Το νερό είναι εθνικό κεφάλαιο και στη Δυτική Ελλάδα, επενδύουμε σε σύγχρονες υποδομές που συνδέονται άμεσα με τον πλούτο των υδάτινων αποθεμάτων της, δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την υπογραφή της σύμβασης του έργου εγγειοβελτιωτικές παρεμβάσεις των Παραλίμνιων Περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο Μεσολόγγι.
Στηντελετή υπογραφής ήταν παρόντες ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος,oΓενικός Γραμματέας Υποδομών, Κωνσταντίνος Μαγουλάς ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Σπύρος Διαμαντόπουλος, ο Αναστάσιος Αρανίτης, Γενικός Διευθυντής του ομίλου Intrakat, o Aντώνης Κοτσώνης Γενικός Διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών και η Γεωργία Καστραντά, Διευθύντρια Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο Μεσολόγγι, για να δρομολογήσουμε την υλοποίηση ενός ακόμη σπουδαίου έργου για την Αιτωλοακαρνανία. Τις εγγειοβελτιωτικές παρεμβάσεις των Παραλίμνιων Περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, θα αρδεύονται 33.500 στρέμματα καθαρής έκτασης.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι πρόκειται για το 4ο μεγάλο έργο στην Αιτωλοακαρνανία από την αρχή του έτους, καθώς όπως είπε:
- Στις 5 Ιουλίου, υπογράψαμε, παρουσία του Πρωθυπουργού, το νέο δίκτυο ύδρευσης που ξεκινά από την Άρτα, διασχίζει την Πρέβεζα και την Αιτωλοακαρνανία, και καταλήγει στη Λευκάδα.
- Στις 23 Μαΐου, εγκαινιάσαμε τη νέα γέφυρα του Εύηνου ποταμού, μετά από φυσικές καταστροφές.
- Στις 31 Ιανουαρίου, εγκαινιάσαμε τον οδικό άξονα Άκτιο – Αμβρακία.
Και θα επισκεφθούμε τη λιμνοθάλασσα, όπου πραγματοποιούνται αναγκαίες παρεμβάσεις για την προστασία και αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του συμπλέγματος των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου και Αιτωλικού».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε:
«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά μεγάλης έκτασης και σημασίας έργα για τη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων της Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο.Θέτει στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα της αξιοποίησης του νερού. Μεριμνά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν σήμερα οι παραγωγοί. Προνοεί για την επόμενη μέρα, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες θα δοκιμάσουν – ακόμη περισσότερο –τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας, και φυσικά των υποδομών μας».
Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές Νίκος Ταχιάος δήλωσε:
«Σε μία εποχή που όλοι μας βιώνουμε τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής κατά την οποία το νερό γίνεται ολοένα και πιο σπάνιο αγαθό, η σωστή διαχείριση του με ορθολογικό και ελεγχόμενο τρόπο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Συγκεκριμένα για την Αιτωλοακαρνανία, η απουσία εγγειοβελτιωτικών έργων τα τελευταία χρόνια ταλάνιζε την ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας συχνές πλημμύρες, ενώ άλυτο παρέμενε το πρόβλημα της άρδευσης όσο και της αποχέτευσης των περιοχών. Αυτές οι συνθήκες, σε συνάρτηση με την κατασπατάληση των υδατικών πόρων και την μη αξιοποίηση γης είχε δυσμενείς κοινωνικο – οικονομικές συνέπειες, καθώς υποβάθμιζε το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων.
Με τη σύμβαση του έργου που υπογράψαμε σήμερα, αποσκοπούμε στην επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων και παράλληλα, δίνουμε ένα ιδιαίτερα θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς δεν στοχεύουμε στην εκμετάλλευση κάποιου φυσικού πόρου, αλλά στην αειφόρο λειτουργία ενός πολύ σημαντικού οικοσυστήματος.
Παράλληλα, με τα επί μέρους έργα που προβλέπονται, επιτυγχάνονται σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη καθώς, μεταξύ άλλων, εξασφαλίζεται αρδευτικό νερό καλής ποιότητας για το σύνολο των καλλιεργειών σε μία έκταση 33.500 στρεμμάτων, συμβάλλοντας στην στροφή σε πλέον δυναμικές και προσοδοφόρες καλλιέργειες».
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε:
«Τα εγγειοβελτιωτικά έργα στις παραλίμνιες περιοχές της Αμβρακίας και του Βάλτου, είναι έργα πολυεπίπεδης αξίας και σημασίας.
Είναι έργα που θα προσφέρουν σύγχρονες αρδευτικές υποδομές σε πάνω από 33.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα της περιοχής και θα προσφέρουν νέες δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα της Αιτωλοακαρνανίας, που είναι γη του νερού, αλλά επί πολλά χρόνια ζούσε την παραδοξότητα να μην έχει καλά και αξιόπιστα αρδευτικά δίκτυα» Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία που δίνει η ΠΔΕ στον Πρωτογενή Τομέα κι έκανε ιδιαίτερη μνεία στους πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει διαθέσει η Περιφέρεια για εγγειοβελτιωτικά έργα στην Αιτωλοακαρνανία και ανέρχονται σε πάνω από 16 εκ. ευρώ «κάνοντας τα τελευταία χρόνια μία μεγάλη προσπάθεια στήριξης των αγροτών μας, που ξέρουμε ότι μπορούν και μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα στην τοπική και εθνική οικονομία εφόσον τους δοθούν οι κατάλληλες δυνατότητες» πρόσθεσε.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα:
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο Μεσολόγγι, για να δρομολογήσουμε την υλοποίηση ενός ακόμη σπουδαίου έργου για την Αιτωλοακαρνανία.
