Ειδήσεις

Μέτρα και παρεμβάσεις του Υπουργείου Οικονομικών που συζητήθηκαν στη συνάντηση με τους εκπροσώπους Παραγωγικών Φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας


Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε την Παρασκευή 2/4 τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους Παραγωγικών Φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, με θέμα: «Τα μέτρα στήριξης επαγγελματιών στο πλαίσιο της πανδημικής κρίσης και η κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στην αγορά».

Το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές κοινωνίες στην κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και προσπαθεί, με άμεσα, στοχευμένα, αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια μέτρα, να τις στηρίξει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Προς αυτή την κατεύθυνση, σταθερή επιδίωξη αποτελεί ο εποικοδομητικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκε εκτενώς η στήριξη των επαγγελματιών του νομού Φθιώτιδας κατά την πολύμηνη δοκιμασία της πανδημικής κρίσης μέσω των μέτρων που έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της. Αναλύθηκε επίσης η κατάσταση στην αγορά και την οικονομία, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Οι εκπρόσωποι των Παραγωγικών Φορέων ανέπτυξαν στον κ. Σταϊκούρα τις θέσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους γύρω από κρίσιμα ζητήματα της αγοράς.

Ακολουθεί απόσπασμα από την τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην τηλεδιάσκεψη:

«Η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, αλλά ειδικότερα κατά τον τελευταίο ταραχώδη χρόνο της υγειονομική κρίσης, βρίσκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τις στηρίζει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, μέσα από ένα πλέγμα έγκαιρων, συνεκτικών και αποτελεσματικών μέτρων και παρεμβάσεων.

Μέτρα και παρεμβάσεις που εκτείνονται σε πολλά, διαφορετικά πεδία και τομείς, υπερβαίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία της χώρας και προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε περιοχής.

Ειδικότερα όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, μέχρι σήμερα:

  • Έχουν χορηγηθεί 53,7 εκατ. ευρώ συνολικά, μέσω των έξι κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε 355 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με μέσο όρο ενίσχυσης τα 5.183 ευρώ.
  • Έχουν εκταμιευθεί 36,6 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 331 επιχειρήσεις, μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και των Εγγυοδοτικών Προγραμμάτων.
  • Έχουν δοθεί 5,9 εκατ. ευρώ μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού στις επιχειρήσεις.
  • Έχουν χορηγηθεί 15,9 εκατ. ευρώ σε εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.

Συμπερασματικά, μέχρι σήμερα, για τη στήριξη επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και εργαζομένων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας έχει χορηγηθεί συνολικά το ποσό των 112 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον των προαναφερθέντων μέτρων στήριξης, εφαρμόζονται:

  • Η επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων επιχειρήσεων.
  • Οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του έτους, και η ρύθμισή τους σε 24 άτοκες δόσεις ή σε 48 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.
  • Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού, και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων στις εποχικές επιχειρήσεις.
  • Η αναστολή πληρωμών αξιογράφων και η πρόβλεψη χορήγησης διευκολύνσεων στους κομιστές αυτών.
  • Η μείωση του ενοικίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και αυτές που παρέμειναν κλειστές με απόφαση του Κράτους.
  • Η διαμόρφωση ενός προσωρινού μέτρου κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

Συγκεκριμένα, θεσπίζεται ένα καθεστώς ενίσχυσης σε επιχειρήσεις που πλήττονται οικονομικά από την εμφάνιση και διασπορά του κορονοϊού, μέσω στήριξης του Κράτους στις μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες τους.

  • Η υλοποίηση ενός νέου προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2», με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού.

Το νέο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Τα προαναφερθέντα αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση έχει στηρίξει ουσιαστικά τις τοπικές κοινωνίες, ώστε οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες και αναστρέψιμες».

Στην τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Οικονομικών συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Κυρίτσης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας κ. Δημήτρης Σαμαράς, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών Φθιώτιδας κ. Ελευθέριος Μπράζας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας κ. Ιωάννης Βλαχογιάννης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών Φορτηγών Αυτοκινήτων Λαμίας κ. Απόστολος Αγγελακόπουλος, ο Πρόεδρος του Επισιτιστικού Συλλόγου Λαμίας κ. Κωνσταντίνος Καραγεώργος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Φθιώτιδας και Ευρυτανίας κ. Λεωνίδας Κωστόπουλος και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών, Βιοτεχνιών ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας κ. Γεώργιος Γιαννίτσης.

Προηγούμενο άρθρο Οι συμμετέχοντες πωλητές Λαϊκής Αγοράς της Δευτέρας 5/3
Επόμενο άρθρο Ενημέρωση του Δήμου Μακρακώμης για τη νέα εφαρμογή του ΥΠΑΑΤ « i-AGRlC»