Την ανέγερση ακόμη ενός Ιερού Ναού, μέσα στο σύντομο χρόνο των τεσσάρων ετών ποιμαντορίας του στην Μητρόπολη Φθιώτιδος, ευλόγησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.
Μετά την θεμελίωση πριν από λίγο καιρό του Ιερού Ναού του Οσίου Ιακώβου (Τσαλίκη) στις Λιβανάτες της Λοκρίδος, που ήδη ανοικοδομείται, ο κ. Συμεών αυτήν την φορά έθεσε τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση Ιερού Ναού στην καρδιά της Δυτικής Φθιώτιδος, στο χωριό Τσούκα, εις τιμήν και μνήμην του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών και Μάρτυρος της Πίστεως και Διδασκάλου του Γένους, Κοσμά του Αιτωλού.
Στην είσοδο του χωριού, στην θέση την οποία στάθηκε και κήρυξε το Ευαγγέλιο του Χριστού ο Άγιος Κοσμάς, οι ευσεβείς κάτοικοι ονόμασαν θέση «Σταυρός» και στο σημείο αυτό, ο πόθος και η αγάπη των κατοίκων προς τον Άγιο Κοσμά, θα ανεγείρει τον Ιερό Ναό προς τιμήν του Αγίου.
Μέσα στο χαρμόσυνο κλίμα της εορτής της Παναγίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών σήμερα το πρωί τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιστορικό Ενοριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Τσούκα, ενώ με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν κληρικοί της Δυτικής Φθιώτιδος, ενώ συμμετείχαν πιστοί του χωριού καθώς και από την ευρύτερη περιοχή.
Οι Ιερείς Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Μέσα στην όμορφη αυτή ατμόσφαιρα της εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου εορτάζουμε όλοι μαζί την Παναγία μας και με αυτήν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με τη συλλειτουργία αγίων πρεσβυτέρων αλλά και όλων ημών, και η εορτή της Παναγίας μας είναι μία γιορτή, η οποία κατ’ εξοχήν δίνει ελπίδα στους απελπισμένους, δίνει δύναμη στους αδύναμους, δίνει βοήθεια στους αβοηθήτους, παρέχει συντροφιά στους μόνους, στους μοναχικούς ανθρώπους. Η Παναγία μας φανερώνει με την κίνησή της ότι «τὸν κόσμον οὐ κατέλιπε», δεν μας εγκατέλειψε η Παναγία μας, αλλά αντίθετα η μετάσταση Της στους ουρανούς, που την πήρανε στα χέρια τους ουσιαστικά οι άγγελοι, οι άγιοι απόστολοι, όλα τα τάγματα των αγγέλων και αρχαγγέλων, η παρουσία της στο θόλο του ουρανού και η μεσιτεία της, καθώς είναι «ἀεί μεσιτεύουσα», έχει αμετάθετη μεσιτεία, η μεσιτεία της Παναγίας μας δεν ανακαλείται, είναι διαρκής, μόνιμη για όλους εμάς, αποτελεί για μας το μεγαλύτερο στήριγμα στη ζωή μας, γιατί έχουμε πάρα πολλά προβλήματα, δεν υπάρχει σπίτι, δεν υπάρχει οικογένεια, που να μην έχει βάσανα, που να μην έχει δυσκολίες.
Κάθε άνθρωπος κουβαλάει ένα μεγάλο σταυρό, που είναι ο ίδιος του εαυτός. Ο μεγαλύτερος σταυρός, που κουβαλάει κάθε άνθρωπος είναι ο εαυτός του, είναι τα αμαρτήματά μας, είναι τα ελαττώματά μας, είναι οι αδυναμίες μας, είναι οι μειονεξίες μας. Τα σοβαρότερα προβλήματα της ζωής μας δεν είναι τα εξωτερικά προβλήματα. Νομίζουμε πολλές φορές ότι ας πούμε το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υγεία ή το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μοναξιά ή το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη οικονομικών πόρων. Ασφαλώς είναι μεγάλα προβλήματα, κανείς δεν αντιλέγει και κανείς δεν τα υποτιμά και η Εκκλησία μας μεριμνά και γι αυτά, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι όταν δεν μετανοούμε, όταν δεν αλλάζουμε, όταν δεν έχουμε διάθεση να αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας, όταν δεν κάνουμε αυτοκριτική, όταν δεν προχωρούμε σε αυτό-εξέταση και αυτογνωσία, η όποια αυτογνωσία ακόμη και από την εποχή των αρχαίων μας Ελλήνων προγόνων αποτελούσε ύψιστη μορφή αρετής με κορυφαία έκφραση το Σωκράτη και άλλους σοφούς.
«Έν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα» κήρυττε ευθαρσώς και ομολογούσε ο Σωκράτης.
