Ειδήσεις

Εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος «Στερεά Ελλάδα, στο σταυροδρόμι της Ιστορίας»


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας παρουσίασε το λεύκωμα με τίτλο: «Στερεά Ελλάδα, στο σταυροδρόμι της Ιστορίας», το οποίο περιέχει αναπαραγωγές από πρωτότυπα χαρακτικά, γραμμικές χαλκογραφίες, χρωμολιθογραφίες και επιχρωματισμένες λιθογραφίες, που  χρονολογούνται από το 1620 έως το 1885.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Πολιτισμού Φανή Παπαθωμά. Παρόντες ήταν ο Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας Γιώργος Κοτρωνιάς και πρώην Υπουργοί, αιρετοί του ά και του β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι του Στρατού, Αρχών και Φορέων του τόπου και πολλοί συμπολίτες μας.

Το λεύκωμα παρουσίασε ο Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παυλόπουλος. Δίγλωσσο κείμενο του ιδίου περιλαμβάνεται στο λεύκωμα και επεξηγεί, αλλά και τεκμηριώνει τον κατάλογο των έργων, που προέρχονται από τη συλλογή του Λαμιώτη συλλέκτη, Ευάγγελου Στεφανή.

«Η συλλογή ενώνει ό,τι ο χρόνος χωρίζει και διαιρεί. Η συλλογή συνθέτει και ζωοποιεί σπαράγματα του παρελθόντος που έχουν τη δική τους φωνή», τόνισε στην ομιλία του ο Φιλόλογος – Ιστορικός Ευάγγελος Στεφανής και -αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του έργου- επεσήμανε για τη συγκεκριμένη συλλογή τα εξής:

«Η Στερεά Ελλάδα έχει ένα μοναδικό πολιτιστικό κεφάλαιο, το οποίο μέχρι στιγμής αναζητά τη δικαίωσή του, επιδιώκει να έρθει στο φως της δημοσιότητας, να λυτρωθεί ως γνώση, που ανήκει στις νεότερες γενιές, ως γνώση που έχει φωτίσει την ευρωπαϊκή πολιτιστική αναγέννηση. Αυτό προσπαθεί να επιτύχει αυτή η συλλεκτική έκδοση.

 »Η αξία της είναι σημαντική, ως κατάθεση συνειδητή στην επιχειρούμενη αποσιώπηση ή και υποτίμηση του πολιτιστικού παρελθόντος, το οποίο προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό το αξιακό σύστημα της σύγχρονης Ελλάδας. Η προστιθέμενη αξία της είναι ουσιαστική ως συμβολική λειτουργία κατάθεσης ψυχής σε έναν κόσμο που θα παραδοθεί στις επόμενες γενιές.

 

»Γιατί όλοι αυτοί οι τόποι, που είναι ποτισμένοι με ιστορία, με δόξα, με τιμή, με αγώνες, με γνώση της ζωής, με ψυχή, έχουν τη δική τους μοναδική αλήθεια:

  • είναι τόποι προσκυνήματος
  • είναι τόποι πού αναδύουν βαθιά ελληνικότητα
  • είναι τόποι που δίνουν στο μυαλό μας την αίσθηση της αντίστασης στο χρόνο ως ανάγκη, ως χρέος.

Αυτό υπηρετεί η συγκεκριμένη συλλεκτική έκδοση: την προστασία από την μαζική αμνησία που επιχειρείται!»

 

Επισημαίνεται, ότι τα πρωτότυπα έργα της συλλογής του Ευάγγελου Στεφανή κοσμούν ήδη τους επισκέψιμους χώρους του κτιρίου της Π.Ε. Φθιώτιδας (πλατεία Ελευθερίας 13, Λαμία). Θα εκτίθενται εκεί για ικανό χρονικό διάστημα, ώστε να είναι εφικτή η παρουσίασή τους σε μαθητές σχολείων, μέλη συλλόγων και λοιπούς ενδιαφερόμενους.

 

«Ό,τι συμβαίνει σε κάθε γωνιά και κάθε στιγμή ενός τόπου είναι όχι απλώς συνέχεια, αλλά και εν πολλοίς αιτιατό του παρελθόντος», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός με αφορμή την παρουσίαση του λευκώματος και πρόσθεσε:

 

«Μερικές από αυτές τις “γωνιές” και τις “στιγμές” του δικού μας τόπου, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αποπειραθήκαμε να αποτυπώσουμε στο συγκεκριμένο λεύκωμα. Με σεβασμό στο ένδοξο παρελθόν, αλλά και με βαθιά συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης.

 

»Δίχως τη ρηχή φιλοδοξία μιας ρετρό χωροχρονικής σύνοψης, αλλά με την ειλικρινή προσδοκία να δημιουργήσουμε μια ιστορική και πολιτιστική παρακαταθήκη. Μια ελάχιστη καταβολή έναντι μιας βαριάς διττής οφειλής “σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ΄ρθούνε, θα περάσουν”…».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Φθιώτιδος Συμεών: Ευλογούμε σήμερα τον άγιο ιδρώτα των παιδιών της Λοκρίδας
Επόμενο άρθρο Κατάθεση στεφάνων από τους μαθητές των σχολείων της Αταλάντης για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821