Η πρόθεση της Περιφέρειας για ανακήρυξη της Στερεάς Ελλάδας ως κέντρο κυνηγετικού τουρισμού της χώρας, που προβάλλεται μάλιστα ως αναπτυξιακό όραμα, μας ξεπερνά όλους. Η αφαίρεση ζωής, η βία και η βαρβαρότητα αποτελούν στον 21ο αιώνα αναπτυξιακά στοιχεία που πρέπει μάλιστα να ενισχυθούν και να προβληθούν!
Πέρα από το ηθικό ζήτημα που θέτει το κυνήγι, δηλαδή την απόλαυση να αφαιρείς ζωή με υπερσύγχρονα τεχνολογικά μέσα, που αδυνατούμε να κατανοήσουμε, προκύπτουν και σοβαρά προβλήματα διατάραξης του περιβάλλοντος όπως μείωση της βιοποικιλότητας, διατάραξη οικολογικών ισορροπιών, ρύπανση εδάφους, νερών αλλά και της τροφικής αλυσίδας με βαριά και τοξικά μέταλλα από τα εγκαταλελειμμένα φυσίγγια κ.λ.π. Εξ άλλου ποιες αξιόπιστες επιστημονικά μελέτες έχουν μετρήσει την ικανότητα της άγριας πανίδας και ορνιθοπανίδας της περιοχής να υποστούν τέτοια ανεξέλεγκτη πίεση και ένταση;
Η Στερεά Ελλάδα είναι προικισμένη από τη φύση με μοναδικούς εθνικούς δρυμούς, πανέμορφα φαράγγια, περιβαλλοντικά μονοπάτια, ιαματικές πηγές, και από την ιστορία της με αρχαιολογικούς χώρους, όπως οι Δελφοί, οι Θερμοπύλες, με βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια. Έχει επίσης πλούσια λαϊκή παράδοση που θα μπορούσε να αποτυπωθεί σε υφαντά, ξυλόγλυπτα και κεραμικά αντικείμενα. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας που ασχολούνται με αναπτυξιακά προγράμματα έχουν λαμπρό πεδίο δράσης για αναπτυξιακές προτάσεις που θα συγκρατήσουν τον πληθυσμό στον τόπο του και θα δημιουργήσουν ένα μοντέλο ανάπτυξης συμβατό με τα βιοφυσικά και πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής.
Οι Περιφερειάρχες θα πρέπει να είναι θεματοφύλακες των φυσικών πόρων της περιοχής τους. Να τους προστατεύουν από το ξεπούλημα και την παράδοση στις αρπακτικές διαθέσεις των τυχάρπαστων «επενδυτών» και από καταστροφικές δραστηριότητες που χαρακτηρίζονται ως δραστηριότητες «αναψυχής».
Ελπίζουμε να επικρατήσει η λογική και όχι η ψηφοθηρική διάθεση και να αλλάξει η θέση του Περιφερειάρχη για δημιουργία κέντρου κυνηγετικού τουρισμού στη Στερεά Ελλάδα.
Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Π. Ράγκου Στ. Μπλούκας