Ειδήσεις

«Ωδή στον Αθανάσιο Διάκο»


Ψυχική Πατριωτική πανδαισία και συγκίνηση ήταν τα συναισθήματα που κυριαρχούσαν την Τετάρτη 26 Μαρτίου το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως μας στην πολύ επιτυχημένη εκδήλωση ιστορική μνήμης με τίτλο «Ωδή στον Αθανάσιο Διάκο», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “ΔΙΑΚΕΙΑ 2017”.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον υψιπέτη αετό της Ρούμελης, Εθνοιερομάρτυρα Αθανάσιο Διάκο και στις θυσίες και αγώνες του αιματοβαμμένου ράσου του ιερού κλήρου του Έθνους μας.

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο Διευθυντής της Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας και Πρωτοψάλτης κ. Ανδρέας Ιωακείμ.

Ο κ. Ιωακείμ στην αρχή της εκδηλώσεως, αφού προσεφώνησε τον  Σεβασμιώτατο και όλους τους παρευρεθέντες επισήμους, ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την εκδήλωση αυτή και έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ένδοξη και ζώσης σημασίας Ιστορία του Ελληνικού Δημοτικού τραγουδιού.

«Το δημοτικό τραγούδι εκφράζει την ψυχή, τον πνευματικό και καλλιτεχνικό βίο του λαού μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωακείμ.

Στην συνέχεια ανέγνωσε τα πολύ ενδιαφέροντα βιογραφικά των προσκεκκλημένων πρωταγωνιστών της Εκδηλώσεως, των καλλικελάδων αοιδών της δημοτικής μας παραδόσεως, π. Χρήστο Κυριακόπουλο και κ. Σάββα Σιάτρα, τους οποίους και εκάλεσε στη σκηνή για να υμνήσουν με την μελίρρυτη φωνή τους , αποδίδοντας δημοτικά παραδοσιακά  άσματα,   τα κατορθώματα και τους άθλους των υπέρ πίστεως και πατρίδος  ηρωικώς αγωνισαμένων και ευκλεώς πεσόντων, Αθανασίου Διάκου και των συν αυτώ Ηρώων Κληρικών.

Τον π. Χρήστο και τον κ. Σιάτρα συνόδευε στα τραγούδια η παραδοσιακή ορχήστρα του Μουσικού Ωδείου “Εν Ωδαίς”, και πραγματικά το όλο μουσικό αποτέλεσμα έκανε τους παρακολουθούντες να ριγήσουν από συγκίνηση, αποσπώντας το παρατεταμένο χειροκρότημα τους.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση στο βήμα ανήλθε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ο οποίος και ευχαρίστησε εκ βάθους ψυχής του τα αηδόνια της Δημοτικής μας Παραδόσεως, π. Χρήστο και κ. Σιάτρα.

“Οι δύο αυτοί αοιδοί είναι αγαπητοί αδελφοί και φίλοι από τα μαθητικά μας χρόνια στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή.

Αυτά που τραγούδησαν τα ζούσαν με μεγάλη συγκίνηση, την οποία  μετέδωσαν και σ’ εμάς.

Απόψε η Ιερά Μητρόπολις μας θα τους τιμήσει απονέμοντάς τους το μετάλλιο – παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως για την μεγάλη προσφορά τους στην Δημοτική μας Παράδοση.

Η τιμή αυτή συνοδεύεται με την ευχή μου να έχουν πάντοτε την διάθεση, την δύναμη και την υγεία να υμνούν την Πατρίδα, τις θυσίες του κλήρου και να μεταδίδουν αυτό το φως σε όλη την οικουμένη και μάλιστα στους τόπους εκείνους που τρεμοσβήνει η φλόγα της Πατρίδος μας. Άξιοι!!!», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Αμέσως μετά την παρασημοφόρηση ο π. Χρήστος Κυριακόπουλος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο λέγοντας,

«Σεβασμιώτατε με τις ευχαριστίες μου για την τιμή αυτή που απονέμεται στο πρόσωπό μου δεχθείτε και τις προσευχές μου, όπως η Παναγία Δέσποινα  δια πρεσβειών όλων των Αγίων της Φθιώτιδος να μεσιτεύει προς τον Υιόν της  υπέρ πάντων ημών και υπέρ των αγαπώντων την παράδοση του λαού μας και των συντηρούντων αυτήν παντοιοτρόπως.

Εις Πολλά έτη Δέσποτα, επί τη συμπληρώση  υπερεικοσαετούς Ποιμαντικής Διακονίας, ευδοκίμου παρουσίας και γνησίας Χριστιανικής δράσεως στην Ιστορική Μητρόπολή σας».

Στην συνέχεια ο κ. Σιάτρας μετά την βράβευσή του ευχαριστώντας τον Ποιμενάρχη μας ετόνισε,

Ευχαριστώ, συγχαίρω και επαινώ τον ομογάλακτο Σεβασμιώτατο Άγιο Φθιώτιδος για την τιμητική αυτή διάκριση. Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και τιμή για την διάκρισή αυτή. Ο έπαινος αυτός διαφέρει από τους άλλους, διότι είναι από χέρια αγιασμένα. Ενθυμούμε με συγκίνηση τα ευλογημένα χρόνια που περάσαμε στη μάνα  και τροφό μας Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή. Σας ευχαριστώ Σεβασμιώτατε μέσα από την καρδιά μου και εύχομαι εις πολλά έτη Δέσποτα.

Η συγκινητική εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό μας ύμνο, τον οποίο μετά από προτροπή του Σεβασμιωτάτου έψαλλαν όλοι οι παρευρεθέντες.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, η Δημοτική Σύμβουλος επί των πολιτιστικών κα Βίβιαν Αργύρη, ο Υποδιοικητης του ΚΕΥΠ Αντισυνταγματάρχης Ζήσης Μούκας, ο Διοικητής της  695 ΑΒΠ Μονάδος Πυρομαχικών Αυλακίου Αντισυνατγματάρχης Δημήτριος  Νικολάου , ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος κ. Χρήστος Δημητρίου, ο τ. Πρόεδρος Εφετών κ. Γεώργιος Φώσκολος, οι τ. Βουλευτές Φθιώτιδος κα Ελένη Μακρή και κ. Απόστολος Γκλέτσος και πλήθος κόσμου.

Φωτό imfth & Δημήτριος Ανάγνου

 

Προηγούμενο άρθρο Γεωργικές προειδοποιήσεις για την ελιά
Επόμενο άρθρο Εθελοντική αιμοδοσία για την Τράπεζα Αίματος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας