6 Μαρτίου : Παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού
Τι είναι, ποιοι εμπλέκονται, που απευθυνόμαστε για βοήθεια
Το μήνυμα κατά της βίας είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Η σχολική βία είναι μια μορφή βίας των παιδιών προς άλλα παιδιά. Ας προστατέψουμε τα παιδιά. Ας μην υπάρχουν πλέον άλλα παιδιά θύματα, θύτες και θεατές της βίας. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για την εξάλειψη του φαινομένου.
Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού μελετήθηκε για πρώτη φορά το 1978 στη Νορβηγία και 9 χρόνια μετά, το 1987, σε πολλά επιστημονικά περιοδικά εμφανίζεται ο σχετικός όρος “bullying”.
Ενώ σαν φαινόμενο επισημαίνεται και καταγράφεται τη δεκαετία του 1970, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι εμφανίζεται και τότε. Εξάλλου αποτελεί μια ακόμη έκφραση της βίαιης συμπεριφοράς η οποία υπάρχει με τη γέννηση του ανθρώπου.
Στο φαινόμενο του bullying εμπλέκονται πολλά μέρη
- Το παιδί που δέχεται βία
- Το παιδί ή ομάδα παιδιών που ασκεί βία
- Τα παιδιά θεατές
- Οι εκπαιδευτικοί
- Οι γονείς
Είδη σχολικής βίας:
- Λεκτική
- Σωματική
- Ψυχολογική
- Ρατσιστική
- Σεξουαλική
- Ηλεκτρονική
Το βίντεο που ακολουθεί είναι μια πρωτοβουλία του Χαμόγελου του Παιδιού @YouSmile https://milatora.gr/ #MilaTora
Γραμμές βοήθειας και ενημέρωσης για γονείς και παιδιά:
- Η γραμμή 1056 του Χαμόγελου του Παιδιού απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους που δέχονται. Κάλεσε στο 1056 (24 ώρες καθημερινά, δωρεάν, ανώνυμα) ή γράψε στο Chat 1056, https://www.hamogelo.gr/gr/el/chat-1056/ (24 ώρες καθημερινά, δωρεάν, ανώνυμα)
- Η Γραμμή 11525 του «Μαζί για το Παιδί» είναι μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά και εφήβους .Λειτουργεί από το Φεβρουάριο 2009 με σκοπό τη ψυχολογική στήριξη και την παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων σε γονείς, παιδιά και εφήβους. Οι ώρες λειτουργίας της Γραμμής είναι: Δευτέρα ως Παρασκευή, από τις 9:00-21:00. Απόρρητο: Οι κλήσεις στη «Γραμμή 115 25» είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται. Διεύθυνση του Συμβουλευτικού Κέντρου: Αγίου Θωμά 14, 115 27 Αθήνα.
- Για το cyberbullying : Στη γραµµή βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύουτηλ.210-6007686, e-mail : info@help-line.gr, και στην ιστοσελίδα σελίδα www.help-line.gr
Στη Γραµµή καταγγελιών SafeLine (www.safeline.gr) όπου επίσης ανώνυµα µπορεί να κάνει κάποιος καταγγελία για παράνοµο και επιβλαβές περιεχόμενο στο διαδίκτυο
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου:
saferinternet4kids.gr