Ειδήσεις

Χρήστος Σταϊκούρας: Άλυτο το ζήτημα του αξονικού τομογράφου στο Γ.Ν. Λαμίας


Το ζήτημα της προμήθειας νέου αξονικού τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, με πόρους που είχαν εξασφαλισθεί το 2014, αν και μείζον, παραμένει άλυτο.

Και αυτό, παρά τις διαβεβαιώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, στις 12 Σεπτεμβρίου 2016, σε απάντηση σχετικής Κοινοβουλευτικής μου Ερώτησης, πως «Ο Αξονικός Τομογράφος, αξίας 250.000 ευρώ, είναι αναγκαίος για το Νοσοκομείο. Θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί. Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτά τα οποία στείλατε τότε ως Υπουργός στο Νοσοκομείο Λαμίας».

Δυστυχώς, έκτοτε, παρά τις συνεχείς Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις μου προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (οι πιο πρόσφατες με υπ’ αριθ. πρωτ. 3920/06.3.2017 και 4937/10.4.2017) σχετικά με την συγκεκριμένη προμήθεια, απάντηση ακόμη δεν έχω λάβει.

Για το λόγο αυτό, στις 19 Απριλίου 2017, με επιστολή μου προς το Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, ζήτησα να ενημερωθώ, το συντομότερο δυνατόν, για την πορεία υλοποίησης της προμήθειας αξονικού τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Σήμερα, είκοσι (20) μέρες μετά, «ούτε φωνή, ούτε ακρόαση»…

Η αδιαφορία είναι πρωτοφανής.

Οι πολιτικές, διοικητικές και διαχειριστικές ευθύνες, συγκεκριμένες.

 

 

 

Η σχετική επιστολή (αριθ. πρωτ. ΓΝΛ Β8186/19.4.2017):

 

Αθήνα, 19.04.2017

 

Προς:

Κύριο Παναγιώτη Ζυγούρη,

Διοικητή Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας

 

Κύριε Διοικητά,

Με την παρούσα επιστολή ζητώ να ενημερωθώ από εσάς, το συντομότερο δυνατόν, για την πορεία υλοποίησης της προμήθειας αξονικού τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας (ΓΝΛ).

Και αυτό διότι δυστυχώς, παρά τις συνεχείς Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις μου προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (οι πιο πρόσφατες με υπ’ αριθ. πρωτ. 3920/06.03.2017 και 4937/10.04.2017) σχετικά με την συγκεκριμένη προμήθεια, απάντηση ακόμη δεν έχω λάβει.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Σεπτεμβρίου 2014, με έγγραφό του (βλέπετε συνημμένο 1), ο τότε Διοικητής του ΓΝΛ κ. Αν. Σεπετής, μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, ζήτησε από τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, την «κατ’ εξαίρεση έγκριση προμήθειας Αξονικού Τομογράφου για τις ανάγκες του ΓΝΛ, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ με ΦΠΑ».

Ειδικότερα, με έγγραφο του Τμήματος Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΓΝΛ, ζητήθηκε η επιπλέον, εκτός Προϋπολογισμού του Νοσοκομείου, χρηματοδότηση για «την προμήθεια Αξονικού Τομογράφου 16 τομών, με συνημμένες τις τεχνικές προδιαγραφές, προϋπολογισμού δαπάνης 250.000 ευρώ με ΦΠΑ».

Πράγματι, μόλις 8 ημέρες αργότερα, στις 25 Σεπτεμβρίου 2014, μετά από σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, μεταφέρθηκαν, από το Τακτικό Αποθεματικό και εκτός του Προϋπολογισμού του Νοσοκομείου, οι σχετικές πρόσθετες πιστώσεις (βλέπετε συνημμένο 2).

Στη συνέχεια, με έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, στις 25 Νοεμβρίου 2014, επιχορηγήθηκε το ΓΝΛ, προκειμένου να προβεί στην προμήθεια Αξονικού Τομογράφου με το ποσό που είχε ζητηθεί από τον τότε Διοικητή.

Δυστυχώς, έχουν περάσει 2,5 χρόνια, και καινούργιος αξονικός τομογράφος δεν υπάρχει ακόμη στο Νοσοκομείο, παρά τους εξασφαλισμένους από την προηγούμενη Κυβέρνηση πόρους.

Μάλιστα, στις 12 Σεπτεμβρίου 2016, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας απάντησε επί του θέματος, σε σχετική Κοινοβουλευτική μου Ερώτηση (βλέπετε συνημμένο 3). Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Ο Αξονικός Τομογράφος, αξίας 250.000 ευρώ, είναι αναγκαίος για το Νοσοκομείο. Θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί. Έχουμε συνεννοηθεί και με την τεχνική υπηρεσία να βγάλει την έγκριση σκοπιμότητας, που απαιτείται τώρα. Έχει παραταθεί το πρόγραμμα προμηθειών υγείας του 2014 για χρήση ακόμα και τώρα όποιων υπολοίπων υπάρχουν. Μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. Άρα, μπορεί να γίνει ο διαγωνισμός για να αγοραστεί ο αξονικός».

Κατόπιν αυτών, 7 μήνες αργότερα, ζητώ να ενημερωθώ, άμεσα και γραπτώς, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προμήθεια του συγκεκριμένου Αξονικού Τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Επίσης, σας ζητώ να με ενημερώσετε, γραπτώς, για τον ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό με τον οποίο ενισχύθηκε το ΓΝΛ, μετά από την επιπλέον και εκτός Προϋπολογισμού του Νοσοκομείου χρηματοδότηση που εξασφάλισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, συνολικού ύψους 605.000 ευρώ (μαζί με το ποσό για τον αξονικό τομογράφο). Και αυτό γιατί ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, στην ίδια απάντηση στην Κοινοβουλευτική μου Ερώτηση, είχε προσθέσει ότι: «δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτά τα οποία στείλατε τότε ως Υπουργός στο Νοσοκομείο Λαμίας».

Προσδοκώ οι δικές σας τουλάχιστον απαντήσεις να είναι άμεσες και πλήρεις.

 

Με εκτίμηση,

Χρήστος Σταϊκούρας

Προηγούμενο άρθρο Γεωργικές προειδοποιήσεις για την τομάτα θερμοκηπίου
Επόμενο άρθρο Ευχαριστίες Δήμου Στυλίδας για το εξεταστικό κέντρο Πελασγίας