Με επιτυχία και συμμετοχή κόσμου όλων των ηλικιών και εκπροσώπων φορέων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Ιουλίου, στον αύλειο χώρο της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων Γυμνασίου Λυκείου Δομοκού, η εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος της γυναίκας στην Επανάσταση του 1821.
Η εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του Δημάρχου Δομοκού, κ. Χαράλαμπου Λιόλιου, ο οποίος αναφερόμενος στη συμμετοχή των γυναικών στην Επανάσταση του ’21, τόνισε ότι καμία Επανάσταση δεν θα μπορούσε να είναι η ίδια χωρίς τις γυναίκες. Κατά τον ίδιο τρόπο και η Ελληνική Επανάσταση, στην οποία οι γυναίκες – επώνυμες και ανώνυμες – διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο και παρά το απρόσφορο κοινωνικό περιβάλλον, απέδειξαν το σθένος και τον ηρωισμό τους, ερχόμενες αντιμέτωπες με τις προκλήσεις της εποχής.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Βασιλική Λάζου, Ιστορικός και καθηγήτρια θεμάτων νεότερης και σύγχρονης ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγγραφέας του βιβλίου 1821- Γυναίκες και Επανάσταση. Η κα Λάζου παρουσίασε μια συνολική και τεκμηριωμένη εικόνα της ζωής των γυναικών κατά την Επανάσταση και τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, αναδεικνύοντας τις πολλαπλές όψεις της παρουσίας και συμμετοχής όχι μόνο των επώνυμων, αλλά και των ανώνυμων, καθημερινών γυναικών, από τον οθωμανικό κόσμο έως το πρώτο ελληνικό κράτος. Των γυναικών που έζησαν στον απόηχο του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και της αναδυόμενης αστικής τάξης, οι οποίες ανέλαβαν έντονη μορφωτική και πολιτιστική δράση, έως και τις γυναίκες της Επανάστασης, οι οποίες υπήρξαν θύματα σφαγών, συγκρούσεων, προσφυγιάς και φυγής, εμπορεύματα και λάφυρα πολέμου.
Κλείνοντας η κα Λάζου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Μεσολογγίτισσα ηρωίδα Τασούλα Γυφτογιάννη, μια απλοϊκή ηρωίδα, από την οποία ο Κωστής Παλαμάς εμπνεύστηκε το ποίημα «Τα νιάτα της γιαγιάς».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συγκινητική απαγγελία στοίχων από το ποίημα «Τα νιάτα της γιαγιάς» από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιάννη Τράντα.