Τις εγγειοβελτιωτικές παρεμβάσεις των Παραλίμνιων Περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου.
Τα εγγειοβελτιωτικά έργα καλύπτουν τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών, αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία του πρωτογενούς τομέα.
Αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες έργων που υλοποιεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο κρίσιμο πεδίο της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Γιατί το νερό είναι εθνικό κεφάλαιο.
Με δεδομένη μάλιστα την αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών, η αξιοποίηση και η ορθολογική του χρήση συνιστά μια από τις βασικές μας προτεραιότητες.
Στρέφουμε, λοιπόν, έμπρακτα και έγκαιρα, το ενδιαφέρον μας σε αυτή την κατηγορία των έργων, τα οποία θα μας εξασφαλίσουν συνθήκες οικονομικής επιβίωσης και ανάπτυξης στα χρόνια που έρχονται.
Ειδικά στη Δυτική Ελλάδα, επενδύουμε σε σύγχρονες υποδομές που συνδέονται άμεσα με τον πλούτο των υδάτινων αποθεμάτων της.
Το αποδείξαμε πριν από λίγες ημέρες, με την υπογραφή της σύμβασης για το νέο δίκτυο ύδρευσης από την Άρτα μέχρι τη Λευκάδα, το αποδεικνύουμε και σήμερα με τα εγγειοβελτιωτικά έργα των Περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου.
Στόχοι του έργου, που εμπίπτει σε ζώνες δυνητικού υψηλού κινδύνου πλημμύρας του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, είναι:
- η παροχή νερού για αγροτική χρήση στις παραλίμνιες περιοχές,
- ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων αρδευτικών μεθόδων και μέσων,
- η μείωση των κατακλύσεων στην πεδινή ζώνη,
- η απελευθέρωση ποσοτήτων νερού από τους υπόγειους υδροφορείς προς άλλες χρήσεις και, εν τέλει,
- η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και η τόνωση της κοινωνικής συνοχής.
Πρόκειται για ένα μεγάλο και απαιτητικό τεχνικό έργο, που περιλαμβάνει:
- αρδευτικές και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις,
- έργα αποχέτευσης και αποστράγγισης, μεταφοράς και διανομής αρδευτικού νερού, καθώς και
- πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση μελλοντικών υδρευτικών αναγκών των περιοχών Αμβρακίας, Αμφιλοχίας και Βάλτου.
Συνολικά, με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, θα αρδεύονται 33.500 στρέμματα καθαρής έκτασης.
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, εκτιμώμενης αξίας περίπου 62 εκατ. ευρώ, χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ 2021 – 2027 έχει οριστεί σε 36 μήνες από σήμερα.
Είμαστε σίγουροι ότι η Ανάδοχος Εταιρεία, η Intrakat, θα παραδώσει έγκαιρα, ένα ακόμη ποιοτικό έργο.
Επιτρέψτε μου, σε αυτό το σημείο, να υπενθυμίσω ότι αυτό είναι το 4ο μεγάλο έργο στην Αιτωλοακαρνανία από την αρχή του έτους.
- Στις 5 Ιουλίου, υπογράψαμε, παρουσία του Πρωθυπουργού, το νέο δίκτυο ύδρευσης που ξεκινά από την Άρτα, διασχίζει την Πρέβεζα και την Αιτωλοακαρνανία, και καταλήγει στη Λευκάδα.
- Στις 23 Μαΐου, εγκαινιάσαμε τη νέα γέφυρα του Εύηνου ποταμού, μετά από φυσικές καταστροφές.
- Στις 31 Ιανουαρίου, εγκαινιάσαμε τον οδικό άξονα Άκτιο – Αμβρακία.
Και σε λίγη ώρα, θα επισκεφθούμε τη λιμνοθάλασσα, όπου πραγματοποιούνται αναγκαίες παρεμβάσεις για την προστασία και αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του συμπλέγματος των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου και Αιτωλικού.
Πρόκειται για εκτεταμένες παρεμβάσεις, ύψους σχεδόν 13,5 εκατ. ευρώ, που αποσκοπούν στην αειφόρο λειτουργία ενός πολύτιμου οικοσυστήματος της πατρίδας μας.
Θα προσέθετα, μάλιστα, ότι περιλαμβάνουν και εργασίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τεχνικής άποψης, όπως είναι η δημιουργία υγρο-τοπικής λίμνης στο Δέλτα του Αχελώου.
Συνεπώς, στην πράξη, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά μεγάλης έκτασης και σημασίας έργα για τη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων της Δυτικής Ελλάδας, και όχι μόνο.
Θέτει στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα της αξιοποίησης του νερού.
Μεριμνά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν σήμερα οι παραγωγοί.
Προνοεί για την επόμενη μέρα, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες θα δοκιμάσουν– ακόμη περισσότερο–τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας, και φυσικά των υποδομών μας.
Σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε, με συνέπεια, σχέδιο, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, να θέτουμε ως προτεραιότητες τα έργα που έχουν ζωτική σημασία για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την προκοπή των συμπολιτών μας τόσο εδώ, στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, όσο και σε όλη την Επικράτεια.