Ειδήσεις

Χρ. Σταϊκούρας: «Φορολογική κόπωση και εσωτερική στάση πληρωμών συνθέτουν την εκτέλεση του Προϋπολογισμού»


Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Φορολογική “κόπωση” των πολιτών λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητάς τους, εσωτερική στάση πληρωμών του Κράτους και έσοδα από κατασχέσεις συνθέτουν την εικόνα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Τα φορολογικά έσοδα διαμορφώνονται σε χαμηλότερο επίπεδο από την περυσινή χρονιά, παρά την επιβολή πρόσθετων φόρων εφέτος.

Η εικόνα, σε πολλές επιμέρους κατηγορίες φορολογικών εσόδων, είναι εξαιρετικά ανησυχητική το μήνα Ιούλιο. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ο οποίος διαμορφώθηκε περίπου 400.000.000 ευρώ κάτω από τον στόχο.

Επίσης, στο σκέλος των δαπανών, η Κυβέρνηση επιβάλλει “αυστηρή δίαιτα” σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η κοινωνική προστασία, οι δαπάνες περίθαλψης και οι επιχορηγήσεις των νοσοκομείων. Οι πομφόλυγες για δήθεν κοινωνική ευαισθησία έχουν “πάει προ πολλού περίπατο”.

Και, δυστυχώς για ακόμη έναν μήνα, οι αναγκαίες για την ανάταξη της οικονομίας δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώνονται 32% – 35% χαμηλότερα τόσο από το στόχο όσο και από την περσινή χρονιά.

Η εμπροσθοβαρής υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής με σταδιακή μείωση της φορολόγησης των πολιτών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, είναι επιβεβλημένες πολιτικές.

Πολιτικές που η παρούσα Κυβέρνηση αδυνατεί να υλοποιήσει».

Προηγούμενο άρθρο Ε65: Nέες απαλλοτριώσεις για το τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα
Επόμενο άρθρο Κατέπεσε στην Αποκεντρωμένη η απόφαση για τον ιδιώτη στην Καθαριότητα του Δ. Λαμιέων