Ειδήσεις

ΙΝΕ ΓΣΕΕ «Αγροτροφικό σύστημα: Συμβολή στον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας»


Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ δίνει στη δημοσιότητα την έκδοση – μελέτη με τίτλο Αγροτροφικό σύστημα: Συμβολή στον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας, με συγγραφέα τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ευάγγελο Νικολαΐδη.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η δημόσια συζήτηση για το αγροτροφικό σύστημα και τον μετασχηματισμό του παραγωγικού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας γίνεται με όρους που υποτιμούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης (ποιότητα διατροφής, διατήρηση περιβαλλοντικών όρων για την παραγωγική διαδικασία, συμβολή στην περιφερειακή ανάπτυξη κ.λπ.),η παρούσα μελέτη επιχειρεί αναδείξει μια διαφορετική οπτική. Να συμβάλει στην αναζήτηση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος για την ελληνική οικονομία όπου το αγροτροφικό σύστημα θα επιδράσει ‒στο μέτρο που του αναλογεί‒ στην υπέρβαση των αποκρυσταλλωμένων αναπτυξιακών στρεβλώσεων των τελευταίων δεκαετιών, θα είναι αποτελεσματικό σε οικονομικούς και δίκαιο σε κοινωνικούς όρους, θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, θα μεγιστοποιεί την εγχώρια προστιθέμενη αξία, θα εντάσσεται με ανταγωνιστικούς όρους στον διεθνή καταμερισμό εργασίας, θα είναι συμβατό με τις κλιματικές, τις περιβαλλοντικές και τις ενεργειακές προκλήσεις και ικανό να προσαρμόζεται τόσο σε δομικές αλλαγές όσο και σε συνθήκες κρίσεων.

Στη μελέτη διαπιστώνεται ότι η εκπλήρωση του αναπτυξιακού ρόλου του αγροτροφικού συστήματος είναι εφικτή υπό προϋποθέσεις, οι οποίες τοποθετούνται τόσο εντός του ίδιου του αγροτροφικού συστήματος όσο και εκτός αυτού, δηλαδή στις κλαδικές διασυνδέσεις του με τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής διατυπώνονται προτάσεις σε όρους αρχών, αξιών και υπέρβασης στερεοτυπικών αντιλήψεων για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, ο οποίος θα πρέπει να διέπεται από στρατηγικό προσανατολισμό, ολιστική και συμπεριληπτική οπτική.

To πλήρες κείμενο της μελέτης έχει αναρτηθεί στο site του ΙΝΕ ΓΣΕΕ inegsee.gr

και είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο:https://bit.ly/3LgebOF

Προηγούμενο άρθρο Ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου στη Βουλή για την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας
Επόμενο άρθρο Παρέμβαση Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού για την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας