Ειδήσεις

Οι θέσεις του βουλευτή Γιώργου Κοτρωνιά για την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας


Η αξιοποίηση του ακινήτου της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τους φορείς της Λαμίας και της Φθιώτιδας.

Μετά την πρόσφατη περιπέτεια με τις χρηματικές αξιώσεις τρίτων και τις νομικές τους ενέργειες για να εκπλειστηριάσουν το ακίνητο της Π.Ε.Λ και μετά την αίσια έκβαση (αφού ανεκόπη ο πλειστηριασμός ), πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις των θεσμικών εκκρεμοτήτων ώστε να απορροφηθούν τα 48.000.000 € που εξασφάλισαν, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ώστε να ξεκινήσει , ο υφιστάμενος από καιρό εργολάβος , τα έργα της ανάπλασης.

Ως βουλευτής Φθιώτιδας , αισθάνεται την ανάγκη να καταγράψει και να ενημερώσει για τις θεσμικές του ενέργειες και παρεμβάσεις που συνέβαλαν και συμβάλλουν στην απεμπλοκή και την δρομολόγηση της αξιοποίησης του εμβληματικού αυτού χώρου.

  1. Όταν αποφασίστηκε ο τρόπος , με τον οποίο θα αξιοποιηθεί η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας και παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις των τότε υπουργών ήταν αυτή να γίνει μέσω ΣΔΙΤ ( συνεργασία Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα), πρότεινε, και συνέπεσε με την πρόταση της αυτοδιοίκησης , να εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις και να αναπλαστεί ο χώρος με πρωτοβουλία των τριών φορέων που έχουν την ευθύνη της ,δηλαδή του Δήμου, της Περιφέρειας και του Επιμελητηρίου. Η επιλογή του αυτή δικαιώθηκε γιατί πραγματικά σήμερα έχουν εξασφαλιστεί συνολικά από το ταμείο ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 48.000.000€ , υπάρχει εργολάβος και το έργο θα γίνει με την ευθύνη των φορέων.
  2. Επειδή ήταν γνωστή από το 2020 την εκκρεμότητα με την εκκαθάριση του παλαιού φορέα της ΠΕΛ , με κοινοβουλευτική του ερώτηση στον τότε υπουργό ανάπτυξης κύριο Άδωνι Γεωργιάδη στην οποία απάντησε στις 13 Μαρτίου 2020 με το υπ αριθμ. 29 573 έγγραφό του , ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την λήξη της εκκρεμότητας και προκάλεσε σύσκεψη με όλους τους βουλευτές του νομού , στην οποία μάλιστα δεσμεύτηκε ο κύριος Γεωργιάδης ότι θα τακτοποιούσε το ζήτημα σε 6 μήνες.
  3. Επειδή η εκκρεμότητα δεν τακτοποιήθηκε και έφτασε μέχρι το 2024, βρεθήκαμε μπροστά στο φάσμα μιας κατάσχεσης όλου του ακινήτου για χρέη τα οποία είχαν δημιουργηθεί προς ιδιώτες και για τα οποία έκαναν διαδικασία κατάσχεσης. Κατά την εκδίκαση της ανακοπής του πλειστηριασμού που χειρίστηκε με επιτυχία ο πρώην δήμαρχος κος Καραΐσκος θεώρησε καθήκον του να παραστεί ως μάρτυρας στο Δικαστήριο για να στηρίξει τις θέσεις των φορέων και πράγματι σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να συζητάμε χωρίς την δαμόκλειο σπάθη του πλειστηριασμού του ακινήτου.
  4. Αμέσως μετά την ανακοπή του πλειστηριασμού απέστειλε έγγραφο με πρόταση τροπολογίας στον τότε υπουργό κύριο Σκρέκα διά του διευθυντού του κυρίου Βαχτσιαβάνου, με την οποία τακτοποιούνταν η εκκαθάριση του παλαιού φορέα και η πληρωμή των χρεών από το Δημόσιο το οποίο άλλωστε ήταν ο εποπτεύων φορέας των διοικητικών συμβουλίων της Πανελλήνιας Έκθεσης .
  5. Μετά την αλλαγή της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης , γνωστοποίησε εκ νέου την απαιτούμενη τροπολογία στο νέο υπουργό κύριο Θεοδωρικάκο , με επιστολή του στις 4 Ιουλίου 2024, ο οποίος υποσχέθηκε να προωθήσει το θέμα μέσα από το προς συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου του. Εν τω μεταξύ, συντάχθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου διαφορετική τροπολογία, η οποία είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν καλύπτει τους τοπικούς φορείς και την νέα διοίκηση τις πανελλήνιας έκθεσης Λαμίας στο μέλλον.
  6. Σε τηλεοπτική εκπομπή στο περιφερειακό κανάλι star κεντρικής Ελλάδας ζήτησε δημόσια την συστράτευση όλων των φορέων , πρώην και νυν δημάρχου ,περιφερειάρχη ,βουλευτών , επιμελητηρίου χωρίς επιφυλάξεις χωρίς πολιτικά κρατούμενα γιατί ο στόχος είναι υψίστης σημασίας για τον τόπο μας και θεωρεί ότι η σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου ήταν το σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.
  7. Σ’ αυτό το δημοτικό συμβούλιο επανέλαβε τις θέσεις του και τις παρεμβάσεις του, διαπίστωσε την διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας και κάλεσε τους υπουργούς να συνταχθούν με τις προτάσεις των φορέων για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  8. Μετά του δημοτικού συμβουλίου υπέβαλε βουλευτική τροπολογία σύμφωνη με τις προτάσεις που ακούστηκαν σε αυτό η οποία θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής. Σε κάθε περίπτωση ο βουλευτής δηλώνει ότι συντάσσεται απόλυτα με τις προτάσεις των φορέων και ζητά από τον Υπουργό, να διαμορφώσει έτσι την τροπολογία , ώστε να έχουμε ένα φορέα διοίκησης ελεύθερο βαρών , ικανό να διαχειριστεί την ανάπλαση και την λειτουργία στο μέλλον της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας.
Προηγούμενο άρθρο Εγκαινιάζεται στις 12 Ιουλίου ο Ιερός Ναός του Οσίου Παϊσίου στην Μακρακώμη
Επόμενο άρθρο Τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024 στις 7:00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη σωματείων εργαζομένων