Σήμερα την 20η Φεβρουαρίου 2017 το Δ.Σ. του Δήμου Λοκρών αποφάσισε και ενέκρινε το ψήφισμα για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ-Καναδά (CETA), ως κατωτέρω:
Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια μυστική διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών (μνημονίων) μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και της ΕΕ, με σκοπό την πλήρη και άνευ όρων επικράτηση του απάνθρωπου νόμου της ελεύθερης αγοράς και της ασυδοσίας των πολυεθνικών, σε βάρος των λαών , των ελεύθερων κρατών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, η CETA, που αφορά την αντίστοιχη ασύδοτη απελευθέρωση του τομέα των υπηρεσιών προς όφελος των πολυεθνικών.
Οι βασικότεροι στόχοι αυτών των συμφωνιών είναι:
Α) Να αρθούν όλα τα εμπόδια που υπάρχουν ακόμα σήμερα , για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων κοινωφελών επιχειρήσεων που διαχειρίζονται αγαθά όπως το νερό, η ενέργεια, η υγεία κλπ.
Όταν οι συμφωνίες αυτές ισχύσουν δε θα υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής σε δημόσιο έλεγχο αυτών των υπηρεσιών, ακόμα κι αν αυτή είναι η βούληση της εθνικής κυβέρνησης ή των πολιτών μετά από δημοψήφισμα.
Β) Να γίνουν ενιαίες για ΗΠΑ, Καναδά και ΕΕ οι προδιαγραφές για τα εμπορεύματα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την κατάργηση του πλέγματος προδιαγραφών που ισχύουν ακόμα στην ΕΕ και αποσκοπούν στη προστασία των καταναλωτών και ειδικότερα στον τομέα των τροφίμων, αφού οι ΗΠΑ έχουν πολύ χαμηλότερα κανονιστικά πρότυπα (στάνταρς) π.χ σε ότι αφορά τα μεταλλαγμένα και τη χρήση φυτοφαρμάκων.
Γ) Να δημιουργήσουν ευνοϊκούς όρους για τις πολυεθνικές να διακινούν ελεύθερα και χωρίς ελέγχους τα προϊόντα τους μέσω του μηχανισμού διαιτησίας επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτών και κρατών, εφόσον θα κατοχυρώνεται η δυνατότητα μιας εταιρίας να μηνύει το κράτος που βάσει της εθνικής νομοθεσίας της δημιουργεί εμπόδια στην πώληση των προϊόντων της.
Οι αγωγές αυτές, θα εξετάζονται από ειδικά ιδιωτικά δικαστήρια, και οι εταιρίες θα διεκδικούν αποζημιώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Παρά τις έντονες αντιδράσεις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ-Καναδά (CETA).
Τι συνέπειες θα έχει αυτό όμως για τους έλληνες παραγωγούς;
Οι αρχικές ενστάσεις αφορούσαν προϊόντα με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) ή προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το τυρί φέτα. Θεωρητικά τα προϊόντα αυτά δεν παρασκευάζονται πουθενά στον κόσμο, παρά μόνο στη χώρα ή στην περιοχή με τις προδιαγραφές της προστατευόμενης ένδειξης. Κι όμως, στον Καναδά κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια τυριά τοπικής παραγωγής που ονομάζονται «φέτα».
Μια συμφωνία που ρίχνει στο κάδο των αχρήστων τον αγώνα όλων αυτών που πάλεψαν για πολλά χρόνια για να καθιερωθεί η φέτα ως ΠΟΠ στην Ευρωπαική Ένωση.
Σήμερα με την συμφωνία με τον Καναδά θα υπάρχει η «ιμιτασιόν» φέτα αύριο με κάποια άλλη χώρα θα υπάρχει μόνο ο όρος φέτα και δεν θα υπάρχουμε εμείς.
Όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. προστάτευσαν τα δικά τους προϊόντα και εμείς που έχουμε ένα προϊόν από την αρχαιότητα με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης το παραχωρούμε σε άλλα κράτη.
Συνοψίζοντας λοιπόν είναι προφανές ότι με τις συμφωνίες αυτές αποδυναμώνονται ή καταργούνται περιορισμοί και ρυθμίσεις που τα εθνικά κράτη είχαν θεσμοθετήσει σε μια προσπάθεια περιορισμού της ασυδοσίας των αγορών. Η εξουσία των πολυεθνικών και του κεφαλαίου επιβάλλεται ως ανώτερη των κυρίαρχων κρατών επιδιώκοντας την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους σε αντίθεση με τις ανάγκες των πολιτών και των κοινωνιών.
Εκφράζουμε την δυσαρέσκειά μας για την στάση των 8 ευρωβουλευτών της χώρας μας που ψήφισαν την CETA στο Ευρωκοινοβούλιο.
Εντός του 2017 πρόκειται να έλθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για Ψήφιση η διατλαντική συμφωνία ΕΕ-Kαναδά (CETA).
Kαλούμε τους Βουλευτές να λάβουν υπόψη τους την θέση των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της τοπικής κοινωνίας και να πάρουν δημόσια θέση.
Τους καλούμε να μην ψηφίσουν την CETA παραπέμποντάς την σε εκ νέου διαπραγμάτευση για να διασφαλιστεί η πλήρης προστασία όλων των Ελληνικών ΠΟΠ ποιοτικών προϊόντων , που αποτελούν την ιστορική παραγωγική βάση της Ελλάδας.
Ειδικά για την ΦΕΤΑ που αποτελεί το σημαντικότερο Ελληνικό ΠΟΠ προϊόν που συμβάλλει στην παραγωγική και πολιτιστική ταυτότητα της Ελλάδας, δεν μας ικανοποιεί η μειωμένη προστασία της εκτός ΕΕ .
Είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση μας για πλήρη και άμεση κατοχύρωσή της στην CETA και σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες που συνάπτει η Ε. Ε. με τρίτες χώρες , επιπλέον δεν συμφωνούμε με την θέση για μετάθεση της επαναδιαπραγμάτευσης προς πλήρη κατοχύρωσή της μετά την μεταβατική 5ετία.