Ξεκίνησαν την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου οι εργασίες του ΙΣΤ’ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων, το οποίο διοργανώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Πνευματικό – Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, με τη συμμετοχή 80 εκπροσώπων από 67 Ιερές Μητροπόλεις. Γενικό θέμα του Συμποσίου, το οποίο έχει θέσει υπό την αιγίδα του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, είναι:
«ΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ»
Κατά την προσφώνηση του ο Σεβασμιώτατος Μητροπο-λίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, φιλοξενών το Συμπόσιο, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Επειδή τα πάντα στη ζωή μας, τις προθέσεις μας, τις επιθυμίες μας, τούς πόθους καί τα ενεργήματα μας κατευθύνει η Πρόνοια του Θεού, πιστεύω, ότι ουχί τυχαία ορίστηκε ως τόπος του 16ου Λειτουργικού Συμποσίου η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος, καθότι το θέμα του Συμποσίου «Το Αγιολόγιον της Εκκλησίας» θα αναλυθεί και θα μελετηθεί σε ένα τόπο πολλών Αγίων των οποίων ο πάντιμος χορός, αρχής γενομένης από τον ιδρυτή της Εκκλησίας της Υπάτης Άγιο Απόστολο Ηρωδίωνα καταλήγει εις τον προ δεκαετίας συνταράξαντα το Πανελλήνιον με την λάμψη της φιλελεήμονος Αγιότητός του Όσιο Γέροντα Βησσαρίωνα, τον αδελφό της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, του οποίου το άφθαρτο και ευωδιάζον σκήνωμα, ως σημείο του Ουρανού, κατά την δήλωση της Ιεράς Συνόδου, κηρύττει την δύναμιν και αξία της Αγιότητος».
Στη συνέχεια αναγνώσθη το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος καί Υμηττού κ. Δανιήλ, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κηρύσσων την έναρξη ετόνισε ότι: «..στο παρόν Λειτουργικό Συμπόσιο θα εξετασθεί η θέση των Αγίων στην Εκκλησία, η σχέση των πιστών μαζί τους, τα χαρακτηριστικά της Αγιότητος, ὁ τρόπος τιμής των Αγίων και τα κριτήρια εντάξεως τους στο Αγιολόγιο. Κατακλείοντας ανέγνωσε την απόφαση της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου για την τιμή των Αγίων. Χαρακτηριστικά ανέφερε : «τιμᾶν καί μεγαλύνειν ἐδιδάχθημεν πρῶτον μέν τήν κυρίως καί ἀληθῶς Θεοτόκον, τήν ἀνωτέραν πασῶν τῶν ἐπουρανίων δυνάμεων, τάς τε ἁγίας καί ἀγγελικάς δυνάμεις, τούς τε μακαρίους καί πανευφήμους ἀποστόλους, προφήτας τε, τούς ἐνδόξους καί τούς καλλινίκους καί ὑπέρ Χριστοῦ ἀθλήσαντες μάρτυρας καί τούς ἁγίους καί θεοφόρους διδασκάλους καί πάντας τούς ὁσίους ἄνδρας, καί ἐξαιτεῖσθαι τάς τούτων πρεσβείας, ὡς δυναμένας ἡμᾶς οἰκειῶσαι τῶ παμβασιλεῖ τῶν ὅλων Θεῶ, φυλάττοντας δηλαδή τάς αὐτοῦ ἐντολάς καί ἐναρέτως βιοῦν προαιρουμένους ἔτι γε μήν ἀσπαζόμεθα καί τόν τύπον τοῦ τιμίου καί ζωοποιοῦ σταυροῦ και τά ἅγια λείψανα τῶν ἁγίων, καί τάς ἁγίας καί σεπτάς εἰκόνας ἀποδεχόμεθα καί ἀσπαζόμεθα καί περιπτυσσόμεθα, κατά τήν ἀρχήθεν παράδοσιν τῆς ἁγίας τοῦ Θεοῦ Καθολικῆς Ἐκκλησίας».
Κατά την τέλεση του Αγιασμού της ενάρξεως παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Λαρίσης καί Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος. Επίσης παρέστησαν βουλευτές του Νομού Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Μιχελής, κ. Απόστολος Καραναστάσης,κ. Ιωάννης Σαρακιώτης,κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων καί Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Δήμαρχοι Λοκρών κ. Νικόλαος Λιόλιος, Μακρακώμης –Σπερχειάδος κ. Ευθύμιος Παπαευθυμίου καί Στυλίδος κ. Απόστολος Γκλέτσος. Ο Ενδοξότατος Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Ελευθέριος Παπαδόπουλος με αξιωματικούς του Στρατού, ο Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος και πλήθος ακαδημαϊκών και πιστών της πόλεως.
Στη συνέχεια έλαβε χώρα η πρώτη Συνεδρία με προεδρεύοντα τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Νικόλαο.
Η πρώτη Εισήγηση είχε ως θέμα : «Η έννοια του «Αγίου» στη βιβλική θεολογία . Ο εισηγητής Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Σκιαδαρέσης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος παρουσίασε πτυχές του θέματος, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Με τη σάρκωση του Λόγου η Κ. Διαθήκη από τη μια αφομοίωσε τον περί Αγιότητας πλούτο της Π. Διαθήκης κι από την άλλη προχώρησε, προσδιόρισε και αποκρυστάλλωσε περισσότερο το θέμα του Αγιασμού του κόσμου, με αποκορύφωμα τη θυσία-αυτοπροσφορά στον Θεό και στον κόσμο του σαρκωθέντος Λόγου, πράξη που θυμόμαστε στη Θεία Λειτουργία».
Ο δεύτερος εισηγητής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέπτυξε το θέμα : «Οι προ νόμου Πατέρες» :το Αγιολόγιον της Π.Δ.». Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι: «….. για να πετύχουμε την αγιότητα μας πρέπει: α) Να είμαστε δίκαιοι προς όλους τους ανθρώπους· β) να αγαπάμε όλους και γ) να είμαστε πρόθυμοι να πράττουμε ό,τι θέλει ὁ Θεός («ἕτοιμον εἶναι τοῦ πορεύεσθαι μετά Κυρίου τοῦ Θεοῦ σου», στίχ. 8). ».
Η τρίτη Εἰισήγηση είχε ως θέμα: «Οι «Χοροί» των Αγίων». Ο Εισηγητής, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Θεόδωρος Κουμαριανός, Λέκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη διατύπωση εμπεριστατωμένων θεολογικών θέσεων ετόνισε ότι: «Σε όλους τους Αγίους η Εκκλησία βλέπει το πρότυπο του αληθινού χριστιανού, στον αποίον φανερώνονται με ποικίλους και θαυμαστούς τρόπους τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος».
Η τέταρτη Εισήγηση είχε ως θέμα: «Αναγνώριση Αγίων και Αγιοκατάταξη στην Εκκλησία». Ο Εισηγητής, κ. Παναγιώτης Υφαντής, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε τα εξής: «Με γνώμονα τις εμπειρικές παραδοχές της βιβλικής εμπειρίας επιχειρείται μια ιστορική και περιγραφική παρουσίαση του θέματος που φωτίζει τη σημασία της συλλογικής συνείδησης του εκκλησιαστικού πληρώματος, τον ρόλο της επίσημης εκκλησιαστικής αρχής, αλλά και τις παρεκκλίσεις ή αμφιλεγόμενες επιδράσεις που διαμορφώνουν τη τρέχουσα θεωρία και πράξη της ανακήρυξης που ακολουθεί η Ορθόδοξη Εκκλησία. Επιπλέον, επιδιώκεται η κριτική προσέγγιση των θεολογικών, πνευματικών και εντέλει εκκλησιολογικών κριτηρίων που δεσπόζουν ή απουσιάζουν στην ανακήρυξη αγίων και η ανάδειξη της σημασίας τους για την ίδια την βιβλική πιστότητα, την ταυτότητα και αποστολή της Εκκλησίας και την αγιότητα κάθε μέλους της»
Η πρώτη συνεδριακή ημέρα έκλεισε με γόνιμη συζήτηση στα αναπτυχθέντα θέματα. Στη συνέχεια παρατέθηκε από την Ιερά Μητρόπολη μας δείπνο προς τιμήν των Εισηγητών και Συνέδρων. Ακολούθησε το μικρό απόδειπνο το οποίο εψάλει στο Ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ στο Πνευματικό – Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς μας Μητροπόλεως και οι εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων αναχώρησαν για τούς τόπους διαμονής των.
Πηγή: imfth.gr