίες και Κύριοι,

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου.

Συνέντευξη, με αντικείμενο τον Απολογισμό προς τους πολίτες της Π.Ε. Φθιώτιδας, για την εξέλιξη κρίσιμων ζητημάτων της περιοχής μας.

Θα μου επιτρέψετε, σήμερα, να αναφερθώ σε 12 συγκεκριμένα θέματα, στα οποία υπήρξαν θετικές εξελίξεις το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας της χώρας, της κοινωνίας και της οικονομίας:

 

1ον. Υποδομές Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης – Έρευνας – Καινοτομίας.

Εγκρίθηκε η υπαγωγή του έργου «Υλοποίηση Φοιτητικών Εστιών και λοιπών Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία» στο νόμο περί ΣΔΙΤ.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με τη συμμετοχή 7 σημαντικών επενδυτικών ομίλων.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά βεβαία την κατασκευή αυτού του – πολύ σημαντικού για την περιοχή – έργου.

Σας παρουσιάζω την εκτίμηση της Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων & ΣΔΙΤ για τα επόμενα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας για το έργο ΣΔΙΤ Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:

Φεβ. 2021:  Ολοκλήρωση Α’ Φάσης – Προεπιλογή Υποψηφίων

Μάρ. 2021:             Έναρξη ΒΙ Φάσης – Ανταγωνιστικός Διάλογος

Ιούλ. 2021:  Ολοκλήρωση ΒΙ Φάσης – Ανταγωνιστικός Διάλογος

Σεπτ. 2021:  Έναρξη ΒΙΙ Φάσης – Υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών

Δεκ.  2021:  Ολοκλήρωση ΒΙΙ Φάσης – Ανακήρυξη Προσωρινού Αναδόχου

2022:                         Υπογραφή Σύμβαση Σύμπραξης (ανάλογα με το χρόνο ελέγχου της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο).

Η ολοκλήρωση του έργου θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών για τη λειτουργία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Λαμία, και ταυτόχρονα θα ενισχύσει τη θέση της περιοχής στον εθνικό χάρτη της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας.

 

2ον. Υποδομές, Δομές και Λειτουργίες Υγείας.

  • Στελεχώθηκε και εγκαινιάστηκε η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων, αφού εγκρίθηκε, από τους Υπουργούς Οικονομικών, Υγείας και Εσωτερικών, ο Οργανισμός Λειτουργίας του.
  • Διαμορφώθηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία 6 νέες κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών, για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας.
  • Πριν λίγες μέρες, αναπτύχθηκαν 7 ακόμη νέες μόνιμες κλίνες ΜΕΘ, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αυξάνοντας περαιτέρω τις δυνατότητες του Νοσοκομείου, σε συνδυασμό με την Τροποποίηση του Οργανισμού του Ιδρύματος.

Σημειώνω πως όλες οι νέες κλίνες ΜΕΘ έχουν μόνιμο χαρακτήρα, άρα μιλάμε για μια ουσιαστική αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και για μία πολύ σημαντική παρακαταθήκη για τη Λαμία, τη Φθιώτιδα, και τη Στερεά Ελλάδα.

  • Ενισχύονται με ανθρώπινο δυναμικό οι δομές υγείας, αφού το Υπουργείο Υγείας προκήρυξε 16 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ, ενώ αναμένεται άμεσα και η προκήρυξη 33 θέσεων επικουρικού νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.

 

3ον. Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας.

Είναι γνωστό ότι η προσπάθεια κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας, από το 1997 έως και σήμερα, επί 23 χρόνια, έχει περάσει από διάφορα στάδια, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.

Παρόλα αυτά, εδώ και 18 μήνες, όπως αναλυτικά σε τακτά χρονικά διαστήματα σας ενημερώνω, έχουν γίνει πολλά προς την κατεύθυνση ωρίμανσης του έργου.

Πώς φθάσαμε όμως σε αυτό το σημείο;

Ξεκινήσαμε σχεδόν από το μηδέν, και ξετυλίξαμε το κουβάρι της ωρίμανσης του έργου.

Η ωρίμανση εδράστηκε σε 3 άξονες, τεχνική, νομική και χρηματοοικονομική.

Μεταξύ άλλων:

  • επικαιροποιήθηκαν οι κτιριολογικές ανάγκες των Δικαστικών Υπηρεσιών Λαμίας,
  • εκπονήθηκαν νέες μελέτες και έγινε επαναχωροθέτηση του Έργου, σε μεγαλύτερη έκταση κατά 50%,
  • μεταγράφηκε η έκταση στη μερίδα του Υπουργείου Οικονομικών στο υποθηκοφυλακείο Λαμίας και εκδόθηκε σχετικό πιστοποιητικό,
  • δηλώθηκε η έκταση από την Κτηματική Υπηρεσία Λαμίας εμπρόθεσμα στο Κτηματολόγιο και εκδόθηκε αποδεικτικό δήλωσης δικαιώματος πλήρης κυριότητας,
  • εκδόθηκε παράταση του χρόνου εκπλήρωσης του σκοπού παραχώρησης,
  • εντάχθηκε το έργο στον προγραμματισμό για κατασκευή ή ανακατασκευή Δικαστικών Μεγάρων μέσω ΣΔΙΤ.

Ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, επιτεύχθηκε πρόσφατα η θετική εισήγηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προς τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα για τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας.

Ομοίως, θετική υπήρξε και η εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ προς τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ για το εν λόγω Έργο και αναμένεται η σύγκλισή της το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

 

4ον. Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας.

Μετά από σχετική τροπολογία που κατατέθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών και τους συναρμόδιους Υπουργούς, ο Δήμος Λαμιέων απέκτησε τη δυνατότητα να επέμβει ουσιαστικά στο χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, διαφυλάσσοντας τις υποδομές και εγκαταστάσεις της ΠΕΛ.

Με επισπεύδων το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναζητούνται εναλλακτικές, βέλτιστες λύσεις, συνολικά, για τη βέλτιστη αξιοποίηση του εμβληματικού για την πόλη περιουσιακού στοιχείου.

5ον. ΛΑΡΚΟ.

Έγινε η προκήρυξη 2 παράλληλων και ξεχωριστών ανοιχτών διεθνών διαγωνισμών, για περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

Κατά το πρώτο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, υπήρξε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από 6 επιχειρηματικά σχήματα, με αξιόπιστη επιχειρηματική δραστηριότητα, εντός και εκτός Ελλάδος.

Απομένει η συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας, με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών μέχρι τις 2/4/2021, σύμφωνα με τον, μέχρι σήμερα, σχεδιασμό.

Παράλληλα, η συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας στηρίχθηκε, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, σε επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 35 εκατ. ευρώ για το 2020, παρά τη στενότητα των κρατικών πόρων που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, εκ των οποίων τα 10 εκατομμύρια ευρώ, διατέθηκαν για τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Η εταιρεία μάλιστα, έχει αιτηθεί επιπλέον χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για τη συνέχιση λειτουργίας της, μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Επιπλέον, με επισπεύδον το Υπουργείο Εργασίας, εξετάζονται οι διαδικασίες που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία, για την αντιμετώπιση εργασιακών θεμάτων στην επιχείρηση.

 

 

 

6ον. «Κόκκινα σπίτια» στη Μαλεσίνα.

Το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα κατατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών σχετική διάταξη για το θέμα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής επί πολλές δεκαετίες.

Η περιοχή οριοθετείται εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου.

Το ζήτημα ανέκυψε, καθώς το Δημόσιο προέβαλε στο Κτηματολόγιο ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε ακίνητα που είχαν αποδοθεί για αποκαταστατικούς σκοπούς στους τότε δικαιούχους, λόγω του σεισμού του 1894 στην Αταλάντη.

Με τη εν λόγω διάταξη, θα δοθεί ένα οριστικό τέλος στις διεκδικήσεις του Δημοσίου για τους κατοίκους που δικαιώθηκαν από το Κτηματολόγιο, ενώ παράλληλα θα οριστεί μια συγκεκριμένη διαδικασία, βάση της οποίας όσοι δεν δικαιώθηκαν από το Κτηματολόγιο, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν σχετικά νομιμοποιητικά έγγραφα προς αξιολόγηση σε επιτροπή, και ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας εφέτος.

 

7ον. Έργα σε Δήμους.

Ενδεικτικά και μόνο:

Δήμος Στυλίδας

  • Υπεγράφη απόφαση δωρεάν παραχώρησης κτιριακών εγκαταστάσεων για στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος Στυλίδας.
  • Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών (Κτηματική Υπηρεσία Λαμίας), συνεργάζονται με το Δήμο Στυλίδας για την ωρίμανση των έργων ανάπλασης της παραλίας Ραχών και αναστύλωσης, ανακατασκευής και ανάδειξης της γέφυρας στην Αγία Μαρίνα Στυλίδας.
  • Εργαζόμαστε στενά με τα Υπουργεία Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, και προσεχώς θα υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα για την αναβάθμιση του Λιμανιού της Στυλίδας.

 

Δήμος Καμένων Βούρλων

  • Επανακαθορίστηκε η οριογραμμή αιγιαλού για τον Λιμένα Αγίου Κωνσταντίνου.
  • Επιδιώκεται να δρομολογηθεί το έργο της αποχέτευσης Καμένων Βούρλων.
  • Εξασφαλίσθηκαν πρόσθετοι – εκτός προϋπολογισμού – πόροι για την κάλυψη έκτακτων αναγκών του Δήμου.

 

Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας

  • Εξασφαλίσθηκαν πρόσθετοι – εκτός προϋπολογισμού – πόροι για την κάλυψη έκτακτων αναγκών του Δήμου.
  • Δρομολογήθηκαν πρωτοβουλίες τραπεζικής υποστήριξης της περιοχής.

 

Δήμος Δομοκού

  • Εξασφαλίσθηκαν πρόσθετοι – εκτός προϋπολογισμού – πόροι για την κάλυψη έκτακτων αναγκών του Δήμου.
  • Δρομολογείται η υλοποίηση του έργου αξιοποίησης γεώτρησης στην Άνω Αγόριανη.

Δήμος Μακρακώμης

  • Χρηματοδοτήθηκαν έργα συντήρησης σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου.
  • Αναζητήθηκε και βρέθηκε η βέλτιστη λύση με την πιστώτρια τράπεζα, ώστε να αποφευχθούν μέτρα κατάσχεσης στα Σφαγεία Δυτικής Φθιώτιδας.

 

Δήμος Λοκρών

  • Εξασφαλίσθηκαν πρόσθετοι – εκτός προϋπολογισμού – πόροι για την κάλυψη έκτακτων αναγκών του Δήμου.
  • Ρυθμίστηκε το θέμα της εξαίρεσης από τη λειτουργία του Κτηματολογίου, ακινήτων που είχαν συμπεριληφθεί στην κτηματογραφημένη περιοχή του πρώην Δημοτικού Διαμερίσματος Αταλάντης.
  • Αντικαταστάθηκε το Δίκτυο Ύδρευσης στον Έξαρχο.
  • Χρηματοδοτήθηκε η Κυρτώνη, για πλήθος τοπικών έργων.
  • Επιλύθηκαν ζητήματα διαχειριστικής και οικονομικής φύσεως του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού (ΟΣΜΑΕΣ) Μαλεσίνας.

 

Παράλληλα:

  • Χρηματοδοτήθηκε η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας, αφού αναδείχθηκε η σπουδαιότητά της, ακόμη και μέσα στην περίοδο της πανδημίας.
  • Χορηγήθηκαν δωρεάν tablet σε μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου & Λυκείου Υπάτης, καθώς και στο Σύλλογο Πολυτέκνων Φθιώτιδας.
  • Υλοποιήθηκαν – ως πρώτη Βιομηχανική Περιοχή της Ελλάδας – έργα αναβάθμισης στην ΒΙΠΕ Λαμίας.

 

Πέραν όμως αυτών, θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο εμβληματικά έργα, στις περιοχές της Ανατολικής Φθιώτιδας και του Δομοκού.

Συγκεκριμένα:

 

  • Δόθηκε οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα ύδρευσης στην Ανατολική Φθιώτιδα, με χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ για Αποκατάσταση του Δικτύου Ύδρευσης.

Ήδη, το συγκεκριμένο ποσό πιστώθηκε στον Δήμο.

Σημειώνεται πως από τις συγκεκριμένες πηγές υδρεύονται τρία Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Στυλίδας: οι Ράχες, το Αχλάδι και η Παλαιοκερασιά.

Πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας έργο υποδομής, που έρχεται αφενός να ανταποκριθεί στις ζημιές που προέκυψαν από το ακραίο καιρικό φαινόμενο «ΙΑΝΟΣ», αφετέρου να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες για τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής, δίνοντας οριστική λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Φθιώτιδας.

 

  • Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οΤΟΕΒ Ξυνιάδας χρηματοδοτείται με ποσό 000 ευρώ, για την αποκατάσταση των αρδευτικών υποδομών και δικτύων στις περιοχές που επλήγησαν.

Στόχος είναι με την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων, η περιοχή να θωρακιστεί από μελλοντικά πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα.

 

8ον. Αποφασίστηκε η αποζημίωση πρώην εργαζομένων σε πιστωτικά ιδρύματα που τέθηκαν σε ειδική εκκαθάριση.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση αποδίδεται το 100% της αποζημίωσης στους πρώην εργαζόμενους σε συνεταιριστικές τράπεζες, μεταξύ άλλων και στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας, ενώ αυξάνεται το ποσοστό της προνομιακής ικανοποίησης των πρώην εργαζομένων στα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ άλλων Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στο 80%.

Σταδιακά, και ανάλογα με τις χρηματοροές της Ενιαίας Ειδικής Εκκαθάρισης, θα υπάρξει προσαρμογή έως την πλήρη καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης στο σύνολο των πρώην εργαζομένων σε πιστωτικά ιδρύματα που τέθηκαν σε ειδική εκκαθάριση.

 

9ον. Μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού – ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, μόνο για την Π.Ε. Φθιώτιδας, μέχρι σήμερα:

  • 47,6 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν συνολικά, μέσω των πέντε κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε 808 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με μέσο όρο ενίσχυσης τα 4.853 ευρώ.
  • 40,5 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 355 δάνεια, έχουν ήδη εγκριθεί μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ενώ έχουν εκταμιευθεί 36,2 εκατ. ευρώ.
  • 5,9 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, σε 868 ΑΦΜ.
  • 15,9 εκατ. ευρώ έχουν λάβει οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Συμπερασματικά, μέχρι σήμερα, για τη στήριξη επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και εργαζομένων της Π.Ε. Φθιώτιδας έχει χορηγηθεί συνολικά το ποσό των 110 εκατ. ευρώ.

 

10ον. ΙΑΝΟΣ.

Το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, ανακοίνωσε συγκεκριμένες, άμεσες παρεμβάσεις για την αποζημίωση φυσικών και νομικών προσώπων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Μεσογειακού Κυκλώνα “Ιανός”.

Συγκεκριμένα:

1ον. Αποκατάσταση υποδομών, δικτύων και αντιπλημμυρικών έργων:

Αντιπλημμυρικά έργα για την αντιμετώπιση των ζημιών στην ΠΕ Φθιώτιδας ύψους 46 εκατ. ευρώ.

Τα έργα αυτά αφορούν στις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στο Σπερχειό ποταμό και στα αντιπλημμυρικά έργα της ΕΡΓΟΣΕ.

 

2ον. Εφάπαξ Ενίσχυση 8.000 ευρώ προς επιχειρήσεις μέσω του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

3ον. Επιχορήγηση επιχειρήσεων για τις ζημιές λόγω θεομηνίας από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, που ο μέσος χρόνος παροχής της επιχορήγησης προς επιχειρήσεις για τις ζημιές τους από θεομηνία ήταν μεγαλύτερος από δύο έτη, η πρώτη απόφαση χορήγησης προκαταβολής 20% επί της ζημιάς δημοσιεύθηκε στις 26.10.2020.

Στη Φθιώτιδα, 29 επιχειρήσεις λαμβάνουν 136.138 ευρώ, ως προκαταβολή 20%.

 

4ον. Στήριξη πρωτογενούς παραγωγής και αποκατάσταση ζημιών.

  • Άμεση αποζημίωση φυτικού και ζωικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ.

Η στενή συνεργασία του Υπουργού Οικονομικών με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, είχε ως αποτέλεσμα την ταχύτατη καταβολή αποζημιώσεων.

