Χρ. Σταϊκούρας: Κρατική αρωγή για αποζημιώσεις αγροτών


Tags |

Η ολοένα συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς και η αυξανόμενη έντασή τους, έχουν αναδείξει την ανάγκη ταχύτερης ανακούφισης όσων πλήττονται, κάτι που συνιστά προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, μεταρρυθμίζεται πλήρως ο μηχανισμός επιχορήγησης πληττόμενων επιχειρήσεων, ενώ δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και σε μία παραγωγική ομάδα που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη απέναντι στις θεομηνίες: τους αγρότες.

Πιο συγκεκριμένα, με το νέο σχέδιο νόμου για την κρατική αρωγή θεσπίζονται ειδικές διατάξεις για τον εξορθολογισμό του πλαισίου αποζημιώσεων στις περιπτώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Με ειδική ρύθμιση, επεκτείνεται η περίμετρος κάλυψης, ώστε σε εξαιρετικές περιπτώσεις που παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημίες σε αριθμό πληγεισών επιχειρήσεων ή σε καταστροφές μεγάλης έκτασης, να επιχορηγούνται πέραν των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Αυτονόητη προϋπόθεση είναι η τήρηση των όρων και προϋποθέσεων των κανόνων για τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, όπως αυτοί έχουν τεθεί από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη ότι διαφορετική βαρύτητα έχει η αγροτική παραγωγή στο εισόδημα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, σε σύγκριση με τους ιδιώτες που έχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις χωρίς να είναι το κύριο επάγγελμά τους η αγροτική παραγωγή, η σχετική διάταξη δεν εξισώνει τις δύο κατηγορίες, αλλά επιχειρεί την ικανοποίηση των διαφορετικών αναγκών τους, ισορροπώντας μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.