Συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου 2016, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δομοκού για τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων πολιτικής προστασίας, ενόψει της χειμερινής περιόδου και με στόχο την αντιμετώπιση τυχόν πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού, εστιάζοντας στην ανίχνευση της ετοιμότητας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο.
Η συνεδρίαση άρχισε με τον απολογισμό της Αντιπυρικής περιόδου 2016 και συνεχίστηκε με την αποτίμηση του έργου αποχιονισμού κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο με αναφορά στη συστηματική καταγραφή των προβλημάτων που είχαν ανακύψει.
Ο Πρόεδρος του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δομοκού και Δήμαρχος Δομοκού, κ Τζιαχρήστας Δημήτριος εξήρε την πολύ καλή συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου με τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, αλλά και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον κεντρικό οδικό άξονα. Στη συνέχεια έκανε λεπτομερή παρουσίαση του διαθέσιμου μηχανοκίνητου εξοπλισμού, του προγραμματισμού των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού για την επικείμενη χειμερινή περίοδο. Έγινε αναφορά στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν και αυτών που έχουν προγραμματιστεί σχετικά με την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών από έντονα καιρικά φαινόμενα, μεταξύ των οποίων η προμήθεια και αποθήκευση υλικών (άλατος, ψηφίδας, φτυαριών, κ.τ.λ.), καθαρισμός φρεατίων και ρεμάτων, καθορισμός υπευθύνων ανά οδικό άξονα για τον αποχιονισμό και την αντιμετώπιση παγετού, προτεραιότητα των οδικών αξόνων ως προς την επέμβαση (π.χ. οδικοί άξονες που διέρχονται από σχολεία, το κέντρο Υγείας Δομοκού κ.τ.λ.). Αναφορά έγινε, επίσης, στην καταγραφή ηλικιωμένων ή ατόμων με ιδιαίτερα προβλήματα, τα οποία χρήζουν φροντίδας, σε περίπτωση που ανακύψει ανάγκη.
Στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ασχολήθηκε με το σχεδιασμό αντιμετώπισης σεισμικών φαινομένων. Κατά το σχεδιασμό έγινε αναφορά στο Μνημόνιο Ενεργειών αντιμετώπισης σεισμικών φαινομένων, το οποίο περιλαμβάνει ενέργειες και δράσεις ετοιμότητας και αντιμετώπισης των συνεπειών του φαινομένου του σεισμού. Βασικός πόλος σχεδιασμού αποτέλεσε ο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», ο οποίος είναι ο κορμός σχεδίασης και εφαρμογής των δράσεων και πρακτικών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Ο Πρόεδρος του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας εστίασε στη δομή του Μνημονίου Ενεργειών και κυρίως στο δυναμικό και τα μέσα πολιτικής προστασίας του Δήμου, αλλά και ιδιωτών που είναι διαθέσιμα. Επίσης, ορίστηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι συνάθροισης του κοινού κατά τις πρώτες ώρες εκδήλωσης του σεισμικού φαινομένου και οι χώροι καταυλισμού και έγινε αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων.
Προεδρεύοντος του Δημάρχου Δομοκού, κ Τζιαχρήστα Δημητρίου, στη συνεδρίαση συμμετείχαν: ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κ. Ζώης Πολύζος, ο Διοικητής του Α.Τ. Δομοκού κ. Γκούτας Θωμάς, ο εκπρόσωπος του ΚΕΥΠ Λοχαγός Κηρύκος Κωνσταντίνος, ο Πυρμος (12850) Τσούμας Σεραφείμ, κ. Τσούτσος Δημήτριος, Συντονιστής Διευθυντής Κέντρου Υγείας Δομοκού, κ. Οικονόμου Κωνσταντίνος (Δημοτικός Σύμβουλος) η κα Ζηκούλη Αικατερίνη, Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Δομοκού, ο κ. Φράγκος Ιωάννης (Δημοτικός Σύμβουλος), οι Αντιδήμαρχοι Δομοκού κ. Καραμπότσης Δημοσθένης και κ. Πουτουρούδης Σταμάτης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δομοκού κ. Τσόγκας Δημήτριος, οι Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Νέου Μοναστηρίου κα Βουβαλούδη Αφένδρα, Κορομηλιάς κ. Γιαταγάνας Δημήτριος και Καρυών κ. Καραχάλιος Αποστόλης.