Πόσοι άνθρωποι από μας μπορούν να το ομολογήσουν αυτό με ειλικρίνεια, όταν κάνουμε συνέχεια τους έξυπνους, όταν νομίζουμε ότι ξέρουμε τα πάντα, όταν έχουμε άποψη για όλα τα ζητήματα, όταν θέλουμε να κάνουμε απόλυτο κουμάντο στα παιδιά μας, στους γονείς μας, στους συγγενείς μας, στη σύζυγό μας, στο σύζυγό μας ,ξεχνώντας ότι κάθε άνθρωπος έχει τη δική του προσωπικότητα, έχει το δικό του τρόπο, έχει τις δικές του δυνατότητες, τις δικές του δυνάμεις. Είναι μεγάλο πρόβλημα ο εαυτός μας αλλά συγχρόνως ενώ είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό και το οποίο λύνεται πιο εύκολα με την εξομολόγηση και τη μετάνοια, με τη Θεία Ευχαριστία, με τη μυστηριακή ζωή, με την πρεσβεία της Παναγίας μας.
Δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος είναι αγωνιστής, πραγματικός και ειλικρινής, ο οποίος να μην αναζητά βοήθεια στον αγώνα του από την Παναγία. Άλλωστε είναι πολύ συγκινητικό και πολύ όμορφο το γεγονός ότι ακόμα και άνθρωποι, οι οποίοι ως χαρακτήρες είναι ζωηροί, είναι επιρρεπείς στην ασέβεια αν μπορούσα να το πω έτσι, σε έναν πιο απομακρυσμένο τρόπο ζωής από τη ζωή της Εκκλησίας μας, παρά ταύτα ακόμη και αυτοί φαίνονται σκληροί, που φαίνονται υβριστές, που φαίνονται δήθεν άθεοι, που φαίνονται αρνητές και αμφισβητίες, τους ακούμε στη δυσκολία να αναφωνούν: «Παναγία μου βοήθησε με, βοήθα Παναγία μου, που είσαι Παναγία μου». Είναι η καταφυγή μας η Παναγία μας και για αυτό θέλω να σας παρακαλέσω αυτό να μην το ξεχάσετε ποτέ, να μην το βγάλετε ποτέ μέσα από την καρδιά σας! Μπορεί να έχουμε στη ζωή μας πολλά σκαμπανεβάσματα, μεταπτώσεις, τα πάνω μας και τα κάτω μας, δεν είναι μία ευθεία γραμμή η ζωή μας. Έρχονται δυσκολίες, έρχονται δοκιμασίες, απογοητεύσεις, μας πληγώνουν συμπεριφορές, καταστάσεις, έρχονται απρόσμενα πράγματα, διαψεύσεις που δεν τα περιμέναμε, που δε τα θέλαμε, έξω από τα σχέδιά μας και τα όνειρά μας αλλά να μην χάσουμε εμείς το νήμα της ζωής το οποίο είναι η σχέση μας με την Παναγία.
Όποιος κρατά ζωντανή την αγάπη του προς την Παναγία κρατά ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με το Σωτήρα Χριστό, γι΄ αυτό τόσο ωραία ψέλνουμε σε κάθε Θεία Λειτουργία: «Ταῖς πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, Σῶτερ σῶσον ἡμᾶς». Ο Σωτήρας Χριστός μας σώζει, δε μας σώζει η Παναγία μας. Ο Σωτήρας Χριστός μας σώζει, αλλά με τις πρεσβείες της Παναγίας μας. Αυτό έρχεται να μας διδάξει και κάτι άλλο που το έχουμε αμελήσει. Νομίζουμε στη ζωή μας ότι μπορούμε τα πάντα να τα καταφέρουμε μόνοι μας και αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος, η μεγαλύτερη απάτη».
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος με τους Κληρικούς, τους άρχοντες και τον πιστό λαό, μετέβησαν στο οικόπεδο, όπου θα ανεγερθεί Ιερός Ναός προς τιμήν του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, όπου και ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό και έθεσε τον θεμέλιο λίθο του Ναού.
Ο κ. Συμεών αναφέρθηκε με ευγνωμοσύνη στις Υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου για την έγκριση της μελέτης και έκδοσης της οικοδομικής αδείας και πατρικώς συνεχάρη το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού, τον πολιό και σεβάσμιο Πρωθιερέα π. Κωνσταντίνο Μέρα, τον επί πολλά χρόνια πατέρα και ποιμένα του χωριού, καθώς και όλους τους κατοίκους του χωριού, τους εγγύς και τους μακράν για τον ζήλο και την αγάπη τους για την ανέγερση του Ναού, προς τιμήν του Αγίου της «Αναστάσεως του Γένους των Ελλήνων», όπως χαρακτηριστικά χαρακτήρισε ο Σεβασμιώτατος τον Πατρο-Κοσμά τον Αιτωλό, ένα όραμα και στόχος των κατοίκων, ο οποίος και με την Χάρη του Θεού πραγματοποιείται. Επίσης, ευχήθηκε τα δέοντα και στον ανιδιοτελή επιβλέποντα μηχανικό του έργου κ. Γεώργιο Ζορμπά.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος είχε μια ευχάριστη επικοινωνία με όλους κατά την διάρκεια του κεράσματος στην γραφική πλατεία του χωριού.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν οι τοπικές αρχές, ενώ εκ μέρους των κατοίκων προσεφώνησε τον κ. Συμεών ο εκ των πρωτεργατών της ανεγέρσεως του Ναού, κ. Γεώργιος Καρανίκας.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου