Την βούληση της Δημοτικής Αρχής να διοργανωθεί στο κοντινό μέλλον και νέο Συνέδριο Φθιωτικής Ιστορίας, όπου θα παρουσιαστούν επιστημονικές ανακοινώσεις που αφορούν στη Φθιώτιδα με βάση νεώτερα δεδομένα που έχουν προκύψει, εξέφρασε χθες ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην παρουσίαση των Πρακτικών του 5ου Συνεδρίου Φθιωτικής Ιστορίας που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 17 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο.
Η εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκαν τα Πρακτικά του 5ου Συνεδρίου Φθιωτικής Ιστορίας, που είχε διοργανωθεί από το Πνευματικό Κέντρο Σταυρού και είχε πραγματοποιηθεί στις 16- 18 Απριλίου 2010, περιελάμβανε ομιλίες από τον κ. Χρίστο Γαλάνη, μέλος της οργανωτικής επιτροπής, την κ. Μαρία-Φωτεινή Παπακωνσταντίνου, επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων, τον κ. Δημήτριο Θ. Νάτσιο, συνταξιούχο φιλόλογο καθηγητή. Συντονιστής ήταν ο εκπαιδευτικός και ζωγράφος κ. Μπάμπης Τσέλος.
Νίκος Σταυρογιάννης: «Θέλουμε στο κοντινό μέλλον να διοργανώσουμε και νέο Συνέδριο Φθιωτικής Ιστορίας»
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης σημείωσε:
«Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση παραβρίσκομαι στην εκδήλωση παρουσίασης από το Δήμο και το Πνευματικό Κέντρο Σταυρού των πρακτικών του 5ου Συνεδρίου Φθιωτικής Ιστορίας, του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το 2010 στην πόλη μας.
Η Δημοτική μας Αρχή προχώρησε στην έκδοση των πρακτικών που παρουσιάζουμε σήμερα στους δημότες μας θεωρώντας πως, έστω και μετά έξι χρόνια, ήταν υποχρέωση της να ολοκληρώσει, σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη, και τυπικά τις εργασίες του συνεδρίου.
Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η Αυτοδιοίκηση με τις τεράστιες περικοπές των πόρων της, θεωρούμε την Τοπική Ιστορία ουσιαστικό στοιχείο της ταυτότητάς μας, μοχλό ανάπτυξης του Δήμου και αποδίδουμε σ’ αυτήν πρωτεύοντα ρόλο.
Έτσι βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να εκπληρώσουμε αυτή την υποχρέωση του Δήμου απέναντι στην αξιοπιστία του, αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές, στην επιστημονική κοινότητα και στους φιλίστορες.»
Χρ. Σταϊκούρας: «Η βαθιά ιστορική γνώση πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας, ώστε να διασφαλισθεί η συνέχεια και η ενότητα του λαού μας»
Κυρίες και Κύριοι,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και ταυτόχρονα να σας συγχαρώ.
Να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να συμμετάσχω στην εκδήλωση.
Εκδήλωση με την οποία κλείνει ο κύκλος δράσεων του 5ου Συνεδρίου Φθιωτικής Ιστορίας, το οποίο διεξήχθη με ιδιαίτερη επιτυχία πριν από μερικά χρόνια και έχει καταστεί πλέον θεσμός.
Να σας συγχαρώ όμως και για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις σας.
Πρωτοβουλίες αξιόλογες, αδιάλειπτες και προσανατολισμένες στη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Νομού μας.
Ανάδειξη με τρόπο συστηματικό και επιστημονικό, τροφοδοτούμενο κυρίως από την αγάπη και το μεράκι των ιδιαίτερα αξιόλογων συμπολιτών μας, κατοίκων του Δημοτικού Διαμερίσματος Σταυρού.
Επίσης, συγχαίρω, ευχαριστώ και ευγνωμονώ τους Εισηγητές που συμμετείχαν σε όλα τα Συνέδρια Φθιωτικής Ιστορίας, οι οποίοι με τις αξιόλογες παρουσιάσεις τους συνέβαλαν, διαχρονικά, στην επιτυχή διεξαγωγή τους, φωτίζοντας άγνωστες πλευρές της τοπικής μας ιστορίας.
Κυρίες και Κύριοι,
Η βαθιά ιστορική γνώση πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας, ώστε να διασφαλισθεί η συνέχεια και η ενότητα του λαού μας.
Αυτό οφείλουμε να διατηρήσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές.
Άλλωστε, όπως είχα επαναλάβει σε αντίστοιχη εκδήλωση κατά το παρελθόν, ο Ίων Δραγούμης είχε πει: «Για τα έθνη θύμηση είναι η παράδοση, που όταν γίνεται ολότελα συνειδητή, λέγεται ιστορία. Το να νιώθεις την καταγωγή σου, τη συνέχεια του Εθνικού σου εγώ, τα έθιμα των πατέρων σου, δεν είναι παρθενοπληξία. Είναι απλή και καλή θύμηση των πεπραγμένων, γνωριμία με τον εαυτό μας».
Η Φθιώτιδα έχει σημαντική ιστορική παρουσία και συμβολή στο ιστορικό γίγνεσθαι αυτού του τόπου.
Οι πρόγονοί μας έχουν αφήσει κληρονομιά που ξεπερνά κατά πολύ τα στενά όρια της περιοχής μας.
Η ευκαιρία που δίνεται σε μας τους νεώτερους μέσω αυτών των δράσεων να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε την ιστορία μας, ώστε να θωρακίσουμε τη συμμετοχή μας στο σύγχρονο γίγνεσθαι, είναι μεγάλη.
Είμαι βέβαιος ότι η μελέτη των πρακτικών του 5ου Συνεδρίου θα μας βοηθήσει στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.
Και πάλι, σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και την προσοχή σας.