Χρ. Σταϊκούρας: Απολογισμό προς τους πολίτες της Π.Ε. Φθιώτιδας κατά το Α’ εξάμηνο του 2021


Tags |

Κυρίες και Κύριοι,

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στη Συνέντευξη Τύπου, με αντικείμενο τον Απολογισμό του έργου μου στην Π.Ε. Φθιώτιδας κατά το 1ο εξάμηνο του 2021, όπως πράττω, συστηματικά και με ευθύνη την τελευταία διετία.

Γιατί πιστεύω, αποδεδειγμένα, στην έννοια της κοινωνικής λογοδοσίας.

Συγκεκριμένα:

 

1ον. Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας

Δρομολογείται, μέσα από την τροποποίηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου και με τη βοήθεια ευρωπαϊκών – κυρίως – πόρων, η οραματική πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής και Κέντρου Ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Η 5η ΥΠΕ και η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχουν καταθέσει και εμπλουτίζουν σχετικές – αρχικές – μελέτες, και η Ελληνική Κυβέρνηση, με τη συνεργασία Υπουργείου Υγείας και Υπουργείου Οικονομικών, έχει εντάξει το συγκεκριμένο έργο στον Άξονα 3.3 του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπό τον τίτλο: «Ανακαινίσεις και Εκσυγχρονισμός Νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα», αρχικού – συνολικού για τη χώρα – προϋπολογισμού ύψους 317 εκατ. ευρώ.

Ήδη, τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν εντατικοποιηθεί οι σχετικές συζητήσεις, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, ώστε, ανάλογα με την ταχύτητα πλήρους ωρίμανσης του έργου, να προχωρήσει η υλοποίησή του.

 

2ον. Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών

Με συν-υπογραφή του Υπουργείου Οικονομικών, ολοκληρώθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία το Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών αναβαθμίζεται σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, με τροποποίηση του οργανισμού και σύσταση νέων θέσεων σε αυτό.

Το επόμενο βήμα για την υλοποίηση του έργου είναι η έκδοση οικοδομικής αδείας, με αλλαγή χρήσης και άδεια εργασιών σε υφιστάμενο χώρο.

Για το σκοπό αυτό, με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών, διοργανώθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του ιδίου, του Δημάρχου Λαμιέων, της Δημάρχου Στυλίδας, του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ και υπηρεσιακών παραγόντων της Πολεοδομίας, με θέμα την πολεοδομική ωρίμανση του ακινήτου.

Το τελευταίο στάδιο θα είναι η υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών στο κτίριο.

Για το σκοπό αυτό, παράλληλα προς την προηγούμενη διαδικασία, διοργανώθηκε τηλεδιάσκεψη, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και στελέχη των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε., παρουσία της Δημάρχου Στυλίδας, ώστε η εταιρία να αναλάβει τη διαγωνιστική διαδικασία, αλλά και την επίβλεψη από την πλευρά της πολιτείας του τεχνικού έργου.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου την απαιτούμενη χρηματοδότηση, εκτός Προϋπολογισμού της 5ης ΥΠΕ και του Δήμου, ώστε το έργο να υλοποιηθεί.

 

Συμπερασματικά, με την αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, την κατασκευή Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στις Ράχες και τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας στα Καμένα Βούρλα, αναβαθμίζονται ουσιαστικά οι υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες της Π.Ε. Φθιώτιδας.

 

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ τη Διοίκηση και το προσωπικό της 5ης ΥΠΕ, του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και των Κέντρων Υγείας της Φθιώτιδας, που έχουν ανταποκριθεί και ανταποκρίνονται καθημερινά, με επάρκεια και αξιοζήλευτη οργάνωση, στην επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», πραγματοποιώντας καθημερινά εκατοντάδες εμβολιασμούς συμπολιτών μας, κάτι που είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω και διά ζώσης.

Ως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 80.000 εμβολιασμοί στη Φθιώτιδα.

