Ειδήσεις

Χρ. Σταϊκούρας: «Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για την υστέρηση εσόδων, την αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών και την υπερφορολόγηση»


Ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπεύθυνος του Τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Γ.Λ.Κ., βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας, σχετικά με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2016, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

  «Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αποκρύπτοντας όμως την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και την εσωτερική στάση πληρωμών.

 Είναι χαρακτηριστικό πως τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένα πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, σε σχέση με το μηνιαίο στόχο για τον Μάρτιο.

 Την ίδια στιγμή, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών, αυξήθηκαν κατά 2,4 δις ευρώ από το τέλος του 2015 και κατά 16 δις ευρώ από το τέλος του 2014.

 Και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, αυξήθηκαν κατά 716.000.000 ευρώ από το τέλος του 2015 και κατά 2,3 δις ευρώ από το τέλος του 2014 (αύξηση 76%!!!).

 Εάν η Κυβέρνηση είχε ουσιαστικό προγραμματισμό στη δημοσιονομική της πολιτική και δεν στηριζόταν στις ιδεοληψίες και την υπερφορολόγηση, θα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς να στερούσε πολύτιμους πόρους από την πραγματική οικονομία, που θα ήταν μία ανάσα ρευστότητας.

 Συνεπώς, η Κυβέρνηση θα μπορέσει να πανηγυρίσει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος μόνον εφόσον πετύχει τους στόχους που έχει θέσει και την ίδια στιγμή είναι συνεπής σε αυτούς που χρωστάει, μειώνοντας δραστικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς τους ιδιώτες».

Προηγούμενο άρθρο Προβολή ταινίας και έκθεση φωτογραφίας
Επόμενο άρθρο Τριήμερος ποδηλατικός αγώνας στο Δήμο Λαμιέων