Με λαμπρότητα εορτάστηκε η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Φθιώτιδα, σε πολλούς πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς σε όλη τη έκταση της Ιεράς Μητροπόλεως. Στην Λοκρίδα βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, όπου χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στον περικαλλέστατο Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της πόλης του Αγίου Κωνσταντίνου. Τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας υποδέχθηκαν στα προπύλαια του Ναού ο Προϊστάμενος και εφημέριος του Ναού, ο εορτάζων π. Κωνσταντίνος Ρεντίφης, ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας και ευσεβείς κάτοικοι της περιοχής.
Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος έκανε λόγο στο γιατί η Εκκλησία και η ιστορία ονόμασαν Μέγα τον Άγιο Κωνσταντίνο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «για την Ιστορία είναι εύκολο να το καταλάβουμε, διότι πράγματι αποτελεί ένα σταθμό, θα λέγαμε μια διαχωριστική γραμμή του κόσμου προ και μετά τον Μεγάλο Κωνσταντίνο. Άλλαξε τον χάρτη της Ιστορίας, αλλά άλλαξε και την χάρτα της Ιστορίας. Αν σήμερα στον σύγχρονο δυτικό κόσμο ομιλούμε για ανθρώπινα δικαιώματα, για θρησκευτική ελευθερία, αν σήμερα καυχόμαστε ότι μια από τις θεμελιώδεις λεγόμενες, μη αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος είναι το Άρθρο 13 του Συντάγματος, αν σήμερα καυχόμαστε ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προστατεύει στο Άρθρο 9 την θρησκευτική ελευθερία, αν σήμερα καυχόμαστε ότι το Πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών επίσης προστατεύει την θρησκευτική ελευθερία, αν σήμερα καυχόμαστε που η Νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ἐχει μια πληθώρα αποφάσεων που κατοχυρώνουν την θρησκευτική ελευθερία αυτό σε κομβικό, θεμελιώδη βαθμό το οφείλουμε στον Μέγα Κωνσταντίνο, διότι το 313 μ.Χ. σ’ ένα κόσμο που ήταν βουτηγμένος στο αίμα και την ανελευθερία, σ’ ένα κόσμο που αναζητούσε την θρησκευτική έκφραση στις κατακόμβες πρωτοπορεί και υπογράφει το διάταγμα των Μεδιολάνων, που αποτελεί το πρώτο νομικό κείμενο, μετά το Ευαγγέλιο του Χριστού, που κατοχυρώνει την θρησκευτική ελευθερία».
Στη συνέχεια ο κ. Συμεών τόνισε ότι «η Εκκλησία τον ονόμασε Μέγα, με βάση τον ίδιο τον ορισμό, που ο Χριστός έδωσε για το ποιος είναι Μέγας, όποιος θέλει να γίνει μέγας εν ὑμῖν να γίνει διάκονος όλων και όποιος θέλει να γίνει πρώτος να γίνει δούλος όλων. Ο Μέγας Κωνσταντίνος μπορεί να ήταν ισχυρός, πάνω απ’ όλα υπήρξε διάκονος του λαού του, της ιστορίας, των περιστάσεων, των κελευσμάτων των καιρών. Και αυτός είναι ο αληθινά μεγάλος ηγέτης, όχι ο αναμάρτητος, όχι αυτός που δεν έχει αδυναμίες ή μεγάλες αδυναμίες. Ο Μέγας Κωνσταντίνος υπήρξε ένας διάκονος, ο οποίος και μέσα από λάθη και μέσα από τραγικές στιγμές, υπήρξε ένας διάκονος και λάτρης της εξέλιξης. Αυτή είναι η πραγματική πρόοδος: να μην είμαστε βολεμένοι και στατικοί σε κάτι που μάθαμε ή που κάναμε ή στην συνήθεια, αλλά να είμαστε έτοιμοι και να κάνουμε αναπλοήγηση και αναστοχασμό και να παίρνουμε καινούργιες αποφάσεις, άνθρωποι ανοιχτοί στην εξέλιξη, άνθρωποι που θα διαλεγόμαστε με την ιστορία και τους άλλους ανθρώπους. Αυτό έκανε ο Μέγας Κωνσταντίνος και η κορυφαία του πράξη στην εξέλιξη του ήταν το βάπτισμα, που έλαβε στο τέλος της ζωής του, το έσχατο σκαλοπάτι της προσωπικής του τελειώσεως, έχοντας έμπνευση και ζυμωτήριο στην ζωή του στην μητέρα του Αγία Ελένη. Μας δίνουν έμπνευση να είμαστε ανοιχτοί στις εξελίξεις, στην κοινωνία, στον ίδιο μας τον εαυτό».
Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής στο πλαίσιο των ποιμαντικών του περιοδειών ανά την γη της Φθίας, προεξήρχε της λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Μαλεσίνας. Εκεί στην πληγωμένη φέτος Μαλεσίνα, εκόμισε την ελπίδα και την χαρά της Αναστάσεως, με αφορμή την εορτή των Πολιούχων Αγίων της περιοχής.
Στην διδαχή του προς το εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τόνισε ότι «τυχαίνει κατά αγαθή συγκυρία να εορτάζουμε την μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης κατά την εβδομάδα των Μυροφόρων, που η Αγία μας Εκκλησία έχει αφιερώσει στους τολμηρούς, τις Μυροφόρες γυναίκες και τον ευσχήμονα άνδρα που αψήφησαν τους κινδύνους για να βρεθούν κοντά στον Ιησού, στον τάφο Του και για να αποδώσουν μύρα ταφής και αγάπης στον Χριστό. Αλλά και οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη ήταν πρόσωπα τολμηρά και ρηξικέλευθα, που πέτυχαν πράγματα που ήταν αποτέλεσμα διακινδύνευσης, τόλμης, που πέτυχαν πολλά στα χρόνια τους έχοντας μέσα τους δύναμη κα ιθάρρος, που έφεραν στις ημέρες τους μεγάλες αλλαγές και πρόοδο».
Στις λατρευτικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Οικονόμου, οι Βουλευτές Φθιώτιδας κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Καρακάντζας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης, λοιποί τοπικοί άρχοντες και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας.
Ως εκ προσώπου του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου μας ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος π. Άγγελος Ανθόπουλος τέλεσε τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον εορτάζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Μαγνησίας Λαμίας, όπου και ομίλησε επικαίρως για την εορτή των Αγίων και εκόμισε τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Ποιμενάρχου μας. Ανήμερα της εορτής των Μεγάλων Βασιλέων και Ισαποστόλων προεξήρχε ιερατικού συλλείτουργου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης Αγίου Κωνσταντίνου Λοκρίδος, όπου και ενώπιον του εκκλησιάσματος κατέθεσε σκέψεις αγάπης αναφερόμενος στην βιοτή, τα διδάγματα και το υπόδειγμα ζωής που μας δίνουν σήμερα οι εορτάζοντες Άγιοι.
Στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας πραγματοποιήθηκε τηλεοπτικά, διαδικτυκά και ραδιοφωνικά και η 17η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821, με ειδικό θέμα: «Η συμβολή των Ιερών Μονών στην Επανάσταση».