Ειδήσεις

Η Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση για το 3ο Ειδικό Περιφερειακό Συμβούλιο Λογοδοσίας της Στερεάς Ελλάδας


Χθες Πέμπτη 4 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε το 3ο Ειδικό Περιφερειακό Συμβούλιο Λογοδοσίας της Στερεάς Ελλάδας για το 2024 με πολύ σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη. Η παράταξή μας συμμετείχε με 5 από τα 8 θέματα (62,5% των θεμάτων)  ημερήσιας διάταξης θίγοντας βασικούς άξονες όπως η Παιδεία, η Υγεία και το Περιβάλλον.

  • Στον άξονα του περιβάλλοντος ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αγγελόπουλος ανέπτυξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Στερεά Ελλάδα και ιδιαίτερα η περιοχές του Δήμου Τανάγρας και του Δήμου Χαλκιδέων με τις παράνομες χωματερές. Παράνομες χωματερές που δεν αποτελούν μόνο κίνδυνο για την δημόσια υγεία, αλλά και για ανάπτυξη πυρκαγιών όπως είδαμε σε πρόσφατα συμβάντα. Επίσης θίχτηκαν ζητήματα παραβίασης της περιβαντολλογικής νομοθεσίας από εργοστάσια και εταιρείες της άτυπης βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων, σε συνδυασμό με τον ελλιπή έλεγχο των υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αλλά και τα «αργά αντανακλαστικά» της Περιφερειακής Αρχής.Η Περιφερειακή Αρχή αναγκάστηκε μετά τις πιέσεις μας (καταγγελίες, ερωτήσεις κ.α) να δεσμευτείπωςθα διενεργήσει ελέγχους σε εταιρείες στο δεύτερο εξάμηνο του έτους (π.χ. να ελέγξει τα αποθηκευμένα επικίνδυνα «ιστορικά» απόβλητα της ΕΛΒΑΛ), δεσμεύτηκε πως θα αγοράσει εξοπλισμό ώστε οι περιβαντολλογικοί έλεγχοι να γίνουν πιο αξιόπιστοι (π.χ. καρότα για τον έλεγχο εγκαταστάσεων όπως την περίπτωση των Λατομικών Έργων), μας ενημέρωσε πως πραγματοποίησε επιτόπιους ελέγχους με drones για την ύπαρξη παράνομων χωματερών και δεσμεύτηκε πως θα εντείνει τις προσπάθειές της στο κομμάτι της προστασίας του περιβάλλοντος.Μέχρι και σήμερα περιμένουμε να μας απαντήσου αν είναι θετικοί στην πρόταση μας για δημιουργία Περιβαντολλογικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου ή το πότε θα λειτουργήσει το Παρατηρητήριο Υγείας & Περιβάλλοντος ΟΧΕ/ΛΑΠ Ασωπού και αν θα λειτουργήσει ταυτόχρονα και του Αλιβερίου. Επιπλέον δεν μας απάντησαν πότε θα έχουμε την οριστική έκθεση των ελεγκτών της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος για τον έλεγχο στην εταιρεία Λατομικά Έργα (μετά από καταγγελία του κ. Αγγελόπουλου). Επιπρόσθετα δεν μας απάντησαν γιατί δεν ακυρώνουν την βεβαίωση χωροθέτησης για την κατασκευή ΧΥΤΒΕΑ στην θέση Κεραμιδέζα του Δήμου Τανάγρας, ενώ είναι αντίθετη με τις αποφάσεις του 2008 και 2015 του ΣτΕ.
  • Στα θέματα Παιδείας με εισηγητή τον Περιφερειακό μας Σύμβουλο κ. Αλεξίου Ιωάννη και σε συντονισμό με τον κ. Αγγελόπουλο Γεώργιο, αναδείξαμε τα σοβαρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των μαθητών και μαθητριών. Συγκεκριμένα αναφερθήκαμε στα παρακάτω:
  • ΓΕΛ & ΕΠΑΛ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ ( ζημιές από τις πλημμύρες του 2023)
  • ΕΠΑΛ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ(Όλο το σχολικό συγκρότημα φιλοξενείτε αποκλειστικά σε κοντέινερ)
  • ΕΕΕΕΚ ΘΗΒΑΣ (ακατάλληλο κτίριο για ΕΕΕΕΚ)
  • ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΊΟ ΔΗΛΕΣΊΟΥ(εκκρεμεί έκδοση ΦΕΚ για τη Διόρθωση Ορίων στο Οικόπεδο που θέλει οΔήμοςΤανάγρας). Η κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή είναι άκρως επικίνδυνη για την ασφάλεια των μαθητών/τριων.

Σχετικά με την πρόσκληση (πρόγραμμα Στερεά 2021-2027) με κωδικό: 49  και ΤΙΤΛΟ «Δημιουργία, επέκταση και αναβάθμιση μονάδων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – Νέα Έργα» ζητήσαμε να μάθουμε βάση ποιας μελέτης ορίστηκε το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης των 10.000.000 ευρώ. Μας απάντησαν ότι τα στοιχεία αφορούν το σχ. Έτος 2021-22.Είμαστε ευτυχείς που ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΑΜΕ την Περιφερειακή Αρχή, στο θέμα της χρηματοδότησης για την αποκατάσταση ζημιών και συντήρησης των σχολικών μονάδων ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΧΡΟΝΙΑ ύστερα από τις επαναλαμβανόμενες πιέσεις μας.