  • Επιχορήγηση ζημιών σε εξοπλισμό, μέσα παραγωγής, αποθηκευμένα προϊόντα και έγγειο κεφάλαιο για αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
  • Διασφάλιση 2 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τους ΤΟΕΒ της περιοχής.

 

5ον. Στήριξη νοικοκυριών, οικοσκευών και κατοικιών.

Με τις απαραίτητες ενέργειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δρομολογούνται:

  • Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή.
  • Εφάπαξ ενίσχυση 5.000 ευρώ προς κατοικίες.
  • Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
  • Επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης.

Ήδη, έχουν πληρωθεί 230.766 ευρώ, ως αποζημίωση νοικοκυριών.

 

6ον. Χρηματοδότηση Δήμων της Π.Ε. Φθιώτιδας για πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες.

Έχουν καταβληθεί 3.550.000 ευρώ.

 

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών διαμορφώνει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πλαίσιο κρατικής αρωγής για φυσικές καταστροφές.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως θα δείτε σήμερα, διευρύνεται η περίμετρος των δικαιούχων για αποζημίωση λόγω ζημιών από θεομηνία, με την ένταξη τόσο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, όσο και των ιδιωτών με αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη τη βαρύτητα που έχει η αγροτική δραστηριότητα στο εισόδημα της κάθε κατηγορίας.

 

11ον. Αθλητισμός.

Οι αναγκαίες εργασίες για την ολοκλήρωση του εμβληματικού αθλητικού κέντρου στην τοποθεσία «Καμαρίτσα» στη Λαμία, προχωρούν.

Έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση της μελέτης και αναμένεται η έγκριση της χρηματοδότησής της.

Είμαστε σε συνεργασία και συνεννόηση με τον Δήμο Λαμιέων, ώστε το έργο «Στάδιο Καμαρίτσας» να ενταχθεί προς χρηματοδότηση.

Σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις επί του θέματος.

 

12ον. Στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα.

Το Υπουργείο Οικονομικών ενίσχυσε με 150 εκατομμύρια ευρώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, για να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το YπΑΑΤ ενέκρινε την καταβολή της Εξισωτικής Αποζημίωσης, τον Δεκέμβριο του 2020, συνολικού ύψους 257 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένο σε σχέση με πέρυσι κατά 14 εκατομμύρια ευρώ.

Με εθνικούς πόρους αποζημιώθηκαν οι πληττόμενοι ελαιοπαραγωγοί τύπου «επιτραπέζιας ελιάς καλαμών», ενώ με συγχρηματοδοτούμενους πόρους δόθηκαν ενισχύσεις ύψους 126 εκατομμυρίων ευρώ σε 143.650 αγρότες, μέτρο που αφορά όλες τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Επιπλέον, με ειδική Κοινή Διάταξη των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οι αποζημιώσεις καθίσταντο αφορολόγητες και ακατάσχετες.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Οικονομικών, κατόπιν σχετικών αιτημάτων που έλαβε από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, έθεσε το ζήτημα της μη συμπερίληψης των παραγωγών βρώσιμης ελιάς στη Δράση «Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19».

Για το θέμα αυτό, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συνεχίζουμε, δεσμευμένοι στην προσπάθεια ολοκλήρωσης των πρωτοβουλιών που έχουν ξεκινήσει, προκειμένου η Φθιώτιδα να βελτιώσει τις υποδομές της και την ποιότητα ζωής των πολιτών της.

Ευχαριστώ τους φορείς της αυτοδιοίκησης, τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής, καθώς και τα μέσα ενημέρωσης, για την αξιόπιστη και εποικοδομητική συνεργασία.

Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες, δεν πρέπει να σταματήσουμε.

Έχουμε μόνο μία επιλογή.

Ενωμένοι, να πάμε μπροστά, ξεπερνώντας μια ακόμα δοκιμασία, την πανδημία.

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη του Δημάρχου Λαμιέων στο έργο της αποκατάστασης περιβάλλοντος διέλευσης τροφοδοτικού αγωγού ύδρευσης Λαμίας στο Γοργοπόταμο
Επόμενο άρθρο Αιμοδοσία - μια πράξη Αγάπης. Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021 Πνευματικό Κέντρο Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Λαμίας