Στήριξη στον αγώνα για την προστασία της Οίτης και τη ματαίωση των 5 μεγάλων αιολικών σταθμών που σχεδιάζονται στις κορυφογραμμές της, εκφράζει το νέο κόμμα των Πράσινων. Σε μήνυμά τους προς την Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης, ενόψει της δεύτερης Πορείας Αλληλεγγύης στην Οίτη το Σάββατο 7 Αυγούστου, οι Πράσινοι τονίζουν ότι είναι ζωτικό να υπερασπίσουμε ΚΑΙ τη Φύση ΚΑΙ το κλίμα.
Τα αιολικά στην Οίτη θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις από τις υποδομές και τη διάνοιξη μεγάλων δρόμων σε υψόμετρα μέχρι και 1.700-2.100 μέτρα, με αποψίλωση δασών και πιέσεις στα οικοσυστήματα, ενώ οι τοπικές κοινωνίες ανησυχούν και για ματαίωση των προοπτικών οικοτουρισμού στην περιοχή. Οι Πράσινοι δηλώνουμε ότι η φύση δεν μπορεί να θυσιαστεί στον βωμό της ενεργειακής μετάβασης.
Από την άλλη πλευρά το απλό ΟΧΙ δεν αρκεί, καθώς η κλιματική κρίση δείχνει ήδη τα δόντια της και το πολιτικό σύστημα ευνοεί με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του αερίου, που ελέγχουν και το μεγαλύτερο μέρος των ΑΠΕ. Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι, όσο περισσότερο καθυστερεί η αναγκαία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η χώρα κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε ανάγκες για σχεδόν διπλάσιες ΑΠΕ τις επόμενες δεκαετίες.
Τονίζοντας λοιπόν ότι η μόνη 100% καθαρή ενέργεια είναι η εξοικονόμηση, οι Πράσινοι συνδέουμε τη στήριξή μας στις αντιδράσεις για καταστροφικές χωροθετήσεις αιολικών, με την αναγκαιότητα να απεξαρτηθούμε επειγόντως και από τα ορυκτά καύσιμα, όπως επιβάλλει η κλιματική κρίση. Καθώς όλες οι πηγές ενέργειας έχουν μεγαλύτερο ή μικρότερο οικολογικό κόστος, η ελαχιστοποίησή του με βιώσιμες χωροθετήσεις οφείλει να είναι βασικό κριτήριο και στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Επιτακτικά αναγκαίο είναι λοιπόν ένα άλλο μοντέλο ενεργειακής μετάβασης και χωροθέτησης των ΑΠΕ. Στο Κείμενο Εργασίας και Διαλόγου που καταθέτουμε, οι Πράσινοι δίνουμε προτεραιότητα στη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας, στην ενεργειακή δημοκρατία και στις ΑΠΕ μικρής κλίμακας, ενώ προτείνουμε κατανομή των απολύτως αναγκαίων στόχων της χώρας στις 13 περιφέρειες και στη συνέχεια ανά νομό και ανά δήμο, με συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
- Για τους ορεινούς όγκους προτείνονται αιολικά μόνο κοντά σε ήδη υπάρχοντες δρόμους και μόνο μέχρι το ύψος που είναι απόλυτα αναγκαίο για την επίτευξη των στόχων. Μεγαλύτερα υψόμετρα αφαιρούνται από τις περιοχές αιολικής προτεραιότητας και καταλληλότητας.
- Για τις προστατευόμενες περιοχές ζητάμε οριστική αποσύνδεση από τις αιτήσεις των υποψήφιων επενδυτών: άμεσο πάγωμα, όπως και για κάθε άλλο έργο «κατηγορίας Α» (με δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον) μέχρι να ολοκληρωθούν και να θεσμοθετηθούν τα απαραίτητα Π.Δ. και δημόσια Διαχειριστικά Σχέδια, με τις επιτρεπόμενες χρήσεις αναλυτικά. Όπου τυχόν καθοριστούν δυνατότητες και όροι υποδοχής αιολικών σε επιμέρους προστατευόμενες περιοχές, ορίζονται μόνο συγκεκριμένες θέσεις για περαιτέρω αδειοδότηση, με προτεραιότητα σε τοπικές Ενεργειακές Κοινότητες ή δημοτικές επιχειρήσεις.
Στις ίδιες προτάσεις απαριθμούνται και κατηγορίες περιοχών με ήδη εκτεταμένη ανθρώπινη παρέμβαση, όπου μπορούν να χωροθετούνται κατά προτεραιότητα οι αναγκαίες ανεμογεννήτριες, μ ε το χαμηλότερο δυνατό οικολογικό κόστος. Για όλα αυτά, οι Πράσινοι επιδιώκουμε διάλογο και με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τα κινήματα πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό οι Πράσινοι στηρίζουμε τη δεύτερη Πορεία Αλληλεγγύης στην Οίτη, το Σάββατο 7 Αυγούστου, τονίζοντας ότι προστασία της φύσης και ενεργειακή μετάβαση οφείλουν να συνυπάρξουν και όχι να αλληλοϋπονομεύονται.