Ειδήσεις

Η Πατρίδα Μας η Στερεά» Διεκδικεί Ειδικό Πράσινο Τελος υπέρ των Παραλίμνιων Τοπικών Κοινωνιών της Λίμνης Κρεμαστών


Οι παραγωγοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές υποχρεούνται να καταβάλλουν ποσοστό 3% επί των ακαθαρίστων εσόδων τους υπέρ των ΟΤΑ και των οικιακών καταναλωτών των περιοχών που χωροθετούνται οι ΑΠΕ. Αυτό ισχύει και για μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς αλλά δεν εφαρμόζεται στους μεγάλους υδροηλεκτρικού σταθμούς της ΔΕΗ όπως είναι μεταξύ αυτών ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Κρεμαστών. Έτσι οι παραλίμνιες τοπικές κοινωνίες της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών στερούνται έναν πόρο που προορίζεται για την ανάπτυξή τους ως αντιστάθμισμα για την εκμετάλλευση της προσφοράς αυτών των περιοχών που είναι ιδιαίτερα σημαντική στην περίπτωση των παραλίμνιων τοπικών κοινωνιών της λίμνης των Κρεμαστών. Ολόκληρα χωριά και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς «πνίγηκαν» στα νερά της λίμνης για να κατασκευαστεί αυτή και να λειτουργήσει ο μεγάλος Υδροηλεκτρικός Σταθμός χάρι στον οποίο η ΔΕΗ εκπλήρωνε το πάλαι ποτέ κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο.

Σήμερα η ΔΕΗ αλλά και η Κυβέρνηση κωφεύουν στο αίτημα των παραλίμνιων τοπικών κοινωνιών για καταβολή ειδικού πράσινου τέλους ως αντιστάθμισμα για την λειτουργία των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών.

Η παράταξη ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΣΤΕΡΕΑκαταθέτει επερώτησηστο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την  1η Αυγούστου 2024 στην Δυτική Φραγκίστα του Δήμου Αγράφων, με την οποία ζητά από την Περιφερειακή Αρχή να οργανώσει την διεκδίκηση του ειδικού πράσινου τέλους για λογαριασμό των παραλίμνιων τοπικών κοινωνιών του Δήμου Αγράφων. Ο επικεφαλής της παράταξης Λουκάς Αποστολίδης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Κατσούληςπροτείνουν την έκδοση Ψηφίσματος με το οποίο το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας  να διατρανώνει την διεκδίκηση αυτή και ζητά την άμεση ανταπόκριση της Κυβέρνησης και της ΔΕΗ στο ώριμο και δίκαιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών για την επιβολή ειδικού τέλους υπέρ αυτών και της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας.

30.7.2024

Προηγούμενο άρθρο Άμεση Μονιμοποίηση Συναδέλφων εκπαιδευτικών - αίτημα του αιρετού στο ΠΥΣΔΕ
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση - συναυλία της Α.Π.Ο Αταλάντης την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αταλάντης Δήμου Λοκρών