Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο ομώνυμο χωριό του Δομοκού ιερούργησε την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών. Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.
Τους Ιερούς Ύμνους απέδωσαν ο Καθηγητής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» και Πρωτοψάλτης κ. Σεραφείμ Κυρίτσης συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοψάλτη κ. Νικόλαο Αλεξόπουλο και τον Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Κωνσταντίνο Βαλτινό.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ανέγνωσε ο ίδιος την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος περί του Γάμου και κατόπιν ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Αυτή την Εγκύκλιο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος προσυπογράφει ο Επίσκοπος και Μητροπολίτης σας και σας προσκαλώ και σας καλώ με πολλή προσοχή να μπει μέσα στην καρδιά σας, να μπει μέσα στην καρδιά μας και να καθορίσει ή να εμπνεύσει τις δικές μας αποφάσεις και τις δικές μας τοποθετήσεις.
Γνωρίζετε επίσης ότι η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας μας απέστειλε επιστολή με αντίστοιχο περιεχόμενο και στους 300 Βουλευτές, οι οποίοι αποτελούν τους εκπροσώπους αιρετούς του ελληνικού λαού μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο, εκφράζοντας εμπεριστατωμένα, τεκμηριωμένα, κόσμια, αγαπητικά τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και την έκκλησή της προκειμένου να μην προχωρήσει αυτή η υποτιθέμενη “μεταρρύθμιση” του οικογενειακού δικαίου, η οποία ασφαλώς είναι μία οπισθοδρόμηση.
Θέλω να θυμίσω στην αγάπη σας την Εγκύκλιο που σας απέστειλα την Πρωτοχρονιά και διαβάστηκε σε όλους τους ναούς μας. Πολλές φορές αυτά τα κείμενα δεν τα προσέχουμε, άλλοτε είμαστε κουρασμένοι, άλλοτε φταίει η δική μας γλώσσα, άλλοτε φταίει ο τρόπος που τα διαβάζουμε και δεν γίνονται κατανοητά κι άλλοτε άλλες μέριμνες. Θέλω όμως να σας θυμίσω κάτι που σας έγραψα με πολλή ευθύνη και με πολλή αγάπη φέτος, την Πρωτοχρονιά, και θα σας το ξαναδιαβάσω.
«Υπάρχουν όμως και προκλήσεις σε συλλογικό επίπεδο. Στο πεδίο της κοινωνίας των πολιτών. Στην ανοιχτή διαβούλευση, που συντελείται με ποικίλους τρόπους άμεσης και έμμεσης επικοινωνίας.
Καλούμεθα να τοποθετηθούμε για τις αποφάσεις που θα λάβουμε το 2024, και πολλώ δε μάλλον για θέματα, τα οποία μπορεί να καθορίσουν και το μακροπρόθεσμο μέλλον της κοινωνίας μας.
Πολλά τα θέματα στις πρώτες σελίδες στο κοινό μας σημειωματάριο. Πανθομολογείται για παράδειγμα ότι υπ᾽ αριθμόν ένα ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας, εθνικό θέμα έχει χαρακτηριστεί, είναι και το δημογραφικό πρόβλημα και δη η υπογεννητικότητα. Αμφιβάλλει κανείς, και ιδίως από όσους αναγνωρίζουν ότι το δημογραφικό πρόβλημα είναι όντως εθνικό πρόβλημα, ότι για την αντιμετώπισή του οφείλουμε παντοιοτρόπως να στηρίξουμε την υγιή παραδοσιακή οικογένεια, την οικογένεια που δημιουργεί η αληθινή αγάπη ενός πατέρα και μίας μητέρας και κομίζει στην κοινωνία όχι μόνο την βιολογική πολυκαρπία, αλλά και την αγαπητική καλλικαρπία, μέσα από ένα οικογενειακό περιβάλλον θαλπωρής, καλοσύνης και αλληλοσεβασμού; Ποια αξιόλογη και σοβαρή στήριξη παρέχεται επί παραδείγματι σήμερα σε μία πολύτεκνη οικογένεια, που πασχίζει να σταθεί όρθια με τόσα προβλήματα πάσης φύσεως; Πόσο άραγε είναι ειλικρινές ότι όντως προτεραιότητά μας είναι η στήριξη της οικογένειας και η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας; Τι μας δείχνει το θεματολόγιο της επικαιρότητας; Τελικά μας ενδιαφέρει πραγματικά το δημογραφικό η κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους; Εκτός από ευχολόγια, διακηρύξεις και διαπιστώσεις, μήπως είναι ώρα να σταματήσουμε να αυτοαναιρούμαστε με αντιφατικές μεταξύ τους επιλογές μας;» και κλείνω με τη φράση, την οποία την είχα και σε μαύρα σκούρα γράμματα και την απευθύνω σε όλους και κυρίως σε αυτούς που αποφασίζουν με την υπόμνηση, ότι να μην ξεχνούν ότι η ιστορία έχει πολλές σελίδες. Μία ψηφοφορία δεν η τελευταία σελίδα του βιβλίου, ακολουθούν και άλλες σελίδες για αυτό ό,τι κανείς αποφασίζει, όποια υπογραφή βάζει, αυτή τον ακολουθεί μία ολόκληρη ζωή, όχι μόνο άμεσα, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα.
«Οι θέσεις μας και οι αποφάσεις μας θα μας κρίνουν όλους μας ανεξαιρέτως, και ασφαλώς αυτό ισχύει πρώτα και για εμένα τον ίδιο, τον επίσκοπό σας», για αυτό και με πολύ πόνο και με πάθος, όπως είδατε σε ανύποπτο χρόνο στις 17 Δεκεμβρίου 2023, την ημέρα της γιορτής του Ωδείου «Γερμανός ο Μελωδός», ακούσατε τη φωνή μου, ακούσατε την κραυγή μου, ακούσατε την έκκλησή μου και τη στήριξή μου την οποία την επαναλαμβάνω και σήμερα.
Ναι! Στηρίζουμε και θέλουμε μία οικογένεια την οποία αυτή γεννά η αγάπη ενός πατέρα και μιας μητέρας. Αυτήν θα στηρίξουμε και αυτή θα στηρίζουμε και σε αυτή πιστεύουμε και όπως είπα εκείνη τη μέρα αγαπάμε κάθε άνθρωπο, αλλά απαιτούμε και να μας σέβονται και το επαναλαμβάνω και σήμερα. Απαιτούμε σεβασμό, απαιτούμε δημοκρατία, απαιτούμε ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, απαιτούμε και αξιώνουμε για όλους, όχι μόνο για μία συγκεκριμένη ατζέντα, που πρέπει ακόμα και με το ζόρι να επιβληθεί. Απαιτούμε για όλους ανεξαιρέτως και ακόμα και αν μείνει έστω και ένας, αν πραγματικά πιστεύουμε στο σεβασμό στις μειοψηφίες θα το αποδείξουμε από τον σεβασμό της γνώμης, της άποψης και της φωνής όλων ανεξαιρέτως και μάλιστα φωνή έχουν, όπως είπα εκείνη τη μέρα ακόμα και τα μνήματα των γονέων μας, το μνήμα του πατέρα μας και της μάνας μας, του παππού μας και της γιαγιάς μας, ακόμα και οι πέτρες του Αγίου Γεωργίου Δομοκού και κάθε χωριού της Φθιώτιδας και όλης της Ελλάδας φωνάζουν και ομιλούν. Να ακούσουμε αυτή τη φωνή»!
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των πιστών του χωριού και της ευρύτερης περιοχής παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.
Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών είχε μία εποικοδομητική και ουσιαστική συναναστροφή και επικοινωνία με όλους.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου