Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ώστε να αποτελεί την αφορμή για ενημέρωση και δραστηριοποίηση του συνόλου της κοινωνίας για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων αυτών. Οι δράσεις που λαμβάνουν χώρα τη μέρα αυτή οφείλουν, πέρα από μια κοινότοπη διαπίστωση της κοινωνικής πραγματικότητας, να αποτελέσουν εφαλτήριο για τη δημιουργία μιας ατζέντα περαιτέρω δραστηριοποίησης όλων μας και σημείο εκκίνησης για τον εκσυγχρονισμό των δομών προς μια κατεύθυνση παροχής ίσων ευκαιριών.
Τα άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, αποτελούν μια μεγάλη μειονότητα της κοινωνίας που, όμως, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην ευημερία κάθε οργανωμένης κοινωνίας εφόσον επιτευχθεί η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος χώρου συμβατό με τις ανάγκες τους. Ορισμένες αναχρονιστικές αντιλήψεις οι οποίες αποσυνδέουν ανθρώπους από το κοινωνικό γίγνεσθαι θα πρέπει να εκριζωθούν και στη θέση τους να υπεισέλθουν η ατομική και κοινωνική ευαισθητοποίηση. Τα εμπόδια πρόσβασης σε πληθώρα αγαθών και υπηρεσιών που τίθενται λόγω έλλειψης κοινωνικής ευαισθησίας και ενσυναίσθησης, δημιουργούν άσκοπες ανισότητες και καταδεικνύουν την έλλειψη παιδείας ενώ συγχρόνως πλάθουν ρατσιστικές αντιλήψεις και ιδεολογίες. Η διάθεση επαρκών μηχανισμών ώστε να μπορούν να δρουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες ως ενεργοί πολίτες συμβάλλει στη δημιουργία σταθερών δημοκρατιών και στη βιώσιμη ανάπτυξη του κοινωνικού συνόλου.
Θα πρέπει, επιτέλους, να γίνει αντιληπτό ότι δεν υφίσταται διεκδίκηση ειδικής «ωφελιμιστικής» μεταχείρισης των ατόμων αυτών αλλά παροχής ίσων ευκαιριών στην εργασία, την παιδεία, τη μετακίνηση και γενικότερα την κοινωνική και πολιτιστική ζωή έχοντας ως μαγιά την ανάπτυξη και εκμετάλλευση των ικανοτήτων τους.
Ο Δήμος Λοκρών θέτοντας ένα μικρό λιθαράκι προς την κατεύθυνση της ίσης μεταχείρισης έχει ήδη προβεί στην ανάθεση εκπόνησης σχεδίου αστικής προσβασιμότητας με στόχο τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία και εν τέλει τη συμπερίληψή τους στην καθημερινή ζωή.
Το διακύβευμα, λοιπόν, δεν εντοπίζεται αποκλειστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με ειδικές ανάγκες και στην αυτονομία τους αλλά στην έμπρακτη αποδοχή τους στο γενικό κοινωνικό σύνολο ως εν δυνάμει ισότιμα μέλη και στην πλήρη συμμετοχή τους σε κάθε έκφανση της δραστηριότητας της σύγχρονης κοινωνίας.
Αθανάσιος Ζεκεντές
Δήμαρχος Λοκρών