Θα ήθελα με την ευκαιρία, να παροτρύνω τους συμπολίτες μας που δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους, να το πράξουν και να θωρακίσουν την υγεία τους με αυτό το μεγάλο δώρο της επιστήμης.

 

3ον. Ενίσχυση ΕΚΑΒ Λαμίας

Το Υπουργείο Οικονομικών, αξιοποιώντας τις δωρεές που κατατέθηκαν στον Ειδικό Λογαριασμό Αποπληρωμής Εκτάκτων Δαπανών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έχει δρομολογήσει διαδικασία προμήθειας 10 ασθενοφόρων προς το Υπουργείο Υγείας, βάση προδιαγραφών που έχει θέσει το ΕΚΑΒ.

Στη βάση αυτών των προδιαγραφών, έχει ήδη εκκινήσει η προετοιμασία της ανάθεσης του έργου.

Ένα εξ αυτών, προορίζεται για το ΕΚΑΒ Λαμίας.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

 

4ον. Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας

Υπεγράφη, στις 12 Μαρτίου, απόφαση καθοριστικής σημασίας για την κατασκευή του εμβληματικού έργου της ανέγερσης νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Λαμία, καθώς εγκρίθηκε το έργο από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Αναμένεται η ωρίμανση των λοιπών ακινήτων του έργου για την Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Ελλάδας μέσω ΣΔΙΤ, προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα στάδιά του.

Οι συστηματικές, πολύμηνες προσπάθειες, αποδίδουν.

 

5ον. Διοικητήριο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Το Υπουργείο Οικονομικών στηρίζει την προσπάθεια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την ανέγερση Διοικητηρίου στο πρώην Στρατόπεδο Τσαλτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, διεξάγεται μελέτη για τη διερεύνηση της δυνατότητας αμοιβαίας ανταλλαγής τμημάτων ιδιοκτησίας του Υπουργείου Οικονομικών και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Επιπλέον, με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών, διεξήχθη τηλεδιάσκεψη εργασίας των συμπλεκομένων, με τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, στην κατεύθυνση της πολεοδομικής ωρίμανσης του έργου.

 

6ον. Υποδομές Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης – Έρευνας – Καινοτομίας

Σε συνέχεια της διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος του έργου «Υλοποίηση Φοιτητικών Εστιών και λοιπών Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία» μέσω ΣΔΙΤ, με τη συμμετοχή σημαντικών επενδυτικών ομίλων, δεν ασκήθηκαν προσφυγές από τους διαγωνιζόμενους.

Ως αποτέλεσμα, η αναθέτουσα αρχή θα ξεκινήσει άμεσα την επόμενη φάση, που αφορά τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, καθώς επίσης και τη διαδικασία ανάθεσης συμβούλων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

 

7ον. Στάδιο στην Καμαρίτσα Λαμίας

Σε συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Οικονομικών, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του εμβληματικού αυτού έργου.

Υπήρξαν και σχετικές ανακοινώσεις της Δημοτικής Αρχής, στις 23 Απριλίου.

Η Καμαρίτσα αναμένεται να καταστεί ο πυρήνας των αθλητικών εγκαταστάσεων της Φθιώτιδας και μέσω αυτού, θα αναβαθμιστεί ολόκληρη η περιοχή.

 

Το έργο αυτό, μαζί με  τις νέες πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις και το νέο Δικαστικό Μέγαρο, αποτελούν εμβληματικά έργα για την περιοχή μας, τα οποία εξελίσσονται με ικανοποιητικό ρυθμό.

 

8ον. Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας

Η ΠΕΛ πρέπει να επιτελεί πολλαπλούς ρόλους, όπως αυτοί νομοθετήθηκαν στα τέλη του 2014.

Στην κατεύθυνση αυτή, σε πρόσφατη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διατύπωσα δημόσια τη θέση μου, η οποία εδράζεται σε 4 άξονες:

1ος. Ο χώρος θα πρέπει να αξιοποιηθεί με βάση τις επιλογές που θα κάνει η τοπική κοινωνία, όπως αυτή θα εκφράζεται τελικά από τη Δημοτική Αρχή, στη βάση όμως τεκμηριωμένων και ρεαλιστικών προτάσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τους ειδικούς.

Στην κατεύθυνση αυτή έχω ήδη φέρει σε επαφή την εταιρεία Dimand, μια από τις κορυφαίες εταιρίες στη χώρα στο αντικείμενο της ανάπτυξης ακινήτων και της διαχείρισης τεχνικών έργων, με τη Δημοτική Αρχή της Λαμίας.

Η συνεργασία βρίσκεται στο στάδιο προσκόμισης στοιχείων από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής.

2ος. Το περιουσιακό στοιχείο πρέπει να εκκαθαριστεί άμεσα, με το κόστος εκκαθάρισης να αναλαμβάνεται από την Πολιτεία, ώστε να απαλλαγεί από βάρη του παρελθόντος.

3ος. Η πολεοδομική ωρίμανση του έργου και η ταυτόχρονη, ταχεία, εκκαθάριση, θα μπορούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για προετοιμασία έργου ΣΔΙΤ, εντός 18 μηνών.

4ος. Κύριος του έργου πρέπει να είναι ο Δήμος Λαμιέων.

 

9ον. Ύδρευση στην Ανατολική Φθιώτιδα

Δόθηκε οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα ύδρευσης στην Ανατολική Φθιώτιδα, με χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ για την Αποκατάσταση του Δικτύου Ύδρευσης.

Ήδη, το συγκεκριμένο ποσό πιστώθηκε στο Δήμο Στυλίδας, ενώ η σχετική απόφαση αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, στις αρχές Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πως από τις συγκεκριμένες πηγές υδρεύονται τρία Δημοτικά Διαμερίσματα, οι Ράχες, το Αχλάδι και η Παλαιοκερασιά, ενώ ο θετικός αντίκτυπος του έργου περιλαμβάνει ολόκληρο το Δήμο.

Η κατασκευή έρχεται αφενός να ανταποκριθεί στις ζημιές που προέκυψαν από το ακραίο καιρικό φαινόμενο «ΙΑΝΟΣ», αφετέρου να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες για τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής, δίνοντας οριστική λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Φθιώτιδας.

 

10ον. Λιμενική ανάπτυξη

Με συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών και του Λιμενικού Ταμείου Φθιώτιδας, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση μελέτης ύψους 170.000 ευρώ, για την επέκταση του Αλιευτικού Καταφυγίου στο Λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου, κάτι που θα οδηγήσει σε αναβάθμιση του Λιμένα.

 

Επίσης, σε ό,τι αφορά το Λιμάνι της Στυλίδας, μετά από συνεργασία με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μετά τις απαραίτητες διορθώσεις από μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κατατέθηκε στην Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, την 1η Ιουνίου.

Όταν εισαχθεί η Μελέτη στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο, θα εξετασθεί κατά απόλυτη προτεραιότητα, και εκτιμάται ότι θα εγκριθεί εντός 5 εργάσιμων ημερών.

Αυτή η εξέλιξη ωριμάζει τις προϋποθέσεις για να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του έργου της επέκτασης του Εμπορικού Λιμένα Στυλίδας.

 

11ον. «Κόκκινα Σπίτια» στη Μαλεσίνα

Με διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία και ψηφίστηκε στις 17 Φεβρουαρίου, δίνεται οριστικό τέλος στις διεκδικήσεις του Δημοσίου για τους κατοίκους που δικαιώθηκαν από το Κτηματολόγιο.

Παράλληλα, ορίζεται μια συγκεκριμένη διαδικασία, βάσει της οποίας όσοι δεν δικαιώθηκαν από το Κτηματολόγιο, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν σχετικά νομιμοποιητικά έγγραφα προς αξιολόγηση, σε ειδικώς συστηνόμενη – προς το σκοπό αυτό – Επιτροπή.