Παραμένοντας πιστοί στις προεκλογικής μας δέσμευσης για διαφάνεια παντού, μετά από πιέσεις μας, η Περιφερειακή Αρχή δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιήσει συσκέψεις για να λάβουν γνώση τα Υπηρεσιακά Στελέχη της εκπαίδευσης για την πρόσκληση αυτή, κάτι που μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχει γίνει.

Τονίσαμε ότι πρέπει να ξεκινήσει ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για την αναβάθμιση της σχολικής στέγης, διότι η σχολική στέγη είναι επένδυση,

Και καλέσαμε την Περιφερειακή Αρχή, αν συμφωνεί μαζί μας, να προχωρήσει σε κατεπείγουσες ενέργειες ώστε να ασκηθεί η αναγκαία πίεση προς κάθε αρμόδιο και να διασφαλιστεί η γενναία κρατική χρηματοδότηση για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, έργα ενίσχυσης και συντήρησης των υπαρχόντων υποδομών

  • Σχετικά με την λαίλαπα των ΒΑΠΕ στην Εύβοια, που θα εξελιχθεί πολύ σύντομα, σε γάγγραινα για την ευρύτερη οικονομική, πολιτισμική αλλά και κοινωνική ανάπτυξή της και που έθεσε ο Περιφερειακός μας Σύμβουλος κ. Λύκος Βασίλειος, για μια ακόμη φορά, ο κ. Σπανός φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων. Του ζητήσαμε στην Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, να ενσκήψει πάνω από κι εκείνος κρύφτηκε πίσω από Νόμους και διατάξεις του Κεντρικού Κράτους.Εν ολίγοις μας είπε ότι όλα είναι καλώς καμωμένα και ότι ο ίδιος έχει υπερβάλει εαυτόν (sic)…

    Όμως κ. Περιφερειάρχα όταν απειλείται η ίδια η υπόσταση και η ύπαρξη της “πατρίδας” σου ακόμη κι όταν δεν σε ακούν αυτοί που τόσα χρόνια σε κανάκευαν και σε προωθούσαν, οφείλεις να κάνεις την προσωπική σου υπέρβαση και να πεις το μεγάλο ΝΑΙ ή το μεγάλο ΟΧΙ.

    Αντί αυτών έσπευσε να βγάλει ένα “ελαφρύ” δελτίο τύπου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης που, προσωπικά, αμφιβάλω αν έστω του έριξε και διαγώνια μια ματιά.

  • Αναφορικάμε τον τομέα της Υγείας, η Περιφερειακή μας Σύμβουλος κ. Αγγελοπούλου Βασιλική,με αφορμή το πρόγραμμα Στερεά 2021-2027, εισηγήθηκε θέμα σχετικά με την Περιφερειακή Πολιτική Υγείας, την οποία οφείλει να έχει σχεδιάσει και να εφαρμόζει η Περιφερειακή Αρχή. Συγκεκριμένα τέθηκαν τα παρακάτω ερωτήματα :
  • Με ποιους τρόπους θα επιτύχει ο κ. Περιφερειάρχης την «Ενίσχυση της ισότιμης και έγκαιρης πρόσβασης σε ποιοτικές, βιώσιμες και οικονομικά προσιτές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης» που αναφέρει στο πρόγραμμα του, την στιγμή που η Κυβέρνηση με σειρά νομοθετημάτων της έχει αλλοιώσει τον Δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ προωθώντας την πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του οδηγώντας τους ασθενείς σε απόγνωση καθώς «θα σώζεται μόνο ο έχων να πληρώσει»;
  • Πως θα αντιμετωπίσει ο κ. Περιφερειάρχης τη κρίση στελέχωσης των δομών υγείας της ΠΣτΕοι οποίες εκπέμπουν σήμα κίνδυνου, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ (Μάρτης 2024) «ο αριθμός ιατρών και νοσοκομειακών κλινών της Στερεάς Ελλάδας ανά 100.000 πληθυσμού είναι ο χαμηλότερος ανάμεσα στις 13 περιφέρειες της χώρας»;

Κατατέθηκαν δε οι ακόλουθες προτάσεις :

  • Να αναλάβει πρωτοβουλία ο Περιφερειάρχης, λόγω των διαρκών ανατιμήσεων στα φάρμακά, για μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη των χρόνιων ασθενών (διαβητικών, καρδιοπαθών κ.α.) που βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας, στα πλαίσια της αντιμετώπισης κίνδυνων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού,
  • Να χρηματοδοτήσει ο Περιφερειάρχης Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας, για την βόρεια και για την νότια Εύβοια οι οποίες θα προσφέρουν δωρεάν  φροντίδα ψυχικής υγείας και πρόληψης στους κατοίκους.

Δυστυχώς όμως και πάλι ο κος Σπανός περιορίστηκε σε διαπιστώσεις και ευχολόγια χωρίς ουσιαστική δέσμευση για την στήριξη των ασθενών και των υγειονομικών της Περιφέρειας Στερεάς.

Η Γραμματεία της Ενωτικής Περιφερειακής Κίνησης

Προηγούμενο άρθρο Τα θέματα στην 27η τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Λαμιέων
Επόμενο άρθρο Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός στις Κατασκηνώσεις της Ι.Μ. Φθιώτιδος