Ειδήσεις

Απαράδεκτη η συμπεριφορά του κ. Σπανού- Πρόταση Μομφής κατά της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου


Είναι πραγματικά λυπηρό να διαστρεβλώνεται η αλήθεια των γεγονότων, σχετικά με τη θεσμική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το βασικό δικαίωμα και καθήκον της αντιπολίτευσης σε ένα θεσμό είναι να ελέγχει τη διαχείριση της Περιφερειακής Εξουσίας. Δυστυχώς αυτό το δικαίωμα με αλαζονικό τρόπο η Αρχή του κ. Σπανού θέλει να περιορίσει. Στα δύσκολα θέματα και τις επερωτήσεις «φιμώνει» το δημόσιο έλεγχο και προτιμά ανώδυνα να απαντά με σημειώματα. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπει τον δημόσιο έλεγχο σε κρίσιμα θέματα που αφορούν σοβαρές παραλήψεις, διαφάνεια και λογοδοσία.

Σε σχετική ερώτηση μου για το πώς εκτελούνται τα επείγοντα έργα για τις καταστροφές Θάλεια, Ιανός και Daniel από το 2020 εως σήμερα, η Πρόεδρος  διέκοψε τη συζήτηση της επερώτησης μου για να μου απαντήσουν γραπτά. Διαμαρτυρήθηκα μάταια  έντονα ότι είναι αφενός παράνομη η στέρηση του δικαιώματος μου για τον δημόσιο έλεγχο της Αρχής και αφετέρου αποτελεί πρακτική υποβάθμισης να απαντώνται οι επερωτήσεις με έγγραφα.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου επαναλήφθηκε  η ίδια διαδικασία για αναβολή συζήτησης επερωτήσεων δήθεν πάλι λόγω χρόνου για να απαντηθούν οι επερωτήσεις έγγραφα. Υπήρξε καθολική άρνηση και καταγγελία από τις παρατάξεις. Επαναλήφθηκε η ίδια διαδικασία που είχε προηγηθεί και με τη δική μας επερώτηση για τα έργα Θάλεια, Ιανός, Daniel. Φαίνεται κάποιους ενοχλούσε η επερώτηση αυτή, όπως φάνηκε από τα γεγονότα. Για να διασκεδάσει την κατάσταση η Περιφερειακή Αρχή, θεώρησε ότι έγινε διακοπή συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο και όρισε νέα για τις 16/10/2024.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης καθολικά κατήγγειλαν αυτή τη διαδικασία και δεν συμμετείχε καμία στη σημερινή Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δημοσιοποιόντας ταυτόχρονα τις αντιδράσεις τους με ανακοινώσεις. Αν αυτές οι διαδικασίες συνέβαιναν στο Κοινοβούλιο σίγουρα θα είχε κατατεθεί αίτημα μομφής. Και η παράταξη μας προτίθεται να καταθέσει Πρόταση Μομφής κατά της Προέδρου, η οποία δεν διευθύνει σύμφωνα  με τους δημοκρατικούς κανόνες τις συζητήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η πρόσκληση μας θα απευθυνθεί και προς τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

‘Οσο για τη δήλωση του Περιφερειάρχη, ότι δήθεν τον διαβεβαίωσα ότι θα συμμετάσχω στην έκτακτη διαδικασία (16/10/24) είναι ολοσχερώς ψευδής. Μάλιστα και σήμερα το πρωί σε επικοινωνία μαζί του, του υπενθύμισα ότι σε καμιά περίπτωση δεν τον διαβεβαίωσα. Όσο για το τηλέφωνο  του, χθες βράδυ η συζήτηση είχε άλλο περιεχόμενο. Αφορούσε τη δίωξη του, όπως δημόσια είχα τοποθετηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα του κατηγορούμενου και δεν βιάζομαι να καταδικάζω όπως συνηθίζουν κάποιοι άλλοι.

Είναι πραγματικά κάκιστο αστείο, η επίκληση της θέσης μου ως αντιπροέδρου στην Βουλή, ότι δήθεν διαβεβαίωσα ότι θα συμμετάσχω σε μια διαδικασία που σε προηγούμενη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είχα συγκρουσθεί και προσωπικά μαζί του για την ανώμαλη διαδικασία οι επερωτήσεις, αντί του δημοσίου διαλόγου στο Συμβούλιο, να μετατρέπονται σε έγγραφες απαντήσεις. Έμαθα στην μακρόχρονη πολιτική διαδρομή μου να ξεχωρίζω την πολιτική διαμάχη από τις ανθρώπινες σχέσεις και αυτός ο κανόνας είναι οδηγός στην προσωπική και δημόσια πορεία μου και συμπεριφορά μου.

Για την αποκατάσταση της θεσμικής λειτουργίας του  Περιφερειακού Συμβουλίου υπεύθυνη θεσμικά είναι η Πρόεδρος του, με τα επαναλαμβανόμενα αυτά γεγονότα. Ενώπιος ενωπίω θα προτείνουμε στις παρατάξεις για υποβολή από κοινού Πρόταση Μομφής στην Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Λουκάς Αποστολίδης

Περιφερειακός Σύμβουλος- Επικεφαλής παράταξης

ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΣΤΕΡΕΑ

Προηγούμενο άρθρο Χρήστος Σταϊκούρας: Τα έργα στον ΒΟΑΚ έχουν ξεκινήσει και υπάρχει πρόοδος
Δεν υπάρχουν άλλες ειδήσεις σε αυτή την κατηγορία