Ειδήσεις

Δελτίο Τύπου Υπουργού ΥΜΕ – Βουλευτή Φθιώτιδας Χρ. Σταϊκούρα για το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας


Ένας εκ των στρατηγικών στόχων της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με Πρωθυπουργό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός βασικών υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η ενδυνάμωση του δικαιώματος ισότιμης πρόσβασης των πολιτών στις συνεχώς αναβαθμιζόμενες υπηρεσίες του.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ανακοίνωση, στις 16 Ιανουαρίου 2020, στα εγκαίνια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Λαμίας, της πρόθεσης δημιουργίας ογκολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο Λαμίας, από τον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, παρουσία του τότε Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.

Έκτοτε, η πρωτοβουλία άρχισε να ωριμάζει.

Στις 9 Ιουλίου 2021, στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών η εξασφάλιση χρηματοδότησης του έργου, και ζητήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, να αναλάβει την ωρίμανση του έργου.

Στις 13 Οκτωβρίου 2021, δημοσιοποιείται η έγκριση της ένταξης του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ως ένα από τα 7 πρώτα έργα που εντάχθηκαν στη χώρα.

Με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, στις 27 Δεκεμβρίου 2021, το έργο ανατέθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ, και έγινε η ένταξη της Δράσης 16795 στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ακολούθησαν νομοθετικές ρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αύξησης των συντελεστών δόμησης και κάλυψης στον χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, καθώς και η δωρεάν παραχώρηση του Δημοσίου (Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων) προς το ΓΝΛ έκτασης εμβαδού 5.953,09 τ.μ., για την υλοποίηση του έργου.

Ξεπερνώντας εμπόδια που παρουσιάστηκαν μετέπειτα, φτάσαμε, στις 21 Μαρτίου 2023, στον διαγωνισμό του έργου «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ» με προϋπολογισμό περίπου 13 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 24 %).

Στις 30 Οκτωβρίου 2023, υπεγράφη η Σύμβαση με τον ανάδοχο, με ορίζοντα υλοποίησης τους 25 μήνες.

Σήμερα, το έργο είναι σε πλήρη εξέλιξη, έχει ήδη ολοκληρωθεί το 21% του οικονομικού αντικειμένου, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη και οι πρόδρομες εργασίες για το έτερο έργο «ΑΝΑΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗ – ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ – ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ (Τ.Ε.Π.) ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ» προϋπολογισμού περίπου 4,2 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 24 %).

Ο Υπουργός ΥΜΕ κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατά την επίσκεψή του στο έργο στις 5 Απριλίου 2024, δήλωσε «το νέο κτίριο θα έχει συνολικό εμβαδό 3.748,35 m2 και θα περιλαμβάνει: Τμήμα Ακτινοθεραπείας – Τμήμα Χημειοθεραπειών – Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής και P.E.T/CT – Αίθουσα Συγκεντρώσεων (Αμφιθέατρο) – Ιατρική Βιβλιοθήκη. Και τα δύο έργα στο Νοσοκομείο, αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από τον Νοέμβριο του 2025

Συνεπώς, το έργο της κατασκευής προχωρά με καλούς ρυθμούς προς την ολοκλήρωσή του.

Τούτο, άλλωστε, επιβεβαίωσε και ο Υφυπουργός Υγείας κ. Θεμιστοκλέους, παρουσία του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών κ. Σταϊκούρα, κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λάρισα.

Ταυτόχρονα, εξελίσσονται συζητήσεις για την ποιοτικά βέλτιστη αξιοποίησή του, προς όφελος των πολιτών της Στερεάς Ελλάδας και όχι μόνο.

Η Κυβέρνηση κινείται σταθερά και μεθοδικά στην υλοποίηση του σχεδιασμού της, σε εθνικό επίπεδο, υπηρετώντας την αποκέντρωση και την ισόρροπη ανάπτυξη.

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση του Γ. Κοτρωνιά για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Επόμενο άρθρο Χρήστος Σταϊκούρας: «Ανάδειξη της Ελλάδας σε ισχυρό διαμετακομιστικό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης»