Ειδήσεις

Οι Πράσινοι-Οικολογία συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της 18 & 19.5 κατά των καταστροφικών χωροθετήσεων αιολικών


Κατηγορηματικά αντίθετοι δηλώνουν οι Πράσινοι-Οικολογία στην «πολιτική των κορυφογραμμών» για τις χωροθετήσεις αιολικών και στη σκόπιμη καθυστέρηση αναθεώρησης του αναχρονιστικού και καταστροφικού Χωροταξικού του 2007 για τις ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό δηλώνουν την παρουσία τους και στις κινητοποιήσεις για τα Άγραφα, στις 18 και 19 Μαΐου, όπου δίνεται εδώ και χρόνια μια από τις πιο εμβληματικές μάχες για την προστασία των ελληνικών βουνών. «Πράσινη Μετάβαση έχουμε μόνο όταν υπερασπιζόμαστε ΚΑΙ τη Φύση, ΚΑΙ το Κλίμα», δηλώνουν στην πρόσκλησή τους.
Παράλληλα οι Πράσινοι-Οικολογία προωθούν ολοκληρωμένη και επείγουσα πρόταση αναθεώρησης του Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, για ελαχιστοποίηση του οικολογικού κόστους των ΑΠΕ και κλιματική ουδετερότητα το 2040. Προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή δημοκρατία, κατανομή των ενεργειακών στόχων ανά περιφέρεια, νομό και δήμο ώστε να μη αποφασίζει αυθαίρετα η «αγορά» για την επιβάρυνση κάθε περιοχής, αλλά και ισχυρές δικλείδες προστασίας για ορεινούς όγκους και προστατευόμενες περιοχές, αποτελούν κάποιους από τους βασικούς άξονες της πρότασης.

Αναλυτικότερα:
Μια τεράστια επίθεση από τη βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συντελείται αυτή την περίοδο στο σύνολο της περιοχής των Αγράφων. Στα βόρεια έχει ήδη ισοπεδωθεί το πέρασμα του όρους Τύμπανος Αργιθέας για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού, νότια και ανατολικά δρομολογείται η εγκατάσταση σειράς αιολικών σταθμών ως και την περιοχή Βράχας-Φουρνά Ευρυτανίας, από όπου συνεχίζουν για Ευρυτανία και Γραμμένη Οξιά Φθιώτιδας, ενώ σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται η κορυφή της Καζάρμας (απειλούμενη με άμεση έναρξη εργασιών εγκατάστασης εννέα και πλέον γιγάντιων ανεμογεννητριών), αλλά και η ψηλότερη κορυφή των Αγράφων, η Καράβα. Δυτικά δε, σχεδιάζεται η κατάληψη του συνόλου της περιοχής στη Βαλαώρα και στη λίμνη Κρεμαστών με την εγκατάσταση τεράστιων φωτοβολταϊκών μονάδων, ενώ πλήθος αιτήσεων για μικρά υδροηλεκτρικά εργοστάσια ολοκληρώνουν το τοπίο της επενδυτικής λαίλαπας για παραγωγή ενέργειας.
Το δίκαιο του αγώνα των κατοίκων που αντιστέκονται και μάχονται για τη σωτηρία των Αγράφων αναγνωρίστηκε πρόσφατα με τη ματαίωση των έργων στις κορυφογραμμές Νιάλα και Βοϊδολίβαδο, την ανακοπή κάποιων αιτήσεων για υδροηλεκτρικά εργοστάσια και με την ακύρωση απόφασης εγκατάστασης του αιολικού σταθμού στη θέση «Τραχήλου» των Δήμων Αργιθέας και Μουζακίου, ισχύος 2,3 MW. Ο αγώνας, όμως, δεν σταματά, ειδικά όσο εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις και προσφυγές κατοίκων, συλλόγων και Δήμων, που προσπαθούν να σώσουν ό,τι η Κυβέρνηση «έχει βγάλει στο σφυρί»: τον πολύτιμο φυσικό μας πλούτο, τους τόπους που είναι συνταγματικά υποχρεωμένη να προστατεύει, τα οικοσυστήματα που οφείλει να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού για τη βιοποικιλότητά τους, την οικολογική ισορροπία και τη θωράκιση της υπαίθρου από την κλιματική αλλαγή. 
Από την παραχώρηση αιγιαλών και δασών, την αυθαίρετη δόμηση και τα αντιπεριβαλλοντικά κίνητρα, την άρνηση χωροθέτησης των ΑΠΕ, την αδράνεια στην κήρυξη των δασικών χαρτών, την άρση των απαγορεύσεων στις περιοχές Natura, την τσιμεντοποίηση των ρεμάτων, την απαξίωση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μέχρι τη νομιμοποίηση της καύσης των σκουπιδιών και της ιδιωτικοποίησης του νερού, τα κινήματα σε όλη την επικράτεια προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται από μια κυβέρνηση που εξαργυρώνει το περιβάλλον σε «κολλητούς» επενδυτές. Με άλλοθι το 41% και ένα τεράστιο ποσοστό αποχής, που το ερμηνεύουν ως απάθεια για τα κοινά, επιβάλλουν μια εντελώς αντιδημοκρατική στρατηγική εκμετάλλευσης των δημόσιων αγαθών, με προσχηματικές διαβουλεύσεις και διατάξεις για το περιβάλλον κρυμμένες στην κυριολεξία μέσα σε νομοσχέδια που δύσκολα μπορεί να εντοπίσει κανείς.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο μέρος των αιολικών και των μεγάλων φωτοβολταϊκών ελέγχεται από ομίλους με κύρια συμφέροντα στο ορυκτό αέριο και στην αναβολή της αναγκαίας απεξάρτησης από όλα τα ορυκτά καύσιμα.

