Ειδήσεις

Πραγματοποιήθηκε σήμερα με επιτυχία στο αμφιθέατρο της ΔΕΥΑΛ, η παρουσίαση δύο σημαντικών έργων της Επιχείρησης


Πραγματοποιήθηκε σήμερα με επιτυχία στο αμφιθέατρο της ΔΕΥΑΛ, η παρουσίαση δύο σημαντικών έργων της Επιχείρησης προς όφελος των παραγωγών της περιοχής και της προστασία του περιβάλλοντος εν γένει.

Με το πρώτο εξασφαλίζεται η αξιοποίηση του ανακτημένου νερού της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Λαμίας -ΕΕΛ Λαμίας- για άρδευση καλλιεργειών και με το δεύτερο η ηλιακή ξήρανση της παραγόμενης ιλύος, για γεωργική χρήση.

Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλη Γραφάκου, του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ και Δημάρχου Λαμιέων Πανουργιά Παπαϊωάννου, του Βουλευτή Φθιώτιδας Γιώργου Κοτρωνιά, εκπροσώπων του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Δημάρχων, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών αρχών, εκπροσώπων ΤΟΕΒ, στελεχών ΔΕΥΑ της χώρας καθώς και παραγωγών.

Το πρώτο έργο αφορά στην εγκατάσταση τριτοβάθμιας επεξεργασίας της Ε.Ε.Λ για την επαναχρησιμοποίηση του ανακτημένου νερού και την αξιοποίησή του για άρδευση καλλιεργειών. Με την ολοκλήρωση του έργου, το νερό πλέον αξιοποιείται στην άρδευση καλλιεργειών μέσω του ΤΟΕΒ Μεγάλης Βρύσης – Ροδίτσας – Αυλακίου, ικανοποιώντας το άμεσο και πιεστικό αίτημα των παραγωγών για την κάλυψη του ελλείμματος αρδευτικού νερού κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο λόγω της παρατεταμένης λειψυδρίας.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για μία από τις πρώτες μονάδες επαναχρησιμοποίησης τέτοιας έκτασης στη χώρα και της μικρής εμπειρίας χρήσης του νερού σε καλλιέργειες και μάλιστα βρώσιμων προϊόντων, η ΔΕΥΑΛ προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως εποπτεύοντα φορέα, με χρονικό ορίζοντα δύο ετών και με στόχο την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την αποτελεσματική διαχείριση του ανακτημένου για άρδευση νερού μέσω συστηματικής καταγραφής στοιχείων, πιλοτικά για όλη τη χώρα.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας παρουσιάστηκε από τον Γενικό Γραμματέα κ. Μανώλη Γραφάκο.

Το δεύτερο έργο αφορά στην κατασκευή Μονάδας Ηλιακής Ξήρανσης της ιλύος της ΕΕΛ Λαμίας το οποίο θα βελτιώσει ποιοτικά και διαχειριστικά τη μέχρι σήμερα γνωστή και αποδεκτή διαδικασία γεωργικής εφαρμογής της ιλύος. Το παραγόμενο υλικό από τη νέα μονάδα επεξεργασίας, θα είναι σημαντικά βελτιωμένο, με μεγαλύτερες αποδόσεις στην παραγωγή και μικρότερο κόστος. Επίσης, η δυνατότητα της νέας μονάδας μπορεί να καλύψει και τις ανάγκες διαχείρισης ιλύος των γειτονικών δήμων, δημιουργώντας έτσι οικονομίες κλίμακας.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Μονάδα Επαναχρησιμοποίησης του Βιολογικού Καθαρισμού Λυμάτων στη Ροδίτσα Λαμίας.

Η επιτυχία όλης αυτής της προσπάθειας απαιτεί  ισχυρή πολιτική βούληση – την οποία επιβεβαίωσε ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας – και τη συνεργασία όλων μας ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Στυλίδας 2024 (Ιαματικά Λουτρά Καλλίδρομου - «Ψωρονέρια»)
Επόμενο άρθρο Νέα έργα και δράσεις στη συνάντηση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη