Στην ανοικτή σύσκεψη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, η οποία έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Λάρυμνας, παρουσία πλήθους εκπροσώπων φορέων της Φθιώτιδας και της ευρύτερης περιοχής(15/01) τοποθετήθηκε ο Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Φθιώτιδα και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης.
Αρχικά, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στην τροπολογία του Φεβρουαρίου του 2020 που ψηφίστηκε μόνο από τους Βουλευτές της Ν.Δ., την οποία χαρακτήρισε ταφόπλακα της εταιρείας. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:
«Τίποτα από όσα έχουμε διεκδικήσει στο παρελθόν, όλοι μαζί, δεν έχει υλοποιηθεί από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Θα ανατρέξω στο Φλεβάρη του 2020 όταν από το βήμα της Βουλής λέγαμε ότι η τροπολογία που έφερε η Νέα Δημοκρατία και ψήφισαν μόνο οι Βουλευτές της θα ήταν η ταφόπλακα για τη ΛΑΡΚΟ. Τότε ο κ. Σταϊκούρας και ορισμένοι άλλοι, διότι δεν τοποθετήθηκαν οι Βουλευτές των Νομών στους οποίους δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, μας έλεγαν ότι είναι το σχέδιο που θα σώσει την εταιρεία και θα διασφαλίσει τις θέσεις των εργαζομένων. Από το Φλεβάρη του 2020 τονίζαμε ότι η εταιρεία θα οδηγηθεί στην πλήρη απαξίωση και εν τέλει στο κλείσιμο.».
Σχολιάζοντας την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, οΒουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στη Φθιώτιδαεπεσήμανε ότι:
«Δεν είναι δυνατόν να προχωράοποιοσδήποτε διαγωνισμός χωρίς να διασφαλίζονται πλήρως οι θέσεις εργασίας, χωρίς να διασφαλίζεται πλήρως η συνέχιση και διατήρηση του παραγωγικού χαρακτήρα της εταιρείας. Ούτε αυτό υλοποίησαν ο κ. Σταϊκούρας, ο κ. Οικονόμου και οι υπόλοιποι Βουλευτές και Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας.».
Επιπροσθέτως, υπογράμμισε την παραδοξότητα που σημειώνεται σήμερα, αναφορικά με το κατά πόσο είναι βιώσιμη η λειτουργία της εταιρείας σε συνδυασμό με τις επικρατούσες διεθνείς τιμές του νικελίου. Ο κ. Σαρακιώτης χαρακτηριστικά δήλωσε ότι:
«Και ερχόμαστε σήμερα να βιώνουμε το εξής παράδοξο. Το Φλεβάρη του 2020 κόπηκαν κατά 40% με 50% οι μισθοί, κόπηκαν επιδόματα, κόπηκαν δώρα γιατί δήθεν δεν “έβγαινε” οικονομικά η εταιρεία. Έτσι έλεγαν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Ότι, δεν μπορεί ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει τους μισθούς των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ γιατί μπαίνει η εταιρεία μέσα και μάλιστα με την τιμή του νικελίου αρκετά χαμηλά. Σήμερα, πώς μπορεί ο Έλληνας φορολογούμενος ενώ η τιμή έχει φθάσει στους 30.000 ευρώ τον τόνο να πληρώνει αυτούς τους μισθούς ενώ έχει σταματήσει η παραγωγή;
Για ποιο λόγο σήμερα που έχει εκτοξευθεί η τιμή του νικελίου δεν αφήνουν οι Κυβερνώντες τους ανθρώπους να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα. Να εργάζονται, να παράγουν και η εταιρεία να μην είναι ζημιογόνος, αλλά να αποφέρει κέρδη. Ακούστηκε και πολύ σωστά ότι, η εταιρεία παραδόθηκε το 2019 με κόστος στις 14.000 ευρώ τον τόνο με το αντίστοιχο σήμερα να έχει εκτοξευθεί. Και δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που όταν αναλαμβάνει Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκτοξεύεται το κόστος.».
Επιπλέον ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπενθύμισε τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πάνω στο θέμα της ΛΑΡΚΟ σημειώνοντας τα εξής:
«Επειδή πολλά ακούγονται είτε από “αριστερά”, είτε από “δεξιά” θα ήθελα να έλθω στο τι έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Όταν ανέλαβε το Γενάρη του 2015 ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τη διακυβέρνηση της χώρας ποια ήταν η κατάσταση της ΛΑΡΚΟ, την οποία πολύ καλά γνωρίζετε; Χρέη, η καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από την Άνοιξη του 2014 για επιστροφή 150 εκατ. ευρώ από τη ΛΑΡΚΟ προς το Ελληνικό Δημόσιο και μία Δ.Ε.Η., το κόστος της οποίας ήταν δυσβάσταχτο. Πάλι εξαιτίας πολιτικής απόφασης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Θυμάμαι ότι σε όλες τις συναντήσεις που είχαν γίνει, είτε εδώ, είτε στα αρμόδια Υπουργεία, τα αιτήματα των εργαζομένων ήταν η καταβολή του Φ.Π.Α., το οποίο και καταβλήθηκε, ηρύθμιση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία και αυτήέγινε και η ενσωμάτωση των εργαζομένων που βρίσκονταν σε εργολάβους. Έγινε κι αυτή όχι πλήρως, άλλα έγινε μερική ενσωμάτωση.».
Επίσης,απαντώντας στην κριτική που θέλει να παρουσιάζονταιόλοι ίδιοι στο θέμα της διαχείρισης των προβλημάτων της εταιρείας ο κ. Σαρακιώτης υπογράμμισε ότι:
«Το Γενάρη του 2015 αν είμασταν όλοι ίδιοι κι αν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν ενδιαφερόταν ούτε για τους εργαζόμενους, ήταν με το “κεφάλαιο” και ήθελε να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ ήταν πολύ εύκολο να πει ότι: “Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί εργαζόμενοι Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. χρεωκοπήσαντην εταιρεία, την έφεραν εδώ που την έφεραν, δεν είναι βιώσιμη και την κλείνουμε, την πουλάμε ή οτιδήποτε άλλο”. Έγινε κάτι τέτοιο 4,5 χρόνια; Εγώ από ότι γνωρίζω κανένας εργαζόμενος δεν έχασε ούτε ένα ευρώ από το μισθό του.
Δε μπορώ να δεχθώ ότι είμαστε όλοι ίδιοι, γιατί 4,5 χρόνια έγιναν προσπάθειες και αγωνίστηκαν άνθρωποι. Είχε έρθει ο Γιώργος Σταθάκης, είχαμε συζητήσει, είχε δει το εργοστάσιο, είχαμε κάνει σειρά συναντήσεων μαζί του και επετεύχθη η υλοποίηση ενός από τα κυριότερα αιτήματα. Αυτό της ρύθμισης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και κρατήθηκε η εταιρεία όρθια, πωλώντας μάλιστα το νικέλιο σε τιμή 7.000, 8.000 και 9.000 ευρώ τον τόνο, όταν το κόστος ήταν 14.000 και 15.000. Γιατί; Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Γιατί υπήρχε πολιτική βούληση η εταιρεία να μείνει ζωντανή. Διότι γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα ότι η τιμή του νικελίου κάνει κύκλους και ότι σε ενδεχόμενο μελλοντικής αύξησης όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα η εταιρεία θα μπορούσε να καταστεί και πάλι κερδοφόρα. Όμως σήμερα με 30.000 ευρώ τον τόνο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας “κλείνει” το εργοστάσιο, κόβονται οι μισθοί και δεν πληρώνονται οι εργαζόμενοι.».
Τέλος, ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στη Φθιώτιδα σχολίασε ότι:
«Δε μπορώ να μη σχολιάσω το γεγονός ότι, κατά τα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τόσο στις πρώτες σειρές αυτών των συναντήσεων, όσο και σε άλλες εκδηλώσεις στην Αθήνα, παρήλαυναν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν πάντα παρόντες, δε μπορώ να το αμφισβητήσω, όπως ο κ. Σταϊκούρας. Από τη στιγμή όμως που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας, δε ξέρω γιατί, έχουν εξαφανιστεί. Γιατί αυτά που δηλώνουν στα κανάλια, ότι δηλαδή αυτό που κάνουν είναι προς όφελος των εργαζομένων και ότι σώζουν την εταιρεία, δεν έρχονται να το πουν εδώ στον χώρο του εργοστασίου;Μάλλον φοβούνται το πολύ έντονο χειροκρότημα, δε μπορώ να βρω άλλη εξήγηση.
Αντίθετα, εμείς από το Σεπτέμβρη του 2015 και μετά είμασταν πάντα εδώ. Και στα δύσκολα και στα εύκολα. Κι όταν ρυθμίζαμε την τιμή του ρεύματος, κι όταν υπήρχαν προβλήματα ρευστότητας. Κι αυτό γιατί είχαμε έναν στόχο. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι η ΛΑΡΚΟ πρέπει να μείνει ζωντανή. Ότι η ΛΑΡΚΟ αποτελεί τον πνεύμονα μίας ολόκληρης περιοχής, όχι μόνο της Λοκρίδας, αλλά της Βοιωτίας, της Εύβοιας και των άλλων περιοχών της Βορείου Ελλάδος όπου δραστηριοποιείται. Και το επόμενο χρονικό διάστημα αυτό θα κάνουμε. Θα σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία της η εταιρεία και προκειμένου να μη θιγούν περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα τους.».