Η Επιτροπή συγκροτείται με πενταμελή σύνθεση, έχοντας ως έδρα το Δήμο Λοκρών, προκειμένου να εξετάσει και να αποφανθεί για το σύνολο των εκκρεμών περιπτώσεων εντός του 2021.

Έως σήμερα, σύμφωνα με την ενημέρωση, έχουν κατατεθεί 231 φάκελοι, στοιχείο το οποίο αναδεικνύει τη έμπρακτη στήριξη των ενδιαφερομένων στην προσπάθεια που καταβάλλεται.

 

12ον. Πρωτογενής Τομέας

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών, ενισχύθηκαν οι Τ.Ο.Ε.Β. της Π.Ε. Φθιώτιδας, με 2 εκατ. ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Επίσης, επιπρόσθετα, ενισχύθηκε ο ΤΟΕΒ Ξυνιάδας, με 200.000 ευρώ, προς αποκατάσταση των αρδευτικών υποδομών και δικτύων που επλήγησαν από το φαινόμενο «ΙΑΝΟΣ».

Παράλληλα, επίκειται νέα, πρόσθετη χρηματοδότηση των ΤΟΕΒ της Π.Ε. Φθιώτιδας, ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Οι σχετικές ενέργειες έχουν ήδη δρομολογηθεί.

 

Επίσης, υπενθυμίζεται πως με διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, απαλλάσσονται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αλιείς από το τέλος επιτηδεύματος και για το 2020.

Η πρώτη κατηγορία αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ και η δεύτερη κατηγορία αφορά τους αλιείς της παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται – είτε ατομικά, είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου – αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων μεταξύ καθέτων.

Σας ενημερώνω επίσης πως θα κατατεθούν, άμεσα, διατάξεις για επέκταση της απαλλαγής των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α και για το έτος 2021.

 

Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών παρείχε συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση στην εταιρία «Σφαγεία Δυτικής Φθιώτιδας», ώστε να προβεί σε αναδιάρθρωση των δανειακών τους υποχρεώσεων και στο σχεδιασμό και υλοποίηση ενός υγιούς επιχειρηματικού πλάνου, με σκοπό την εξυγίανση των Σφαγείων και την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων της εταιρίας, σε υγιή, νέα βάση με αναπτυξιακό ορίζοντα.

 

13ον. Ιαματικές Πηγές Καμένων Βούρλων

Πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Οικονομικών, της Διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, του Δημάρχου Καμένων Βούρλων και λοιπών εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, καθώς και εκπροσώπων του Συλλόγου Επαγγελματιών του Δήμου, με θέμα την πορεία αξιοποίησης των ιαματικών πηγών Καμένων Βούρλων.

Οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασαν αναλυτικά τα, εντός του τελευταίου έτους, ολοκληρωμένα στάδια ωρίμανσης των δύο περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή του «Ακινήτου Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων» και του «Ακινήτου Camping Καμένων Βούρλων – Κονιαβίτης», και έθεσαν τους στόχους για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, για το «Ακίνητο Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων» έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ), αναγνωρίσθηκε η μια ιαματική πηγή, ολοκληρώθηκε η τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων, ενώ σε συνεχή επικαιροποίηση βρίσκεται η διαδικασία διερεύνησης επενδυτικού ενδιαφέροντος από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ.

Εντός των επόμενων εβδομάδων η μελέτη ΕΣΧΑΔΑ θα παρουσιασθεί προς έγκριση στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης, στο οποίο προεδρεύει η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Για το «Ακίνητο Camping Καμένων Βούρλων – Κονιαβίτης» ολοκληρώθηκε η μελέτη για το ΕΣΧΑΔΑ, εκπονήθηκε η μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας και ολοκληρώθηκαν οι κοστολογικές μελέτες σχετικά με το ζήτημα του βιολογικού καθαρισμού.

Το συγκεκριμένο έργο προγραμματίζεται να υποβληθεί από τον Δήμο Καμένων Βούρλων ως προτεινόμενη πράξη χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΑΑ)» του Υπουργείου Ενέργειας.

Η προσπάθεια ολοκλήρωσης της διαδικασίας συνεχίζεται.

 

14ον. Ράλι Ακρόπολις

Με τη συμβολή όλων, και τη συνεργασία πολλών, εξασφαλίστηκε η διοργάνωση του Ράλλυ Ακρόπολις στη Στερεά Ελλάδα, με έδρα τη Λαμία.

Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για την περιοχή μας.

 

15ον. Θέματα αποζημιώσεων – χρηματοδοτήσεων

1ον. Υπεγράφη Απόφαση, με την οποία εγκρίνονται κτηματολογικοί πίνακες και το ποσό των 24,2 εκατ. ευρώ, που αφορά αποζημίωση δικαιούχων για εκτάσεις που έχουν απαλλοτριωθεί, σχετικά με το έργο «Βελτίωση της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, τμήμα Παράκαμψης Καμένων Βούρλων».

Στις 5 Μαρτίου, το ποσό δεσμεύτηκε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθιστώντας έτσι την καταβολή των ποσών στους δικαιούχους, θέμα σύντομου χρόνου.

 

2ον. Σε συνέχεια Απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία αποκαθίσταται το θέμα της αποζημίωσης των πρώην εργαζομένων σε πιστωτικά ιδρύματα που τέθηκαν σε ειδική εκκαθάριση, η διαδικασία ολοκληρώθηκε και πιστώθηκαν – στις 14 Απριλίου – στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι σχετικές αποζημιώσεις.

Η θετική αυτή εξέλιξη αφορά πολλούς συμπατριώτες μας, σε ιδρύματα όπως είναι το πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η πρώην Αγροτική Τράπεζα, αλλά και το σύνολο των εκκρεμοτήτων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας.

 

3ον. Μετά από συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, οι Δήμοι Δομοκού, Λοκρών, Μακρακώμης και Καμένων Βούρλων, επιχορηγούνται με το ποσό των 310.000 ευρώ, για την κάλυψη επιτακτικών τους αναγκών.

 

16ον. Ενέργειες που αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών

1ον. Ρυθμίστηκε το θέμα της εξαίρεσης από τη λειτουργία του Κτηματολογίου, ακινήτων που είχαν συμπεριληφθεί στην κτηματογραφημένη περιοχή του πρώην Δημοτικού Διαμερίσματος Αταλάντης (πρώην Δήμος Αταλάντης).

 

2ον. Η Ελάτεια απέκτησε ΑΤΜ.

Ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Ελάτειας ικανοποιήθηκε, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρχε η δυνατότητα ανάληψης χρημάτων στην περιοχή.

Επίσης, το υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς στην Κάτω Τιθορέα, παραμένει σε λειτουργία.

 

3ον. Με τη συμβολή και τη συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πολιτικής Ηγεσίας, αποφασίστηκε η τροποποίηση της μελέτης στο έργο που εκτελείται στην ΠΑΘΕ, ώστε με νεότερη κυκλοφοριακή ρύθμιση, η έξοδος στον κόμβο Ραχών να είναι και πάλι προσβάσιμη.

 

4ον. Δόθηκε στους κυνηγούς, και η περιοχή μας έχει πολλούς, η δυνατότητα απαλλαγής από τα ποσά που καταβάλλονται υπέρ του Δημοσίου για την έκδοση άδειας θήρας κατά το κυνηγετικό έτος 2021-2022.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα απαλλαγής αφορά τόσο το σταθερό τέλος χαρτοσήμου προσαυξημένο με εισφορά ΟΓΑ, όσο και τα τέλη έκδοσης αδειών κυνηγιού.

 

5ον. Βελτιώθηκαν οι όροι χρήσης της δωρεάν παραχώρησης για την Μεταστέγαση του Α.Τ. Στυλίδας.

Συγκεκριμένα:

  • Η παραχώρηση χωρίς αντάλλαγμα (δωρεάν), κατά χρήση και όχι κατά κυριότητα (η οποία θα παραμείνει στον ΟΑΕΔ)ισχύει για χρονικό διάστημα 20 ετών αντί για 10.
  • Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να έχει εγκαταστήσει στα καταστήματα και την αίθουσα συγκέντρωσης που παραχωρούνται κατά χρήση, τις υπηρεσίες του,εντός 2 ετών αντί για 1, από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης χρησιδανείου.

 

6ον. Ο Υπουργός Οικονομικών, ανταποκρινόμενος σε αιτήματα φορέων και συμπολιτών της ευρύτερης περιοχής μας, εξασφάλισε σημαντικές χορηγίες από ιδιώτες, με αποτέλεσμα:

  • την προμήθεια και εγκατάσταση στην Παραλία Ραχών ενός Σταθμού Ζωής Πρώτων Βοηθειών, με αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή,
  • την ενίσχυση Ιερών Ναών της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας,
  • την ενίσχυση Συλλόγων της περιοχής μας,
  • την προμήθεια και παράδοση tablets σε μαθητές, με σκοπό την αντιμετώπιση των αυξημένων απαιτήσεων στην τηλεκπαίδευση.

Οφείλω να ευχαριστήσω δημόσια τις ιδιωτικές αυτές πρωτοβουλίες, ενδεικτικά αναφέρω τον εφοπλιστή κ. Μαρτίνο, τον κ. Πολιτικό (ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ), τον κ. Ευαγγελίου (SEPTONA) και τον κ. Τρύφων (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας), για τις αξιέπαινες πράξεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ιδιαίτερα στην περίοδο που διανύουμε.

 

17ον. ΛΑΡΚΟ

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της ΛΑΡΚΟ και την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης για το μέλλον της.

Σκοπός είναι η εταιρεία να συνεχίσει τη λειτουργία της, αλλά και να ολοκληρωθούν οι δύο παράλληλοι, ξεχωριστοί ανοιχτοί διεθνείς διαγωνισμοί, ο πρώτος από το Ελληνικό, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, και ο δεύτερος από την Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, για την ιδιωτικοποίησή της.

Ειδικότερα:

  • Ολοκληρώθηκε η 1η φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας και των 2 διαγωνισμών, με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από επιχειρηματικά σχήματα εντός και εκτός Ελλάδας, και συνεχίζεται η υλοποίηση της 2ης φάσης, αυτή της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, στην οποία προκρίθηκαν και τα 6 επιχειρηματικά σχήματα, που είναι τα ίδια και στους 2 διαγωνισμούς.
  • Παράλληλα, προκειμένου να συνεχισθεί η λειτουργία της εταιρείας μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, υλοποιήθηκε νέα χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ύψους 17 εκατ. ευρώ, επιπλέον των 35 εκατ. ευρώ που δόθηκαν το 2020, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, παρά τη στενότητα των δημοσίων πόρων που δημιούργησε η υγειονομική κρίση.
  • Συνεχίζονται οι ενέργειες τακτοποίησης εκκρεμοτήτων της εταιρείας σε διάφορους τομείς (π.χ. κρατικές ενισχύσεις με βάση καταδικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, άδειες λειτουργίας και αυθαίρετα κτίσματα κ.α.), προκειμένου να μην αποτελούν αντικίνητρο στη προσέλκυση υποψήφιων επενδυτών
  • Συνεχίζονται οι διαδικασίες που ορίζονται στο Νόμο, για την εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων – με επισπεύδον το Υπουργείο Εργασίας – που αφορούν στο μέλλον των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ.

 

Προσπάθησα με συντομία, να αποτυπώσω τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες, ισορροπημένες σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, στη βάση του σταθερού, προσωπικού στόχου που έχω θέσει: Να υπηρετώ την Πατρίδα, όλους τους Έλληνες, τη Φθιώτιδα και τους Πολίτες της.

Ευχαριστώ τους φορείς της αυτοδιοίκησης, τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής, καθώς και τα μέσα ενημέρωσης, για την αξιόπιστη και εποικοδομητική συνεργασία.

Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες, συνεχίζουμε.

Σας ευχαριστώ.