Ειδήσεις

Αυξημένο ενδιαφέρον για τα Παθητικά Κτίρια – Ξεκινούν νέα σεμινάρια από το ΕΙΠΑΚ


Μόλις δύο μήνες μετά την παρουσίαση της πρώτης πολυκατοικίας στην Ελλάδα, που χάρη στη μετατροπή της σε Παθητικό Κτίριο, θα επιτύχει μηδενικούς λογαριασμούς ρεύματος, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, που επιβλέπει το έργο, ξεκινάει νέο κύκλο σεμιναρίων για την εκπαίδευση μηχανικών πάνω στο σωστό ενεργειακό σχεδιασμό και την υλοποίηση Παθητικών Κτιρίων.

Η πολυκατοικία – γνωστή και ως Tavros Project – παρουσιάστηκε τον Ιούνιο σε επίσημη εκδήλωση παρουσία των Δημάρχων Αθηναίων και Ταύρου-Μοσχάτου, ενώ τα ΜΜΕ έκαναν δεκάδες εκτενή ρεπορτάζ και αφιερώματα στα “κτίρια του μέλλοντος”. Με τη δημοσιότητα, έγινε ακόμη πιο γνωστό στο ευρύ κοινό το πρότυπο του ‘Παθητικού Κτιρίου’ και τα οφέλη του, ενώ το ΕΙΠΑΚ έλαβε δεκάδες ερωτήματα για ανακαινίσεις και κατασκευές παθητικών σπιτιών, από όλη την Ελλάδα.

Τα “Παθητικά Κτίρια” στο προσκήνιο

Παράλληλα, στις περιοχές όπου ήδη κατασκευάζονται παθητικά κτίρια, αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον κατοίκων και επαγγελματιών του κλάδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 100 παθητικά σπίτια και δημόσια κτίρια (π.χ. Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών) και κατασκευάζονται καινούργια, με την πορεία να είναι διαρκώς ανοδική. Η αυξημένη ζήτηση έχει στρέψει πολλούς επαγγελματίες του κλάδου στην εκπαίδευση στον τομέα του Παθητικού Κτιρίου, και όσον αφορά τις εταιρίες υλικών (π.χ. μονωτικά και κουφώματα) και όσον αφορά τους πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες.

Early Bird -10% έως τις 8/9

Με το ενδιαφέρον μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά και ανταποκρινόμενο στις αυξημένες ανάγκες της αγοράς για πιστοποιημένους σχεδιαστές, το ΕΙΠΑΚ ξεκινάει το νέο κύκλο σεμιναρίων, στις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ όσοι κάνουν την εγγραφή τους μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου, θα λάβουν έκπτωση 10%.

Λίγα λόγια για το σεμινάριο

Το σεμινάριο του ΕΙΠΑΚ είναι το πιο ολοκληρωμένο πάνω στο σωστό ενεργειακό σχεδιασμό και υλοποίηση παθητικών κτιρίων στην Ελλάδα, καθώς περιλαμβάνει περισσότερες από 300 ώρες θεωρίας και πρακτικών ασκήσεων και επισκέψεις σε εργοτάξια παθητικών κτιρίων. Μέχρι σήμερα, δεκάδες επαγγελματίες του κλάδου, από όλη την Ελλάδα, έχουν παρακολουθήσει τα σεμινάρια και έχουν πιστοποιηθεί, από το Διεθνές Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, και ήδη εργάζονται στην κατασκευή Παθητικών Κτιρίων

Μερικές από τις ενότητες, που θα καλυφθούν, περιλαμβάνουν:

  • Passivhaus basics
  • Αρχιτεκτονική & Φυσική κτιρίου
  • Θερμικός φάκελος – Μονωτικά υλικά
  • Κουφώματα & Σκίαση
  • Αεροστεγανότητα – Υγροσκοπική ανάλυση
  • Θερμογέφυρες & κατασκευαστικές λεπτομέρειες
  • Μηχανικός αερισμός
  • Οικονομικά & απόσβεση επένδυσης
  • Ανθρακικό αποτύπωμα κτιρίου
  • Ενεργειακή μελέτη γειτονιάς – Μοντέλο ESCO

Ημερομινίες:

  • 8 Σεπτεμβρίου: Early bird -10%
  • 27 Σεπτεμβρίου: Έναρξη σεμιναρίου

Links:

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου είναι ο μοναδικός οργανισμός στην Ελλάδα, που εκπαιδεύει Μηχανικούς πάνω στο σωστό ενεργειακό σχεδιασμό και υλοποίηση Παθητικών Κτιρίων, μέσα από ένα πλήρως εξελληνισμένο σεμινάριο μεταπτυχιακού επιπέδου, ενώ εξετάζει και πιστοποιεί στα ελληνικά με ένα διεθνώς αναγνωρισμένο Πιστοποιητικό από το Passive House Institute της Γερμανίας.

Προηγούμενο άρθρο Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024 στο Καρπενήσι, στο πλαίσιο διεξαγωγής της εκδήλωσης «Ποδηλατοδρομία Ευαισθητοποίησης»
Επόμενο άρθρο Χρήστος Σταϊκούρας: Εργαζόμαστε προκειμένου να κάνουμε την καθημερινότητα των συμπατριωτών μας καλύτερη στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία