Ειδήσεις

Χαιρετισμός Υπουργού ΥΜΕ Χρ. Σταϊκούρα κατά την παρουσίαση του έργου επαναχρησιμοποίησης ανακτημένου ύδατος της ΕΕΛ Λαμίας και της ηλιακής ξήρανσης ιλύος της ΕΕΛ


Κυρίες και κύριοι Οργανωτικής Επιτροπής,

Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Κυρίες και Κύριοι,

Η μεγάλη σημασία του νερού για τη ζωή και την οικονομική δραστηριότητα συνειδητοποιείται  στις μέρες μας, όλο και περισσότερο, από όλο και περισσότερους.

Οι διαθέσιμες περιορισμένες ποσότητες, σε σχέση με τις αυξανόμενες ανάγκες, του προσδίδουν τεράστια αξία.

Η επιστήμη και η τεχνολογία ερευνούν, τεκμηριώνουν και προτείνουν λύσεις για τον περιορισμό της δυσαρμονίας και  την άμβλυνση των προβλημάτων.

Η εφαρμοσμένη πολιτική έχει χρέος να λαμβάνει εγκαίρως τα μηνύματα της επιστήμης, να προβλέπει τις εξελίξεις, να σχεδιάζει και να δρα εγκαίρως, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Στην πατρίδα μας, οφείλουμε να τρέξουμε πιο γρήγορα και συντονισμένα, για να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς ακόμη και τα δυσμενή σενάρια.

Η σημερινή μας συνάντηση είναι ενταγμένη σε αυτό το πλαίσιο.

Το έργο που παρουσιάζεται, στοχεύει στην εξυπηρέτηση των παραγωγών/μελών του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) Μεγάλης Βρύσης – Ροδίτσας – Αυλακίου, μέσω της διάθεσης του παραγόμενου ανακτημένου νερού από την Μονάδα επαναχρησιμοποίησης υγρών αποβλήτων της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Λαμίας.

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί και το έτερο έργο, αυτό της ηλιακής ξήρανσης ιλύος, για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της ιλύος στη γεωργία.

Με την ολοκλήρωση των αναφερόμενων έργων, αναμένεται να επιτευχθούν:

    • Μείωση της υπερκατανάλωσης πολύτιμων υδάτινων πόρων, καθώς το επεξεργασμένο νερό μπορεί να αντικαταστήσει το πόσιμο νερό σε γεωργικές εφαρμογές.
    • Εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα.
    • Εξοικονόμηση νερού και διατήρηση των αποθεμάτων για μελλοντική χρήση.
    • Μείωση του κόστος της γεωργικής παραγωγής.
    • Ενίσχυση της αειφορίας και της βιωσιμότητας της αγροτικής ανάπτυξης.

Κυρίες και Kύριοι,

Η ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η αύξηση της ζήτησης για νερό, σε συνδυασμό με τη μείωση της διαθεσιμότητάς του, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επενδύσεων σε υποδομές διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Στην κατεύθυνση αυτή κινούμαστε, μετά και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων τον Ιούλιο του 2023, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που αφορούν σειρά αρδευτικών έργων.

Επιτρέψτε μου να αναφέρω επιγραμματικά, για την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, συγκεκριμένα παραδείγματα έργων, όπως:

1ον. Κατασκευή Αρδευτικού Δικτύου στην Ηράκλεια.

Πριν 3 μήνες, στις 31 Μαΐου 2024, παραδώσαμε προς χρήση ένα σύγχρονο αρδευτικό έργο, που καλύπτει πάνω από 3.500 στρέμματα, απολογιστικού κόστους 3,5 εκατ. ευρώ.

2ον. Αρδευτικό Δίκτυο Ανατολικής Βίστριζας.

Εκτιμάται ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το επόμενο τρίμηνο.

Θα αρδεύει 28.500 στρέμματα.

3ον. Φράγμα Πολλαπλών Σκοπών στον Χείμαρρο Μπουγάζι.

Επανενεργοποιήθηκε η διαδικασία προώθησης της κατασκευής του έργου.

Επαναδημοπρατείται  για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών του

4ον. Υπογειοποίηση και αναβάθμιση υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων Ανθήλης και Ροδίτσας.

Μελετώνται τα αρδευτικά δίκτυα που αφορούν 17.000 στρέμματα στην περιοχή της Ροδίτσας και 21.000 στρέμματα στην περιοχή της Ανθήλης.

Οι μελέτες που έχουν υλοποιηθεί σε ποσοστό 15%, θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων 2 χρόνων.

Ο προϋπολογισμός της μελέτης είναι 2,6 εκατ. ευρώ.

Κυρίες και Κύριοι,

Η προσπάθεια της Κυβέρνησης να εφαρμοστεί μια ολιστική Εθνική Στρατηγική Διαχείρισης των  Υδάτινων Πόρων της Ελλάδας, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είμαστε σε στενή συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να συμβάλλουμε στην υλοποίηση του στόχου.

Και σήμερα, τα έργα που θα παρουσιαστούν, αποτελούν ένα καλό παράδειγμα αξιοποίησης της επιστήμης και της τεχνολογίας για την παραγωγή υδάτινων πόρων, προς όφελος του περιβάλλοντος, της οικονομίας, και ιδιαίτερα του πρωτογενούς τομέα.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Λαμίας, για την πολυετή συμβολή της στην αναβάθμιση των υποδομών διαχείρισης των υδάτων στην περιοχή μας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθη ημεδαπός σε περιοχή της Φθιώτιδας, για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών
Επόμενο άρθρο Επιδείνωση του καιρού μέχρι και το Σάββατο