Ψήφισμα Κοινότητας Τιθορέας και Συλλόγων: Όχι στην εγκατάσταση υδροηλεκτρικού σταθμού στην Τιθορέα


Tags |

Το Συβμούλιο της Κοινότητας Τιθορέας, ο Εκπολιτιστικός Τουριστικός Μορφωτικός Όμιλος Τιθορέας (ΕΤΜΟΤ), ο Σύλλογος Γυναικών Τιθορέας, η Ένωση Τιθοριέων και κάτοικοι του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας, εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στη σχεδιαζόμενη κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου (ΜΥΗΕ) στα «Διπόταμα» της χαράδρας «ΚΑΧΑΛΑ» στην Τιθορέα (χαράδρα Βελίτσας για τους λάτρεις της πεζοπορίας) και την καταστροφή του «υδραύλακα» περιουσίας της Κοινότητας Τιθορέας. Οι βλαπτικές συνέπειες στο περιβάλλον και στην οικονομικά της τοπικής κοινότητας είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με την μικρή ποσότητα παραγόμενης ενέργειας.

Συγκεκριμένα:

  • Θα κοπούν πολλά αιωνόβια έλατα και παρθένο δάσος ώστε να ανοιχθεί δρόμος πρόσβασης στα «Διπόταμα» για την κατασκευή τεχνικών εγκαταστάσεων, σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, χαρακτηρισμένη NATURA και ενταγμένη στον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού (Ζ.Ε.Π. 240002 ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΙΘΟΡΕΑΣ που ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000, GR 2450005 ΝΟΤΙΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣσΟΥ-ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣσΟΥ-ΔΑΣΟΣ ΤΙΘΟΡΕΑΣ).
  • Το φαράγγι αποτελεί αναπόσπαστο και ενιαίο τμήμα του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού και Αισθητικού Δάσους Τιθορέας, ένα από τα ελάχιστα στην Ελλάδα, χαρακτηρισμένο με το ΠΔ 174 ΦΕΚ 125=Δ/27.2.1979, και η εγκατάσταση Υδροηλεκτρικού εργοστασίου θα αλλοιώσει τη μοναδικότητα του τοπίου από άποψη γεωμορφολογίας και βιοποικιλότητας.
  • Η εκτροπή του νερού, ο εγκιβωτισμός και διασωλήνωση του θα οδηγήσει το ποταμό σε ουσιαστική ξήρανση και θα αποστερήσει το δάσος από την φυσική του αναζωογόνηση , αλλοιώνοντας το μικροκλίμα της περιοχής με αρνητικές επιπτώσεις στη χλωρίδα και πανίδα και προφανώς θα αυξήσει τους κινδύνους πυρκαγιάς αλλά και κατολισθήσεων από την διάνοιξη δρόμων στα απότομα πρανή.
  • Θα καταστραφεί το διεθνές και ιδιαίτερα δημοφιλές πεζοπορικό μονοπάτι «Διπόταμα-Τρύπη» που συγκεντρώνει πληθώρα πεζοπόρων-ορειβατών, οι οποίοι συμβάλλουν στην ενίσχυση της τοπικής ποικονομίας.
  • Οι φυσικοί καταρράκτες στο φαράγγι του Καχάλα θα μετατραπούν σε χώρο τσιμεντένιων εγκαταστάσεων και ένα σημείο «μαγνήτης» για κάθε επισκέπτη θα πάψει να υπάρχει.
  • Η λειτουργία της τουρμπίνας παραγωγής ενέργειας σε μικρή απόσταση από τον οικισμό θα δημιουργήσει αδιάκοπη ηχορύπανση στο ανθρωπογενές αλλά και το γενικότερο περιβάλλον.
  • Η περιοχή εγκατάστασης της μονάδας παραγωγής είναι το κέντρο της περιοχής και έχει παραχωρηθεί από το παρελθόν στην κοινότητα Τιθορέας για μετεγκατάσταση του οικισμού ο οποίος κινδυνεύει από διαρκείς βροχοπτώσεις.

ΚΑΛΟΥΜΕ την Κυβέρνηση, τους συναρμόδιους Υπουργούς να αναστείλουν την άδεια της Ρ.Α.Ε..

ΚΑΛΟΥΜΕ όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος να μην εγκρίνουν σχετική περιβαλλοντική μελέτη.

ΚΑΛΟΥΜΕ το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποτρέψει τη σχεδιαζόμενη κατασκευή.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι θα προβούμε σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια για την αποτροπή της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού σταθμού. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε την αλλοίωση του φυσικού μας περιβάλλοντος, που κάνει το χωριό μας δημοφιλή τουριστικό προορισμό.