Ειδήσεις

Φθιώτιδος Συμεών: «Ο άνθρωπος στα γεράματά του γίνεται ξανά παιδί»


Προσκεκλημένος στην ενημερωτική διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαλείων για την βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού υγείας των ηλικιωμένων» του Ινστιτούτου «Prolepsis»,  η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος «iHeal» ήταν σήμερα το πρωί,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών.

Τους συμμετέχοντες στην ημερίδα καλωσόρισε η κ. Αθηνά Λινού, MD, MPH, PhD, FACE–Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Πρόεδρος Ινστιτούτου «Prolepsis», η οποία καλωσορίζοντας μεταξύ των προσκεκλημένων τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Είναι πολύ μεγάλη ευλογία για εμένα να είναι κοντά μας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος έχει συνεισφέρει όλη του τη ζωή στην βελτίωση συνθηκών ζωής των ηλικιωμένων».

Χαιρετισμό απηύθηναν μετά από πρόσκληση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο κ. Γιάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Πρόεδρος της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος Ιδιωτικού Τομέα και η κα. Στέλλα Πριοβόλου, Πρόεδρος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του ΕΚΠΑ.

Ο Σεβασμιώτατος στον χαιρετισμό σημείωσε:

«Πρώτα απ’όλα θέλω να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας και χαράς, διότι οι δοκιμασίες και δυσκολίες είναι πάντοτε ευκαιρίες και καθώς έρχεται το Πάσχα, πάντοτε μετά τον Σταυρό έρχεται η Ανάσταση και θέλω να στείλω ένα μήνυμα ελπίδας και χαράς, τόσο για την πανδημία, την οποία περνάμε αυτό τον καιρό, όσο και για τις άλλες δυσκολίες.

Επίσης θέλω να συγχαρώ το Ινστιτούτο για τις δράσεις τις οποίες αναλαμβάνει και ιδιαίτερα στον τομέα της τρίτης ηλικίας.

Θα ήθελα να τονίσω ότι ο άνθρωπος στα γεράματά του γίνεται ξανά παιδί και χρειάζεται στοργή και αγάπη και αυτό το βλέπουμε και στις τρεις δομές φροντίδας ηλικιωμένων που έχουμε στην Μητρόπολή μας.

Το πρόγραμμα της ημερίδας, για το οποίο μιλάμε σήμερα είναι πολύ σημαντικό και αυτό το καταλάβαμε στην πανδημία, όπου χρειάστηκε  να χρησιμοποιήσουμε στα Γηροκομεία μας την τεχνολογία, διότι με την απαγόρευση  των επισκεπτηρίων οι γέροντες και οι γερόντισσες μέσω της τεχνολογίας και του διαδικτύου επικοινωνούν με τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους και τους συγγενείς τους».

Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, εύχομαι καλή επιτυχία στην ημερίδα αυτή και στο πρόσωπό σας θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους επιστήμονες που αυτή την ώρα, μάχονται, διακονούν, προσφέρουν, κλαίνε με τον πόνο των ανθρώπων, χαίρονται με την χαρά αυτών που τα καταφέρνουν, στερούνται τις οικογένειες τους για ένα ακόμη Πάσχα και όχι μόνο αυτό της πανδημίας, είναι στο καθήκον και κοντά στους πονεμένους ανθρώπους. Όλοι αυτοί, όπως έχω τονίσει πολλές φορές, είναι οι ιερωμένοι με «λευκά ράσα» με τις λευκές στολές της διακονίας και της αγάπης».

Στη διαδικτυακή ημερίδα παρουσιάστηκαν οι στόχοι, τα ερευνητικά δεδομένα και τα εκπαιδευτικά εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «iHeal» για τη βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού υγείας των ηλικιωμένων. Παρουσιάστηκαν θέματα σχετικά με την εκπαίδευση των ηλικιωμένων σε ζητήματα υγείας, την ανάγκη βελτίωσης της ψηφιακής εγγραμματοσύνης και της πρόσβασης των ηλικιωμένων στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας και παράλληλα, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της πανδημίας στα άτομα Τρίτης Ηλικίας.

Προηγούμενο άρθρο Εντοπισμός του παθογόνου μύκητα Gnomoniopsis smithogilvyi, ο οποίος προκαλεί τη φαιά σήψη του κάστανου στη Τ.Κ. Πιτσιωτών Δ.Ε. Αγ.Γεωργίου
Επόμενο άρθρο O Δήμαρχος Μακρακώμης Γ. Χαντζής για την επιστροφή του Ράλλυ Ακρόπολις στη Στερεά Ελλάδα