Οι Πράσινοι – Οικολογία στηρίζουμε τις τοπικές προσπάθειες απέναντι σε καταστροφικές χωροθετήσεις. Συνολική όμως λύση μπορεί να δώσει μόνο μια ολοκληρωμένη συνολικότερη πολιτική πρόταση για βιώσιμο πλαίσιο χωροθέτησης των ΑΠΕ, με ελαχιστοποίηση του οικολογικού τους κόστους και ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό, με κατά προτεραιότητα προώθηση της εξοικονόμησης, της ενεργειακής δημοκρατίας και των ήπιων ΑΠΕ μικρής κλίμακας. Χρήση δημόσιας γης από επενδυτές, θα πρέπει να συνοδεύεται από ανάλογα οικονομικά ανταλλάγματα. Τελικό στόχο αποτελεί τόσο η μεγαλύτερη δυνατή προστασία της φύσης, όσο και η ταχύτερη δυνατή απεξάρτηση από όλα τα ορυκτά καύσιμα. Αναλυτικά η πρότασή μας είναι αναρτημένη στο Προγραμματικές Θέσεις – Prasinoi-Oikologia.

  • Για τις ΑΠΕ μεγαλύτερης κλίμακας, η Κλιματική Δικαιοσύνη απαιτεί ορθολογική κατανομή των απολύτως αναγκαίων στόχων στις 13 περιφέρειες της χώρας, με κριτήρια την ενεργειακή τους κατανάλωση, το τοπικό δυναμικό ΑΠΕ, αλλά και το αντίστοιχο οικολογικό κόστος. Αντίστοιχη κατανομή  στη συνέχεια και ανά νομό και δήμο, με συμμετοχή και των τοπικών κοινωνιών στον διάλογο για τη βέλτιστη χωροθέτηση. Έτσι παύει η επιβάρυνση μιας περιοχής να ρυθμίζεται από το ενδιαφέρον και τα συμφέροντα των εταιριών.
  •  Υποστηρίζουμε την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ κατά προτεραιότητα σε περιοχές με ήδη εκτεταμένη ανθρώπινη παρέμβαση, καθώς και την έρευνα για νέες τεχνολογίες ΑΠΕ μικρής κλίμακας και περιβαλλοντικά φιλικές σε όλο τον κύκλο ζωής τους.
  • Για τους ορεινούς όγκους αποδεχόμαστε χωροθέτηση μόνο μέχρι το ύψος που είναι απαραίτητο για τους στόχους μετάβασης κάθε περιφέρειας, και δίπλα σε υπάρχοντες δρόμους, ώστε να σταματήσει η πίεση στις κορυφογραμμές και ο κατακερματισμός των οικοσυστημάτων.
  • Στις προστατευόμενες περιοχές, προωθούμε ισχυρές διασφαλίσεις, με κλείσιμο των εκκρεμών αιτήσεων και πάγωμα κάθε έργου κατηγορίας Α΄ μέχρι την ολοκλήρωσητων Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και τη θεσμοθέτηση των Διαχειριστικών Σχεδίων: στη συνέχεια εγκατάσταση μόνο κατ’ εξαίρεση, σε θέσεις προχωροθετημένες βάσει των Διαχειριστικών Σχεδίων, με απόλυτη προτεραιότητα σε πρωτοβουλίες από τις τοπικές κοινωνίες.
  • Προωθούμε ενεργειακή δημοκρατία, με στόχο πάνω από 50% των ΑΠΕ να ανήκει σε ενεργειακές κοινότητες, αυτοπαραγωγή, μικρές/μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις.

Εξαντλούμε όλα τα περιθώρια για  αυτοπαραγωγή ενέργειας με ΑΠΕ μικρής κλίμακας. Στηρίζουμε   ενεργειακές κοινότητες ανά δήμο, που , θα  διαθέτουν το πλεόνασμα ενέργειας στα ασθενέστερα νοικοκυριά. Οι Πράσινοι-Οικολογία και οι υποψήφιοί μας στο ψηφοδέλτιο του ΚΟΣΜΟΣ στις ερχόμενες ευρωεκλογές ενώνουμε τις φωνές μας με αυτές των κινημάτων και καλούμε στη μεγάλη κινητοποίηση για τη σωτηρία των Αγράφων από την εγκληματική πολιτική Κυβέρνησης και ενεργειακής βιομηχανίας. Στις 18 Μαΐου στην Καρδίτσα και στις 19 Μαΐου στον Άγιο Νικόλαο Βλασίου Αργιθέας το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων καλεί σε συγκεντρώσεις και ανάβαση ως την κορυφή της Καζάρμας απαντώντας στο ερώτημα ποιος θα σώσει τα Άγραφα! Οφείλουμε να είμαστε εκεί! 

Προηγούμενο άρθρο Ημέρα ανοιχτής επίσκεψης για το κοινό OpenDay
Επόμενο άρθρο 29 συλλήψεις στις τακτικές εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις χθες στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας