Ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος ΣΒΘΣΕ συνδιοργάνωσαν, την Τετάρτη 21/4/2021,ψηφιακή εκδήλωση για την ενημέρωση των εξαγωγικών επιχειρήσεων σχετικά με την Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΗΒ, καθώς και για τις σημαντικές αλλαγές που έχουν επέλθει μετά την εφαρμογή της από την 01/01/2021.
Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ, κ. Ελένη Κολιοπούλου αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, τόνισε ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει -εκτός των άλλων- και το επιχειρηματικό περιβάλλον δημιουργώντας συνθήκες αβεβαιότητας και καθιστώντας το επιχειρείν επιρρεπές και ευάλωτο σε αστάθμητους παράγοντες. Δημιουργεί φραγμούς στο εμπόριο και στις διασυνοριακές συναλλαγές, στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στις μετακινήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι δεν υπήρχαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 2021. Αναφέρθηκε στα σημαντικά μεγέθη συναλλαγών των δύο χωρών, τα οποία αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα των διμερών σχέσεων, όπως το γεγονός ότι το ΗΒ παραμένει ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς προορισμούς των Ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ θετική εικόνα παρουσιάζει ο κλάδος των υπηρεσιών, καθώς και οι βρετανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Η κ. Κολιοπούλου αναφέρθηκε στην ετοιμότητα των εμπλεκόμενων φορέων, όπως οι Επιχειρηματικοί Φορείς, οι Φορείς υποστήριξης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, οι οποίοι σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και ιδίως το Υπουργείο Εξωτερικών και την ΑΑΔΕ, καθώς και τις αρμόδιες Πρεσβείες, εντατικοποιούν τις προσπάθειές τους προκειμένου να υποστηριχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και να διασφαλιστεί ότι οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν με βάση το νέο πλαίσιο συνεργασίας.
Ο Αναπληρωτής Γεν. Διευθυντής του ΣΕΒ, Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, υποστήριξε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ επέφερε αλλαγές στο ενδοκοινοτικό εμπόριο με τις επιχειρήσεις να αναπροσαρμόζουν τις εξαγωγικές διαδικασίες,καθώς καιτις εφοδιαστικές αλυσίδες τους. Πλέον όμως υπάρχει σαφής εξομάλυνση μιας και οι επιχειρήσεις μετατρέπουν τις αλλαγές σε ευκαιρίες για ανάπτυξη νέων εμπορικών σχέσεων με το ΗΒ. Σημείωσε ότι οι ισχυροί εμπορικοί δεσμοί των δύο χωρών, ευνοούν την συνεχή διείσδυση ελληνικών προϊόντων μιας και το ΗΒ αποτελεί μια ώριμη αγορά που συχνά είναι πρωτοπόρος στη δημιουργία νέων τάσεων αγοράς. Συνεπώς οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις πρέπει να επιδιώξουν τη διατήρηση, την ανάδειξη και τη διεύρυνση της εμπορικής συνεργασίας με το ΗΒ.
Και οι δύο εκπρόσωποι του ΣΒΘΣΕ και του ΣΕΒ, αναφέρθηκαν στην ετοιμότητα των φορέων τους, οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, προκειμένου να ενημερώνουν και να υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις στο δύσκολο έργο προσαρμογής τους στις νέες συνθήκες.
Στη διάρκεια του 1ου Πάνελ, με θέμα «Νέες διαδικασίες για του Έλληνες εξαγωγείς: Το πριν και το μετά», παρουσιάστηκε η τρέχουσα κατάσταση και οι αλλαγές που έχουν επέλθει στην λειτουργία των επιχειρήσεων, μετά την Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας ΗΒ και ΕΕ που επετεύχθη και ισχύει από την 1.1.2021.
Στο 1ο Πάνελ συμμετείχαν:
- Εβίτα Σουρή,TradePolicy&MarketAccessOfficer, Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου, Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα.
- Σοφία Παπαγιάννη,ΠροϊσταμένηΔιεύθυνσης Δασμολογικών Θεμάτων, Ειδικών Καθεστώτων & Απαλλαγών, ΑΑΔΕ
- Μαρία Τερζάκη, Διεύθυνση Τελωνειακών Διαδικασιών, ΑΑΔΕ
- Κυριάκος Κοράκης, Προϊστάμενος Τμήματος Φορολογίας Ενεργειακών Προϊόντων, Γενικού Καθεστώτος ΕΦΚ και Διοικητικής Συνεργασίας, ΑΑΔΕ
- Γεωργία Τούντα, Τμήμα ΦΠΑ εισαγωγών-εξαγωγών, ΑΑΔΕ
- Γεωργία Μπουργανού, Διεύθυνση Δασμολογικών Θεμάτων, Ειδικών Καθεστώτων & Απαλλαγών, ΑΑΔΕ
- Χριστίνα Κοντογιάννη, Διεύθυνση Διακίνησης-Διαμετακόμισης Εμπορευμάτων & Αποσκευών.
- ΑνίταΤρυποσκούφη, Υποδιευθύντρια Νέων Εξαγωγέων και Εκπαίδευσης, EnterpriseGreece
Ακολούθησε συζήτηση και υποβολή ερωτημάτων από το κοινό. Το συντονισμό του 1ου Πάνελ, έκανε η κ. Στέλλα Βαίνά, Υπεύθυνη EnterpriseEuropeNetwork-ΣΒΘΣΕ.
Στο 2ο Πάνελ με θέμα «Πώς οι εξαγωγικές εταιρείες προσαρμόστηκαν στο Brexit», έγινε αναφορά στα συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και την υποστήριξη που λαμβάνουν από την Ελληνική Πρεσβεία του Λονδίνου. Παρουσιάστηκαν επίσης , οι περιπτώσεις δύο ελληνικών επιχειρήσεων με επιτυχημένη παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες αναφέρθηκαν στις αλλαγές, στις δυσκολίες, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, μετά την εφαρμογή της Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ-ΗΒ.
Στο 2ο Πάνελ συμμετείχαν:
- Γεράσιμος Λαζαρής, Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Β ́, Προϊστάμενος Γραφείου ΟΕΥ, Ελληνική Πρεσβεία Λονδίνου
- Νικόλαος Σταυρόπουλος, Gen. ManagerOlympusDairyUK- «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»
- ΔημήτριοςΜπιρμπάκος, Area Sales Manager «SABO SA»
Τον συντονισμό του 2ου Πάνελ έκανε η κ. Βίκυ Μακρυγιάννη, SeniorAdvisorExportReady, ΣΕΒ.